-
El cap de l’Executiu subratlla la necessitat de seguir treballant per “reduir la cronificació de l’atur i la precarització laboral”
-
El president, acompanyat del conseller Vila, ha presidit la signatura del Pacte Nacional per a la Indústria amb els agents econòmics i socials
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat, aquest migdia, durant la signatura del Pacte Nacional per a la Indústria que“més que mai hem de reivindicar que Catalunya és i ha de continuar sent un país industrial”. I s’ha mostrat convençut que amb aquest acord “Catalunya serà un país preparat per liderar la indústria del futur i per continuar donant a les futures generacions allò que la industria ja ha donat a moltes generacions precedents, que és futur, que és esperança, que és feina, que és progrés econòmic i social”, ha afegit.
En un acte que s’ha celebrat al Palau de la Generalitat i davant una nodria representació del sector industrial català, el cap del Govern ha posat en relleu el paper de la indústria en la configuració de la Catalunya moderna, amb valors com “l’esforç, la superació, l’autoexigència, la innovació i la paciència per obtenir resultats a mitjà i llarg termini”. “Catalunya sempre ha volgut ser un país pioner, innovador, i competitiu” , ha dit, i aquest Pacte “és un reflex d’aquesta vocació”.
Durant l’acte, en el qual també hi ha pres part el conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila; el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà; el president de Pimec, Josep González; la presidenta de Fepime, Helena de Felipe; el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco; i el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, el cap de l’Executiu ha volgut reconèixer “la generositat per arribar a acords” de tots els sectors implicats, entre els quals hi ha partits polítics, organitzacions empresarials i sindicals, centres tecnològics, col·legis professionals, associacions municipalistes i universitats. Es tracta, segons el president, d’un treball que s’ha fet conjuntament per aconseguir un objectiu compartit: “la creació de més industria a Catalunya i consensuar un model industrial per al país que sigui perdurable al llarg del temps”, que serviran per “afrontar amb fortalesa els reptes de la indústria del segle XXI”.
Reptes de futur
Pel president, Catalunya amb una industria molt diversificada i tecnològicament heterogènia, de petita i mitjana dimensió i fortament clusteritzada i concentrada territorialment, disposa d’elements que la fan “atractiva als ulls del món” i és capaç de fer front fer front als desafiaments del segle XXI. Per aconseguir-ho, segons Puigdemont, cal que sigui capaç d’ “augmentar el pes de les activitats de més valor afegit, apropar l’R+D+i a la indústria i incrementar el seu nivell d’innovació, millorar el capital humà i la qualitat de la formació professional i transformar els sectors més tradicionals”. Tot i així, el president ha assegurat que també caldrà tenir molt present la funció més social de la indústria, és a dir, “crear ocupació, i crear-la de forma estable i de qualitat”.
Es tracta, doncs, de “reduir la cronificació de l’atur i la precarització del mercat laboral” i per aconseguir superar aquest repte, ha dit el president, “caldrà comptar amb un indústria forta que afronti amb garanties la 4a revolució industrial”.
A més, el president s’ha mostrat convençut que Catalunya disposa de la “cultura industrial i la tradició emprenedora” per aconseguir que la industria arribi a suposar el 25% del PIB l’any 2020, superant l’objectiu fixat per la Unió Europea, on hi ha un “consens polític i mediàtic” que defensa la reindustrialització a nivell europeu com la manera més sòlida de créixer i crear llocs de treball.
Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Coneixement ha posat en valor el consens aconseguit amb aquest pacte que té 6 eixos de treball, 116 actuacions i 1.844 milions d’euros de pressupost fins al 2020. En aquest sentit, Vila ha destacat les mesures vinculades a la “internacionalització, ocupació, formació, a la indústria 4.0 i a les infraestructures i energia”. Durant la seva intervenció i en referència a aquest darrer punt, el conseller d’Empresa ha advertit que un dels punts febles del nostre teixit industrial, sobretot pensant en la petita i mitjana empresa, “és el cost de la factura de la llum, que té ben bé un 50% de distorsió”.
Font: Nota de premsa de la Generalitat de Catalunya