• Nosaltres
    • Benvinguda del President de Foment
    • Benvinguda de la Presidenta de Fepime
    • Entrevista al responsable de l’Àrea de Negoci de Foment
  • Actualitat
    • Socis
    • Organitzacions
    • Opinió
  • Marketplace
  • Contacte
20 març 23
La Revista de Foment
Creant connexions creant oprotunitats
No Result
Veure tots els resultats
La Revista de Foment
  • Nosaltres
    • Benvinguda del President de Foment
    • Benvinguda de la Presidenta de Fepime
    • Entrevista al responsable de l’Àrea de Negoci de Foment
  • Actualitat
    • Socis
    • Organitzacions
    • Opinió
  • Marketplace
  • Contacte
No Result
Veure tots els resultats
La Revista de Foment
No Result
Veure tots els resultats

Entra en vigor l’obligatorietat de pagar les bosses de plàstic a tots els comerços

06/04/2017
Temps estimat:7 mins read
A A

A partir del 31 de març, es prohibeix el lliurament gratuït de bosses de caixa o de lliurament a domicili de qualsevol material plàstic en els punts de venda de mercaderies o productes.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat, en el marc de la Llei 5/2017, de 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, un seguit de modificacions del text refós de la Llei reguladora dels residus, entre les quals, es prohibeix el lliurament gratuït de bosses de caixa o de lliurament a domicili de qualsevol material plàstic, incloent el plàstic en general, el plàstic oxodegradable i el plàstic biodegradable, amb exclusió de les compostables que compleixin els requisits de la norma UNE-EN 13432 o equivalent, en els punts de venda de mercaderies o productes.

La mesura, que entrarà en vigor demà divendres, serà d’aplicació a tots els comerços de Catalunya, sigui quina sigui la seva tipologia, sempre que en vendre el producte facin servir bosses de plàstic de nanses d’un sol ús. Només quedaran excloses les anomenades “bosses de secció” –que els clients fan servir, per exemple, per emportar-se la fruita de forma separada a la fruiteria o al supermercat.

Campanya per informar els consumidors

Per garantir la difusió de la norma, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) iniciarà properament una campanya informativa adreçada als comerços, i a la ciutadania en general, per comunicar-los que a partir d’ara les bosses de plàstic deixen de ser gratuïtes, i que tenen alternatives per dur la compra.

L’ARC, en el marc del Pacte per la Bossa*, va arribar a un acord l’any 2015 amb el sector comercial per fer pagar aquest producte als clients a les superfícies comercials. D’aquesta manera, el nostre país s’avança a la decisió de l’Estat espanyol de prohibir la gratuïtat de les bosses de plàstic de nanses l’any 2018. A més, no estableix un preu mínim com té previst fer l’Estat. D’aquesta forma els comerços poden adaptar la mesura segons considerin: establir un preu per bossa o oferir altres alternatives de substitució.

Pacte per la Bossa: Campanya per a la reducció de l’ús de bosses de plàstic de nanses d’un sol ús

El Pacte per la bossa, signat el 28 de juliol de 2009 entre l’ARC, els fabricants de bosses de plàstic i les diferents associacions empresarials del sector de la distribució comercial, te l’objectiu fonamental d’assegurar una reducció efectiva i sensible del nombre de bosses de plàstic de nanses d’un sol ús consumides.

Les bosses de plàstic, a més d’un consum de recursos en la seva producció, comporta també un impacte sobre el medi ja que donat el seu poc pes són fàcilment transportables pel vent i poden arribar a ser consumides pels animals o obstruir canonades i conductes, i fins i tot arribar al mar amb greus conseqüències sobre els ecosistemes marins.

Dins també del Pacte per la bossa, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha realitzat al llarg dels anys diversos estudis sobre el consum de bosses de plàstic de nanses d’un sol ús (BPNU) a Catalunya, l’últim dels quals recull dades de l’any 2012.

L’estudi revela que l’any 2012 es van consumir a Catalunya gairebé mil dos cents milions de BPNU menys que el 2007, fet que suposa una reducció del consum per càpita d’una mica més del 52%, superant els objectius de reducció del Govern. Els resultats de l’estudi mostren que el 2012, de mitjana, cada català va consumir al llarg de l’any 156 bosses de plàstic, 171 menys que el 2007.

Aquesta reducció indica que la implantació de mesures de prevenció pel que fa a la distribució gratuïta de bosses de plàstic en nombrosos establiments, així com una major oferta de productes alternatius per transportar la compra (bosses reutilitzables, compostables, caixes, etc.) estan incidint en els hàbits de consum dels ciutadans.

Pel que fa a la tipologia d’establiments, l’estudi constata que la major part d’aquestes bosses es consumeixen actualment en el comerç urbà (90,6%) i en els supermercats (7,6%), i a més mostra que el consum de bosses de plàstic d’un sol ús en el comerç urbà ha augment en més d’un 7% respecte el 2007.

Reduir els residus plàstics

El Pacte per la Bossa, renovat al maig de 2016, és un acord sense precedents entre el Govern de la Generalitat i totes les organitzacions de la distribució i la fabricació amb presència a Catalunya i l’Estat que va establir per primera vegada un marc de col·laboració per reduir el consum bosses de nanses d’un sol ús en un 50% l’any 2012. L’objectiu es va assolir amb escreix, i es va passar de les 327 bosses anuals per càpita a les 156. El comportament desigual entre els diversos sectors comercials, però, van fer plantejar la necessitat d’un consens de totes les parts. En concret, tot i que les grans superfícies havien rebaixat considerablement la distribució d’aquestes bosses, fent-les pagar als clients o descomptant-ne l’import si no s’adquiria, el petit i mitjà comerç de proximitat tenia dificultats per aplicar de forma voluntària el pagament obligatori.

Aquestes bosses, a més de consumir de recursos en la fase de producció, comporten d’altres impactes sobre el medi. Degut el seu poc pes són fàcilment transportables pel vent i poden arribar a ser consumides pels animals o obstruir canonades i conductes, i fins i tot arribar al mar amb greus conseqüències sobre els ecosistemes marins. Es calcula que al fons de la Mediterrània hi ha uns 250 mil milions de petites peces de plàstic i 500 tones addicionals de residus de plàstic dissolts flotant per la superfície.

Prohibició de la gratuïtat de les bosses de plàstic als comerços

La llei 5/2017, de 28 de març,de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i de creació i regulació dels impostos sobre grans establiments comercials, sobre estades en establiments turístics, sobre elements radiotòxics, sobre begudes ensucrades envasades i sobre emissions de diòxid de carboni, estableix en el seu article 195.5 que:

Es prohibeix el lliurament gratuït de bosses de caixa o de lliurament a domicili de qualsevol material plàstic, inclòs el plàstic en general, el plàstic oxodegradable i el plàstic biodegradable, amb exclusió de les bosses compostables que compleixin els requisits de la norma UNE-EN 13432 o equivalent, en els punts de venda de mercaderies o productes.

Les bosses afectades són:

    • Bossa de caixa: qualsevol bossa utilitzada per a transportar la compra i que es pot portar en una sola mà gràcies a la confecció de les nanses, com ara bosses samarreta, bosses de nansa encunyada, bosses de nanses plàstic flexible, bosses de nanses rígides, bosses de nanses de corda, i qualsevol altre tipus de bosses amb nanses.
    • Bossa de lliurament a domicili: qualsevol bossa, amb nanses o sense, utilitzada pels serveis propis o subcontractats pels punts de venda de mercaderies o productes per a transportar i lliurar a domicili la compra de llurs clients.

Els ciutadans i ciutadanes poden utilitzar per substituir les bosses de plàstic el cabàs, carretó de la compra, bosses reutilitzables o fer servir bosses de malla per la compra de fruita i la verdura.

Informació per a establiments comercials

A quin tipus de material es refereix la prohibició?

La prohibició de la distribució gratuïta de bosses afecta a totes les bosses de plàstic (inclòs el plàstic en general, el plàstic oxodegradable i el plàstic biodegradable), amb exclusió de les bosses compostables que compleixin els requisits de la norma UNE-EN 13432 o equivalent. Per tant, les bosses compostables sí es poder lliurar gratuïtament si és voluntat del comerciant.

A quins establiments comercials afecta la prohibició de la gratuïtat de les bosses de plàstic?

A qualsevol punt de venda de mercaderies o productes, és a dir, a tots els establiments comercials de Catalunya, siguin del tipus que siguin, que en el moment de lliurar el producte ho facin en una bossa de plàstic.

A partir de quan entra en vigor la prohibició del lliurament gratuït de bosses de plàstics?

D’acord amb la Llei 5/2017, de 28 de març, la mesura entra en vigor el dia 31

Quin preu s’ha de cobrar per les bosses?

La normativa no estableix cap preu mínim ni màxim per les bosses, únicament prohibeix la seva distribució gratuïta (que es regalin). El comerciant ha de vendre les bosses com un producte més i diferenciat al tiquet, al preu que consideri més adient.

Què passa si un comerç continua regalant les bosses?

El compliment d’aquesta disposició es comprovarà en el marc de les visites d’inspecció que reben els comerços per part de la Generalitat de Catalunya i dels ens locals. En cas d’incompliment, s’aplicarà el règim sancionador corresponent.

Què passa amb les bosses de secció?

Les bosses de secció, és a dir, aquelles que hi ha a les seccions de fruita i verdura, peix, embotit…entre altres, en els comerços no estan incloses dins d’aquesta prohibició. No obstant la Generalitat de Catalunya, a través de l’ARC, esta avançant amb el sector de cara a la seva reducció.

Tags: bosses plàsticDestacatDOGCGeneralitat de Catalunya
Notícia anterior

Paulí Aluart: “Ens cal personal qualificat per al sector tèxtil al Maresme”

Següent notícia

Finalitza la 1a edició de la Setmana del Comerç de la FECOM

También te puede interesar

Fotografia Sergi Alcàzar
Noticies

La UEA impulsa “Dinars amb Perspectiva”, un nou espai de relació empresarial amb ponents de prestigi

20/03/2023
AEMES Smart és partner estratègic de l’EMobility Expo World Congress
Noticies

AEMES Smart és partner estratègic de l’EMobility Expo World Congress

17/03/2023
Descubre cómo la logística puede ser tu mejor campaña de marketing
Noticies

Descubre cómo la logística puede ser tu mejor campaña de marketing

17/03/2023
La agencia normmal difunde la Guía Sostenible de la Publicidad
Noticies

La agencia normmal difunde la Guía Sostenible de la Publicidad

16/03/2023
La ruta de sopars maridats impulsa la campanya de la caça i la tòfona del Berguedà
Noticies

La ruta de sopars maridats impulsa la campanya de la caça i la tòfona del Berguedà

16/03/2023
Aura Fundació posa en marxa la campanya #AURADOWNSDAY
Noticies

Aura Fundació posa en marxa la campanya #AURADOWNSDAY

15/03/2023

El més llegit d'avui

  • Francesc Escánez (Atlantida Travel): “Estem observant cada cop més que el luxe i la sostenibilitat es donen la mà a l’hora de viatjar”

    Francesc Escánez (Atlantida Travel): “Estem observant cada cop més que el luxe i la sostenibilitat es donen la mà a l’hora de viatjar”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Clara Nafría (Woopdo): “Hem desenvolupat una eina social que fomenta les relacions presencials i positives”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Laura García: “SialSIG es una consultora en datos con una componente geográfica para ayudar a las empresas a sacar el potencial de sus datos”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Foment Formació posa en marxa el programa Projecta’t, un servei d’orientació per a persones treballadores

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Com implementar la Medicina Personalitzada: l’exemple de la trombosi en pacients oncològics

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Marketplace Avantatges i descomptes Fes créixer el teu negoci Formació​ COVID-19 Prevenció de riscos laborals
  • Condicions d’ús
  • Privadesa
  • Política de galetes

© 2020 Foment del Treball

No Result
Veure tots els resultats
  • Nosaltres
    • Benvinguda del President de Foment
    • Benvinguda de la Presidenta de Fepime
    • Entrevista al responsable de l’Àrea de Negoci de Foment
  • Actualitat
    • Socis
    • Organitzacions
    • Opinió
  • Marketplace
  • Contacte

© 2020 Foment del Treball

Manage Cookie Consent
Aquesta web utilitza galetes per optimitzar el nostre lloc web i el nostre servei.
Funcional Sempre actiu
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Màrqueting
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
Mostra les preferències
{title} {title} {title}