Els Centres Locals de Serveis a les Empreses han ajudat a crear 3.721 empreses anuals que han generat 4.591 nous llocs de treball.
Malgrat no tenir competències reconegudes, la Diputació de Barcelona desenvolupa una ingent tasca en promoció econòmica a les dotze comarques de la seva demarcació en suport a les necessitats dels ajuntaments. En la conferència titulada “Les línies estratègiques de desenvolupament econòmic local” del Fòrum Empresarial del Llobregat, Marc Castells, vicepresident segon de la Diputació de Barcelona i responsable de Desenvolupament Econòmic de la institució provincial, ha dit aquest dimarts que “és la nostra incumbència” donar suport als municipis en la generació de treball, atès que només dos de cada cent euros invertits en polítiques d’ocupació arriben als ajuntaments, “quan generar ocupació és reconegut arreu del món com el principal problema actual”.
En la seva intervenció, el vicepresident segon de la Diputació de Barcelona ha revelat les diferents actuacions que desenvolupa el seu departament davant un auditori integrat per empresaris i directius del Baix Llobregat. La xarxa Xaloc de suport als serveis locals d’ocupació, és una de les principals eines posades a disposició dels 311 municipis que integren la demarcació barcelonina. A Xaloc s’ha incorporat “un enfocament multidimensional amb una mirada més oberta”, ha dit Castells, tenint en compte altres factors més enllà del demandant d’ocupació i l’empresa, com és el propi territori, les altres institucions i els agents socials, com les patronals. Una mirada que es completa amb la prospecció d’empreses per “casar demanda amb oferta”.
Convençut “industrialista”, el també alcalde d’Igualada ha exposat la feina que desenvolupa la xarxa de Serveis Locals d’Ocupació i els Centres Locals de Serveis a les Empreses, “les joies de la corona” d’una àrea dotada en el present exercici amb 70 milions d’euros. La xarxa Xaloc, per exemple, compta amb 155 serveis locals d’ocupació, on treballen 800 tècnics qualificats amb què es cobreix el 90% dels municipis de la província.
Èxit comprovat
Els resultats de Xaloc són il·lustratius, ja que Castells ha informat que s’han aconseguit 37.000 insercions anuals, mentre 127.000 persones reben orientació i formació. De cada cent persones que passen per aquesta xarxa de serveis integrats, 25 troben feina. Castells valora com “molt bona aposta” la que realitza la Diputació en el camp de la promoció de l’ocupació, un servei que va reconèixer “desconegut”.
Desconeguda també és la tasca dels Centres Locals de Serveis a les Empreses, que consta de 96 ens en què treballen 516 tècnics amb els quals s’ha ajudat a crear 3.721 empreses anuals, el que ha generat 4.591 nous llocs de treball, a més de atendre un total de 63.815 persones emprenedores a l’any, amb 28.764 empreses ateses i l’elaboració de 5.156 plans d’empresa assessorats.
Marc Castells ha citat també la iniciativa del foment de la cultura emprenedora entre els alumnes de Primària des de la pròpia escola. Quan va ser diputat provincial d’Educació, va crear un projecte en el qual han participat 15.000 alumnes que han constituït amb els seus professors cooperatives per desenvolupar productes que, posteriorment, s’han venut a 63 municipis. Una mentalitat que contraresta el parer de Castells la imatge negativa que projecten alguns mitjans de comunicació, com el Club Super 3, on el dolent és el senyor Pla, un empresari.
Compraventa i acceleració de pimes
Una altra iniciativa de la Diputació en el camp de la promoció econòmica aposta per crear un mercat de compravenda d’empreses en funcionament i que estaven condemnades a tancar si no es trobava relleu. En els 35 centres locals de serveis a les empreses que lideren el projecte s’han aconseguit 442 casos d’èxit, fet que suposa la salvació de 1.300 llocs de treball. Aquesta iniciativa ha rebut un premi de la Universitat de Nova York.
L’acceleració del creixement de pimes és una altra de les eines de la Diputació, ara en recerca de 50 empreses “disposades a consolidar-se i desenvolupar la seva musculatura”, diu Castells.
La integració de persones amb especials dificultats per trobar una feina en sectors industrials fortament consolidats en el territori és un altre dels camps d’actuació de la Diputació, que en el primer any de funcionament d’aquest programa ha aconseguit que participin 800 empreses. Per exemple, al Baix Llobregat, han participat 94 persones que han treballat en 60 empreses amb la intermediació de 9 agents col·laboradors en formació, aconseguint una taxa d’inserció laboral del 40%.
Pel que fa a reptes de futur, el vicepresident segon de la Diputació ha assenyalat el turisme i el comerç com a camps d’actuació prioritària, per exemple amb la creació de la primera Via Blava del país. Un projecte que permetrà passejar a peu, bicicleta o a cavall al llarg de 300 quilòmetres des de les fonts del Llobregat al mar per la ribera dels rius Llobregat, Anoia i Cardener. Per a Castells, “el turisme ha de ser més una solució que un problema”, i per això la Diputació aposta per potenciar més enllà de la ciutat de Barcelona.
Durant el col·loqui, Manuel Rosillo, president del Fòrum Empresarial del Llobregat, ha destacat la importància de treballar en estratègies coordinades entre els agents socials i les entitats públiques, per abordar els reptes de competitivitat i la generació de llocs de treball de forma conjunta, tenint en compte les necessitats de les empreses.
Així mateix, M. Rosa Fiol, director general d’AEBALL, ha reivindicat una optimització del catàleg d’ajudes que la Diputació proporciona a les entitats locals, tenint en compte també en aquest cas la funció de representativitat de les associacions empresarials, que poden canalitzar accions i orientar les administracions sobre les necessitats reals de les empreses, i evitar traslladar i carregar amb aquesta tasca a les empreses.