Segons l’ex CEO de la Fundació Mobile World Capital Barcelona, les empreses han de ser conscients d’aquest canvi i saber adaptar-se a les noves exigències digitals.
El curs de desdejunis del Fòrum Empresarial del Llobregat, que de nou es porta a terme a l’Hotel Porta Fira de l’Hospitalet, s’ha iniciat amb una xerrada col·loqui amb Aleix Valls, ex-CEO de la Fundació Mobile World Capital Barcelona, en què ha exposat als empresaris i directius assistents la seva visió sobre les oportunitats de transformació digital a les empreses.
Valls va posar èmfasi en la importància d’actualitzar i comprendre els canvis digitals que s’estan produint per prosperar com a negoci, insistint en la necessitat de sotmetre a les empreses a aquesta transformació si no volen caure en declivi i acabar desapareixent.
Durant l’exposició, l’enginyer i matemàtic va parlar de xifres i d’exemples de companyies que han sabut interpretar la revolució digital, convertint-se en el que ha definit com “els quatre genets de l’apocalipsi”, referint-se a Amazon, Google, Apple i Facebook com exemples d’empreses que lideren el mercat gràcies a la seva adaptació a la digitalització.
Aquests quatre referents tenen una capitalització borsària de 2.349.000.000$, el que significa que aglutinen el producte interior brut d’economies com la de Regne Unit, superant el de països com Espanya o el Brasil. Els empleats d’aquestes companyies arriben a la xifra de 546.501, el que representa aproximadament la població de Valladolid. Però la metàfora continua, perquè si ens referim a la renda per càpita que aquests treballadors generen, equival a 4 milions de dòlars per cada un.
L’ex-CEO va anar més enllà i va posar més xifres sobre la taula: va assegurar que per vendre 10 milions de dòlars, aquestes companyies tot just requereixen de personal: Google amb només sis empleats arriba aquesta xifra, mentre, Facebook huit, Apple 5 i Amazon vint.
“Fugida de cervells”
En canvi, altres empreses no van saber entendre el lideratge de la digitalització i es van arruïnat. Valls va posar com a exemple l’empresa de joguines Toys “R” Us, recentment declarada en fallida: “en la darrera campanya de Nadal hi va haver un increment del 25% de venda en línia de joguines, però Toys” R “Us no ha sabut beneficiar. En canvi Amazon si ha sabut llegir i processar el canvi; no s’han venut més joguines, s’han comprat de forma diferent”.
A més, moltes de les empreses tradicionals que no han aconseguit adaptar-se al canvi estan patint “fugida de cervells” a favor d’aquests gegants digitals que s’han convertit en infraestructures econòmiques.
Perquè el primordial no és la innovació tecnològica, ja que “la informació digital no és pirotècnia d’aparells, cal replantejar-se el model de negoci, deixar de vendre productes per vendre serveis”. Segons Aleix Valls, perquè un negoci prosperi cal conèixer al client, cal saber interpretar els senyals de l’usuari per a generar productes i serveis ajustats a les seves necessitats, cal “plataformizar” per produir campanyes de valor afegit.
També ha afirmat que en l’actualitat “vivim una revolució, perquè hi ha més objectes connectats que persones, i més de la meitat del món és mòbil”. Però ha assegurat que la següent era encara ha d’arribar i en ella “tot estarà digitalitzat, personalitzat i ajustat a les nostres necessitats”.
Immobiliària digital
Valls, que recentment ha estat fitxat per Inmobiliaria Colonial per impulsar la seva digitalització, a la pregunta de com es digitalitza la construcció, va contestar que a mesura que les empreses es digitalitzen es crea una cadena de valor. La manera en què aquest valor es mou per la cadena va creant densitat digital i, per tant, major capacitat de negoci. Va posar com a exemple el món de la música o empreses com Booking en el sector hoteler.
Al mercat immobiliari està passant el mateix, es preveu que a mesura que adquireixi densitat digital millorarà la gestió del sector, serà més ràpid i s’ha d’ajustar amb més encert a les necessitats del client. De fet, ha il·lustrat que ja es venen i lloguen molts més habitatges per internet que per mètodes tradicionals.
Font: El Noticiero Empresarial