Els professionals del sector reclamen una millor gestió del territori per evitar la importació de la fusta; una tasca d’educació a nivell social per donar a conèixer els atributs de la fusta i millor formació per disposar d’operaris qualificats, entre altres.
La seu de Fepime Catalunya ha acollit aquest dilluns una nova sessió sectorial en el marc del III Congrés de la Micro, Petita i Mitjana empresa de Catalunya 2018, en aquest cas amb representants del sector de la fusta a Catalunya. Un sector que s’incorpora per primera vegada al congrés que la patronal celebra per tot el territori amb més de 20 trobades sectorials i territorials.
Actualment, els boscos representen el 67% de la superfície de Catalunya, un terreny molt ampli del qual se n‘aprofita molt poc. “Cada any s’acumulen més de dos milions de metres cúbics de fusta als boscos catalans. Tenim marge per tenir més recursos i gestionar millor el territori per no haver d’importar tanta fusta de fora”, ha explicat Salvador Ordóñez, coordinador general del Gremi Fusta i Moble.
En la mateixa línia, el president del Sector Fusta Catalunya, Lluís Gilabert ha destacat que el sector necessita “grans empreses que processin la fusta. No tenim empreses que fabriquin taulers i per això es va inventar la biomassa i la resta es dedica a embalatge, la gama més baixa de la fusta. Ens cal una indústria intermitja que valoritzi els troncs per poder anar cap a una indústria de la construcció amb la fusta d’aquí”.
Els representants del sector de la fusta han posat en valor països com Àustria, on es disposa de recursos i diners per promocionar la fusta. Una iniciativa que caldria implantar també a Catalunya.
“Cal canviar la idea social de la fusta. Talar un arbre no és un crim: la fusta es regenera i requereix molt poca energia en comparació a altres materials com l’alumini. Hem de saber vendre el atributs de la fusta i explicar-los a la societat”, ha apuntat Jorge Blasco, president de Profusta.
Una altra de les principals preocupacions és la manca de personal qualificat. “El personal es va envellint i no hi ha gent jove per substituir-lo. El cicle formatiu no quadra amb el que demanen les empreses i no sabem vendre bé als alumnes el que vol dir treballar la fusta”, ha explicat Ignasi Caus, vocal de la junta del gremi.
Pel que fa a la digitalització, s’ha fet palesa la diferència entre els diferents àmbits: en l’estudi dels recursos i en la construcció es disposa d’eines molt avançades però en canvi les petites empreses queden lluny de la digitalització. “És un sector molt tradicional i cal avançar de la mentalitat del petit artesà cap al de l’empresari”, ha conclòs Ordóñez.
Altres inquietuds que s’han posat damunt la taula són la inexistència d’un lobby de la fusta que tingui incidència real en l’administració; la necessitat d’establir aliances amb altres territoris i empreses del sector; una millor gestió i manteniment dels boscos catalans; la sensibilització sobre la fusta als alumnes més joves i la disgregació de les organitzacions del sector, entre altres.
Fepime Catalunya farà arribar totes les conclusions del congrés, que s’exposaran en un acte de cloenda el proper 4 de juny a Barcelona, a les administracions públiques i partits polítics.
Les properes trobades del III Congrés de la Micro, Petita i Mitjana empresa de Catalunya se celebraran a les seus de diferents entitats associades com ACEE, AEGP, AIBV, AIJEC, CECOT, COELL, FECOM, FEGP, FOEG, l’Institut Agrícola de Sant Isidre, SCF, UEA, UEI, UIER i UPM.