Antoni Abad ha estat reelegit per aclamació com a president de la patronal catalana fins el mes de juny de 2021.
La seva reelecció es va donar ahir al vespre, en el context d’una assemblea extraordinària electoral, prèvia a la convocatòria de l’assemblea general ordinària de l’entitat. La d’Abad ha estat l’única candidatura presentada davant de la Junta Electoral des de que el passat 5 de maig s’iniciés el procés electoral amb la comunicació directa als associats.
L’assemblea de la Cecot continua confiant en la persona d’Antoni Abad per presidir l’entitat durant els propers anys que, donat el context econòmic, social i polític, continuaran sent complexes per al desenvolupament de l’activitat empresarial. Durant la seva intervenció, Abad va afirmar que el Comitè Executiu intensificarà la línia de treball basada en la generació de propostes que millorin la competitivitat de les empreses associades i en la preservació activa dels interessos de les empreses catalanes amb accions concretes i de retorn.
“Ho hem repetit molt en els últims anys, els representants empresarials hem de passar a l’acció i recuperar la interlocució amb l’administració i els agents socials per fer arribar la veu de l’empresa abans de la presa de determinades decisions”, ha dit Abad durant l’Assemblea, i ha afegit, “tenim una responsabilitat, com a ciutadans i com a empresaris, de millorar i canviar la situació. No esperem que vinguin de fóra a solventar-nos la situació”, va afirmar Abad, “hem de ser proactius i apel•lar al coratge dels dirigents que han de prendre decisions”.
Durant l’últim mandat d’Abad, l’acció patronal de la Cecot s’ha caracteritzat per l’èmfasi en l’àmbit de les infraestructures, sobre tot aquelles relatives a la millora de la mobilitat al Vallès i les propostes ferroviàries a la comarca des de la plataforma FEMVallès; o el compromís adquirit amb la Ministra de Fomento, Ana Pastor, l’any 2016 de seguiment conjunt de les obres de connexió entre l’AP7 i l’A2, així com de les obres del tram Abrera-Terrassa i la finalització de la Ronda Vallès. En aquest sentit, tot i el canvi de Ministre, es mantenen les reunions de manera sistemàtica amb la Direcció General de Carreteres com a marc de trobada per exposar i contrastar informacions en relació al desenvolupament de les obres i la visió dels agents del territori. “El nostre paper és el d’interlocutors del món empresarial en el territori que vetlla per la finalització d’unes infraestructures cabdals per al desenvolupament de l’activitat empresarial”, va reafirmar Abad.
La Cecot també ha actuat amb contundència, en especial en els darrers anys, en l’àmbit de l’energia. En aquest sentit, Abad ha recordat la denúncia per Ajuts d’Estat que la Cecot, el Consejo Intertextil Español i el Centre Metal•lúrgic van presentar el mes de juliol del 2015 a instàncies europees en relació a la gestió del magatzem de gas CASTOR. En paral·lel les organitzacions van demanar el Ministre Soria deixar sense efecte l’aplicació del cobrament dels 1.350 M d’euros a la constructora i concessionària i els interessos derivats previst per l’1 de gener de 2016, fins que la Comissió Europea emetés la seva resolució a la denúncia. Una denúncia que està fent el seu procés i encara està oberta Brussel·les. Seguint en l’àmbit de l’energia, el president de la Cecot ha informat de les accions dutes a terme amb els diferents grups parlamentaris per impulsar accions de defensa per l’Autoconsum energètic, així com la recent denúncia presentada al Síndic de Greuges de Catalunya, juntament amb el CEDAC, la Confederació Catalana de la Fusta i la FEM en relació a la reforma dels peatges de les línies de distribució de tensió que exclou sense raons objectives o tècniques, 3.277 empreses catalanes presents en xarxes de 25 kV de tensió.
Durant la seva intervenció a l’Assemblea ordinària, el reelegit president ha resumit les gestions dutes a terme amb diputacions i governs municipals per condicionar el sol industrial al territori i també aquelles desenvolupades en relació a la modernització i equipament dels polígons industrials, fonamentalment de l’àrea metropolitana, aspectes que afecten l’àmbit de la indústria, sector del que procedeixen els orígens de l’entitat. Però Abad també ha fet referència a la participació i implicació de la Cecot en l’àmbit del comerç, tot formant part dels membres fundadors de l’associació RETAILcat que, després de quasi dos anys de treball intern, va veure la llum el passat mes de febrer amb l’objectiu de donar resposta a la nova realitat d’un sector dinàmic, competitiu i en constant transformació.
“Sempre m’heu sentit a dir que la cèl·lula mare de l’economia és l’empresa i tots som prou conscients que sense teixit empresarial una societat perd el seu benestar afectant directament a la cohesió social”, ha afirmat Abad, “per això l’àmbit de l’emprenedoria, ajudar a fer empresa, és un puntal a casa nostra i hem fet molts esforços en projectes com la xarxa BANC i el Centre de Reempresa de Catalunya, que tenen uns indicadors i uns resultats més que positius a l’hora de crear, mantenir o fer créixer empreses”. Darrerament, aquests projectes han esdevingut referents a nivell internacional i els han atorgat més d’un reconeixement pels resultats obtinguts i la seva aportació en les polítiques econòmiques locals, el darrer és el que organitza l’Ajuntament de Lisboa i que l’equip de Reempresa recollirà el proper 11 de juliol a Portugal.
L’últim àmbit en el que Abad ha fet incidència és el relatiu a la formació. En aquest sentit ha fet referència al procés de denúncia sobre l’ús indegut dels fons de formació que aporten empresaris i treballadors per part del Govern i que la Cecot va iniciar a través del Síndic de Greuges de Catalunya el mes de febrer de l’any 2016. Un tema que actualment està a mans la Defensora del Poble qui amb data de 29 de maig va donar la raó a la Cecot en la seva demanda i va demanar per escrit al Ministeri de Fátima Báñez que destini tots els fons de formació al seu ús definitiu i no a d’altres accions. La Cecot estima que entre 2012 i 2016 el Govern va destinar més de 4.000 milions d’euros d’aquests fons per cobrir prestacions i formació per treballadors en atur.
“I, finalment, us vull traslladar que després de molt treball d’anàlisi per definir un nou model de formació més coherent i amb la realitat empresarial que tenim, ha donat el seus fruits i gran part de la feina realitzada ha estat recollida per la CEOE en el Libro Blanco de la Formación el el Trabajo. Un document que tot just ha vist la llum aquest mes de maig i dels que en sentirem parlar força en els propers anys”. El Llibre Blanc de la Formació consolida una proposta empresarial única per un nou model de Formació Professional. Aquest aposta per una modificació en profunditat de l’actual sistema, mitjançant un conjunt de mesures objectives i independents, basades en les dades i experiències dels últims anys i en l’anàlisi dels models dels països del nostre entorn.
Abad ha donat per finalitzada l’assemblea agraint el suport i la confiança “renovada” que els membres de l’Assemblea li han atorgat i ha tancat la seva intervenció assegurant que “per fer una bona transició del model econòmic, cal retornar el pes del lideratge al capital productiu per evitar una altra crisi financera. Per aconseguir-ho cal més política, més diàleg i unes administracions més fortes, que no necessàriament vol dir més grans”.