Una iniciativa que té com a objectiu potenciar el coneixement, la promoció i la defensa del món de la fusta.
Quan passegem per alguna ciutat moderna europea i veiem un edifici de fusta, ens hem preguntat quants agents han intervingut per que el puguem veure o viure en el seu interior de manera confortable i saludable?
Des de l’arbre en peu fins els acabats més invisibles, passant pels tècnics i constructors, els organismes de certificació i visat, els ens on es formen tots aquests professionals o els ens que reciclen la fusta a la fi de la seva vida útil… tots ells tenen necessitat de compartir experiències per crear un coneixement comú que permeti abordar la present revolució en fusta constructiva amb una competència homologable a la resta dels països amb més experiència, i fer-ho amb el caràcter propi de la mediterrània.
• Crear l’espai col·laboratiu del sector de la construcció sostenible en fusta en la seva representació d’agents més amplia, des de l’arbre en peu fins al producte final acabat.
• Incidir en tot el cicle de vida dels materials constructius: la seva generació, el transport, la seva vida útil i el manteniment i finalment la seva desconstrucció i reutilització.
• Contribuir a definir l’argumentari dels beneficis de la construcció en fusta, per anar creant l’imaginari col·lectiu sobre els edificis de fusta en la construcció actual i futura així com de les seves prestacions i avantatges.
• Crear la plataforma de referència del sector de la construcció sostenible en fusta que permeti disposar d’un catàleg actualitzat de professionals, empreses, materials, edificis, solucions constructives, assajos, innovació i tots els aspectes relacionats amb la construcció sostenible en fusta.
• Col·laborar amb els diferents agents, entitats i institucions implicades en la construcció sostenible en fusta en la planificació i adaptació del sector al creixement de la construcció en fusta de les properes dècades, des de la perspectiva de la sostenibilitat.
Aquestes són les principals finalitats que hi ha dins la plataforma PROFUSTA, presentada en la seu del CoAC dins d’un acte organitzat per l’AuS el passat dilluns 11 de desembre de 2017.
Jorge Blasco, arquitecte DALF, consultor d’estructures i professor de l’ETSAB, Pere Linares, Gerent de la constructora House Habitat, Federico Pesl, arquitecte dedicat principalment a la construcció en fusta, i Salvador Ordóñez, coordinador general del Gremi Fusta i Moble van presentar al CoAC les idees, reflexions, somnis, i realitats que han motivat que un grup de persones a iniciar aquest camí apassionant.
No es tracta d’una iniciativa que entri en competència amb cap organització existent, ja que no pretén cobrir els seus rols, sinó crear la sinergia necessària entre ells per impulsar amb força el fenomen emergent de la construcció sostenible en fusta, conduint-lo cap a l’excel·lència.
Sota criteris de codis compartits però amb respecte a l’autoria de les obres, volen incentivar un arxiu d’experiències, de dades, de criteris i detalls constructius d’èxit que animin molts d’altres professionals, empreses i institucions a creure en els valors constructius de la fusta.
Els promotors de la plataforma van invitar els nombrosos assistents a formar part activa del projecte, creant l’associació PROFUSTA en acabar l’acte; s´hi van adherir 43 persones, que constituïts en assemblea fundacional, van escollir els càrrecs bàsics de la mateixa: Jorge Blasco en la presidència, Josep Bunyesc en la vicepresidència, Federico Pesl a la secretaria i Miquel Jimenez a la tresoreria.
L’equip tècnic del Gremi Fusta i Moble, que dona suport a la iniciativa des del primer moment, serà l’encarregat de legalitzar la nova associació i donar-li suport organitzatiu.
Aquesta mateixa entitat, així com moltes d’altres (ACE, REHABIMED, AFE, INCAFUST-CTFC…) ja han manifestat el seu interès en formar-hi part com a socis institucionals.