• Nosaltres
    • Benvinguda del President de Foment
    • Benvinguda de la Presidenta de Fepime
    • Entrevista al responsable de l’Àrea de Negoci de Foment
  • Actualitat
    • Socis
    • Organitzacions
    • Opinió
  • Marketplace
  • Contacte
17 abr. 21
La Revista de Foment
Creant connexions creant oprotunitats
No Result
Veure tots els resultats
La Revista de Foment
  • Nosaltres
    • Benvinguda del President de Foment
    • Benvinguda de la Presidenta de Fepime
    • Entrevista al responsable de l’Àrea de Negoci de Foment
  • Actualitat
    • Socis
    • Organitzacions
    • Opinió
  • Marketplace
  • Contacte
No Result
Veure tots els resultats
La Revista de Foment
No Result
Veure tots els resultats

Carlos Duran: “L’equip, la marca i la tecnologia són els pilars d’hoy-voy”

gener 21, 2021
Temps estimat:6min. de lectura
A A
Compartir a TwitterCompartir a LinkedinEnvia per whatsapp

El co-fundador de les autoescoles hoy-voy explica a Foment de la Producció els secrets del seu èxit. 

Carlos Duran (Barcelona, 1977) va engegar la primera autoescola low cost hoy-voy ara fa cinc anys, el gener de 2012. El projecte empresarial, el vuitè en què s’implicava, ha resultat tot un èxit que està en plena expansió i que aquest mes acaba d’obrir la seva autoescola número 17 a Valladolid, la primera de la marca fora de Catalunya.

Com sorgeix la idea de hoy-hoy?

De fet, la culpa la va tenir una amiga i sòcia en aquella època, la Maria, quan li vaig comentar que em volia vendre el meu vell Golf. En aquell moment, havíem ja obert la nostra segona botiga de fotos de carnet, les dues al costat de comissaries. Li vaig voler vendre el meu cotxe però em va respondre que no tenia carnet de conduir. La vaig convèncer de que em comprés el cotxe i si, en 6 mesos no s’havia tret el carnet, l’hi tornava a comprar.

Ella es va matricular en una autoescola i va descobrir, segons ella mateix em va explicar, al “millor” professor del món. Era Jordi López, soci i cofundador d’hoy-voy. A partir d’aquí va sorgir la idea de muntar una autoescola, vam sondejar la idea i finalment vam decidir crear l’autoescola on al Jordi li hagués agradat treballar, incorporant totes les millores que ell considerava imprescindibles de cara a la felicitat del seu equip i dels seus alumnes.

Hoy-voy va néixer al 2012 com la primera autoescola low cost d’Espanya. Des de llavors, n’han sorgit més? Com ha evolucionat la competència?

Quan vàrem néixer no coneixíem cap autoescola que es basés en aquest model, però lògicament, amb el temps han anat apareixent més autoescoles que estableixen diferents preus en funció de la demanda dels horaris. El que de moment no hem trobat és que aquestes autoescoles alimentin el seu model amb algoritmes predictius. De fet nosaltres també n’hem dissenyat un que actualitza els preus dels cursos teòrics en funció de diferents variables.

Pel que fa a la competència, estem vivint temps de canvis importants per això seguim treballant per millorar la tecnologia que tenim mentre anem afegint noves funcionalitats. De fet hem creat un departament de Business Intelligence des d’on dinamitzem totes aquestes millores en col•laboració amb el departament tècnic.

Quin criteri seguiu per estipular els preus dels cursos i les pràctiques?

Som pioners en la flexibilització de tarifes, que s’adapten a la demanda i disponibilitat d’horaris i professors. Això ens converteix en la primera autoescola amb tarifes dinàmiques que, a més d’un avantatge econòmic per als alumnes, suposa també una major rendibilització dels recursos com a empresa.

La clau de tot el negoci és el coeficient d’ocupació dels cotxes. És un índex propi que elaborem a partir de múltiples indicadors: el preu variable de les classes, l’ocupació prevista de les pràctiques a 60 dies vista, el ritme de compra anticipada de classes o la mitjana de classes necessàries per aprovar. Amb aquest coeficient podem detectar la necessitat d’afegir o treure oferta de classes pràctiques, i modular els preus com fan les aerolínies, fins a tres vegades al dia. Amb aquest indicador, el mateix sistema informàtic, a partir d’algoritmes, pren decisions i envia alertes als mòbils dels alumnes. Si una classe preveiem que no es vendrà, baixa de preu, i s’avisa l’alumne que té l’anterior o la posterior, per si vol fer sessió doble.

El públic associa el concepte “low-cost” a mala qualitat. Com heu demostrat als clients que a hoy-voy aquesta premissa no es compleix?

El concepte low cost ha estat relacionat en molts casos amb una baixa qualitat, és cert, però si ens centrem en l’arrel del concepte és fàcil entendre que no sempre és així. Low cost, que és sinònim de baix cost, té una doble lectura que nosaltres no perdem de vista. Per una banda, baix cost en tots els processos que hem aconseguit automatitzar, de forma que reduïm molts errors i també aconseguim reduir el cost de personal perquè necessitem menys treballadors.

Per una altra banda, el baix cost que al final repercuteix en el nostre price list fruit d’aquests processos. Al final el que apliquem és repercutir aquest estalvi en el preu que paguen els nostres alumnes fent la gestió de totes les autoescoles molt més eficient.

Tota la vostra flota de cotxes son Minis. Per què aquest model en concret?

Va ser una decisió clau als inicis. El mini és un vehicle modern, segur i atractiu pels joves, que són el nostre públic més abundant. És cert que com a empresa ens surt més car que altres models habituals de les autoescoles però és un fet diferencial i estem molt contents de la decisió.

Heu demostrat que és possible renovar i remodelar un sector tradicional com l’autoescola. Va ser difícil?

El sector ens va rebre amb expectatives. Érem un element d’incomoditat per als players del sector. Parlem d’un sector molt acomodat en el petit negoci familiar, molt tradicional i nosaltres vàrem entrar seduint el públic, majoritàriament jove, a través de la tecnologia i el màrqueting. Ens van veure com uns il•luminats i ara molts ens copien.

Quins són els valors que diferencien hoy-voy d’una altra autoescola?

Volíem que aprendre a conduir fos més divertit, més fàcil i més econòmic.

Quin és el perfil de públic al que us dirigiu?

El nostre públic és majoritàriament gent jove. El millor és que el 49% dels que s’apunten a hoy-voy vénen recomanats. Ens encanta aquesta dada perquè pensem que no hi ha res més pur que una prescripció sense contaminació. Ara bé, què fem amb els alumnes perquè ens recomanin? La millor campanya de màrqueting que podem fer és tractar la gent amb respecte i no menystenir-los. Si tractem bé l’equip, aquest és feliç i tracta bé els alumnes.

Quin paper juga la tecnologia, les xarxes socials i la innovació dins d’hoy-voy?

Tot. A l’empresa tenim tres pilars: l’equip, la marca i la tecnologia. Portem molt de temps treballant en aquesta tecnologia. Fa poc la vam peritar per fer la cessió del know-how a les franquícies i ja estava valorada en més de quatre milions d’euros. Parlem d’una tecnologia molt complexa amb diversos algoritmes que treballen perquè els nostres cotxes estiguin sempre ocupats. El gran problema d’una autoescola és tenir el professor aturat perquè el 80% de facturació ve de les pràctiques. I gràcies a la nostra tecnologia, el 2016 vam acabar l’any amb una ocupació mitja dels cotxes del 97%.

En el cas de les xarxes, juguen un rol brutal. És un espai on intentem que els alumnes comparteixin la seva experiència. Som molt actius en campanyes de Google, Instagram, Facebook, Twitter…

Des de 2012 us heu anat expandint per tot el territori amb franquícies. Per què heu escollit aquest model i a quantes ciutats es pot trobar hoy-voy avui en dia?

Perquè tenim clar que l’única forma de crear valor és compartint-lo. Si ens volem especialitzar en la gestió de les autoescoles no hauríem d’estar preocupats amb el dia a dia de cadascuna. Creem equips autosuficients amb una implicació que agafa vida pròpia. Els formem i acompanyem, però des d’aquí agafem una distància emocional per mirar els indicadors de negoci.

Actualment tenim 17 autoescoles: 3 a Barcelona ciutat, Cerdanyola del Vallès, Cornellà, Girona, Granollers, L’Hospitalet, Lleida, Mataró, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Tarragona i Terrassa. A més, aquest mes de juny, hem obert el primer centre de la marca fora de Catalunya, a Valladolid.

Amb l’experiència adquirida, com veus el sector i quins creus que seran els reptes de futur?

El sector de les autoescoles formarà part d’un procés de canvi molt important en els propers anys, fruit sobretot de les novetats en la mobilitat, amb l’aparició dels vehicles eficients i autònoms. És evident que no podem perdre de vista aquest gran repte que de fet ja és una realitat, per això estem treballant en noves línies de negoci a la vegada que estem molt atents als efectes que tindrà aquesta “revolució” a l’hora de formar els conductors del futur.

En aquesta línia, per exemple, hoy-voy forma part de la plataforma LIVE com a membre col·laborador, des d’on explorem aquests canvis per aportar la nostra visió i poder-nos-hi adaptar arribat el moment.

Per què és important com a empresari formar part d’AIJEC?

El fet d’envoltar-te de persones que s’enfronten a reptes similars té un valor incalculable. Compartir experiències, generar sinèrgies, debatre sobre el marc legal que ens afecta, escoltar als convidats que ens acompanyen en els dinars des de l’experiència que organitzem mensualment o gaudir simplement d’una bona conversa amb un company de l’AIJEC, són moments sovint màgics, sobretot quan ens trobem amb dificultats, però també quan els nostres projectes avancen i creixen.

Tags: AIJECCarlso DuranHoy voyOrganitzacions
Notícia anterior

Èxit de participació al RE-PENSA LA FUSTA

Següent notícia

La UEA reuneix més de 500 empresaris en el XVII Sopar Empresarial de l’Anoia

También te puede interesar

Joan Guillén: “Els gremis tenim un paper rellevant en la recuperació econòmica”
Entrevistes

Joan Guillén: “Els gremis tenim un paper rellevant en la recuperació econòmica”

abril 9, 2021
Tornen els “Dijous endollats amb la FECOM”
Organitzacions

Tornen els “Dijous endollats amb la FECOM”

abril 6, 2021
Dra. Marisa López-Teijón: “Acompanyar a les parelles en el procés de convertir-se en pares és la principal motivació de tots els professionals de Institut Marquès”
Entrevistes

Dra. Marisa López-Teijón: “Acompanyar a les parelles en el procés de convertir-se en pares és la principal motivació de tots els professionals de Institut Marquès”

abril 1, 2021
Carles Campuzano (Dincat): “Cal treballar perquè les empreses incorporin amb normalitat persones amb discapacitat intel·lectual a les plantilles”
Entrevistes

Carles Campuzano (Dincat): “Cal treballar perquè les empreses incorporin amb normalitat persones amb discapacitat intel·lectual a les plantilles”

març 22, 2021
Col·loqui de CCOC i ASINCA amb la Presidenta del Port de Barcelona
Noticies

Col·loqui de CCOC i ASINCA amb la Presidenta del Port de Barcelona

març 15, 2021
AEBALL i Fundació MAPFRE, compromesos amb la integració laboral i l’ocupació
Organitzacions

AEBALL i Fundació MAPFRE, compromesos amb la integració laboral i l’ocupació

març 12, 2021

Agenda

març

abril 2021

maig
DL
DM
DX
DJ
DV
DS
DG
29
30
31
1
2
3
4
Esdeveniments per abril

1st

Sense esdeveniments
Esdeveniments per abril

2nd

Sense esdeveniments
Esdeveniments per abril

3rd

Sense esdeveniments
Esdeveniments per abril

4th

Sense esdeveniments
5
6
7
8
9
10
11
Esdeveniments per abril

5th

Sense esdeveniments
Esdeveniments per abril

6th

Sense esdeveniments
Esdeveniments per abril

7th

Sense esdeveniments
Esdeveniments per abril

8th

Sense esdeveniments
Esdeveniments per abril

9th

Sense esdeveniments
Esdeveniments per abril

10th

Sense esdeveniments
Esdeveniments per abril

11th

Sense esdeveniments
12
13
14
15
16
17
18
Esdeveniments per abril

12th

Sense esdeveniments
Esdeveniments per abril

13th

Sense esdeveniments
Esdeveniments per abril

14th

Sense esdeveniments
Esdeveniments per abril

15th

Sense esdeveniments
Esdeveniments per abril

16th

Sense esdeveniments
Esdeveniments per abril

17th

Sense esdeveniments
Esdeveniments per abril

18th

Sense esdeveniments
19
20
21
22
23
24
25
Esdeveniments per abril

19th

9:30 am - 10:30 am

Esmorzars Foment – PwC: El paper de la digitalització en la recuperació econòmica amb Carme Artigas

Esdeveniments per abril

20th

Sense esdeveniments
Esdeveniments per abril

21st

Sense esdeveniments
Esdeveniments per abril

22nd

12:00 am - 1:00 pm

WEBINAR: Barcelona, ​​hub nàutic del Mediterrani

Esdeveniments per abril

23rd

Sense esdeveniments
Esdeveniments per abril

24th

Sense esdeveniments
Esdeveniments per abril

25th

Sense esdeveniments
26
27
28
29
30
1
2
Esdeveniments per abril

26th

Sense esdeveniments
Esdeveniments per abril

27th

12:00 am - 1:00 pm

El nuevo IVA en el comercio electrónico

Esdeveniments per abril

28th

Sense esdeveniments
Esdeveniments per abril

29th

Sense esdeveniments
Esdeveniments per abril

30th

Sense esdeveniments

El més llegit

  • Sor Lucía Caram: “Els que han donat un gran suport al tercer sector en aquesta crisi han estat els ciutadans i les empreses”

    Sor Lucía Caram: “Els que han donat un gran suport al tercer sector en aquesta crisi han estat els ciutadans i les empreses”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Entrevista a Benet Maimí, director de l’Àrea de Negoci i Relacions Institucionals de Foment del Treball: ”On ser-hi és important”.

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • FELMAR SALUD preveu tancar el 2020 amb una facturació de 1.500.000€

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Maria Rosa Rotondo (APRI): “El lobby debe entenderse como algo positivo que contribuye a mejorar el diálogo”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Alfred Rodríguez Picó: “La meteorologia afecta negativament al 70% dels negocis”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Marketplace Avantatges i descomptes Fes créixer el teu negoci Formació​ COVID-19 Prevenció de riscos laborals
  • Condicions d’ús
  • Privadesa
  • Política de galetes

© 2020 Foment del Treball

No Result
Veure tots els resultats
  • Nosaltres
    • Benvinguda del President de Foment
    • Benvinguda de la Presidenta de Fepime
    • Entrevista al responsable de l’Àrea de Negoci de Foment
  • Actualitat
    • Socis
    • Organitzacions
    • Opinió
  • Marketplace
  • Contacte

© 2020 Foment del Treball