La manca d’infraestructures per potenciar la digitalització, la falta de personal qualificat, la ineficaç formació dual i la lentitud administrativa, destaquen entre les inquietuds de la patronal Gironina.
La seu de la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) ha acollit una nova sessió del III Congrés de la Micro, Petita i Mitjana empresa de Catalunya 2018 que organitza Fepime Catalunya amb més d’una vintena de trobades territorials i sectorials a tot el territori.
La digitalització ha estat un dels punts clau de la trobada i s’ha posat de manifest la necessitat de comptar amb fibra òptica i banda ample als polígons i a les zones turístiques per poder abordar amb garanties el procés de digitalització de les empreses gironines. En aquesta línia, Joan Ribas, vocal de la FOEG i membre de la junta de l’Associació d’empreses de noves tecnologies de Girona, ha assegurat que “la digitalització fomenta la competència entre empreses i cal que les pimes es digitalitzin per no morir”.
Ribas també ha afirmat que les empreses que es dediquen a la digitalització tenen molta demanda perquè n’hi ha poques però els costa trobar talent perquè es paguen sous baixos. “Necessitem fer atractives les empreses per retenir talent i incorporar més dones al sector TIC català”, ha afirmat.
Un altre punt important en el que han coincidit els empresaris és la manca de personal qualificat en molts sectors (mecànica, metall, instal·lació, etc.) que obliga a les empreses a invertir per formar el seu propi personal. “La formació dual és desconeguda per les empreses i està mal explicada”, ha assegurat Ernest Plana, president de la FOEG.
També s’ha posat de manifest el fre que suposa per a les empreses la lentitud administrativa que, per exemple, dissuadeix a molts empresaris del sector ramader que prefereixen traslladar la seva activitat a Aragó.
Altres inquietuds que s’han posat damunt la taula són la competència deslleial, els recàrrecs de prestacions en matèria de prevenció de riscos laborals, el poc reconeixement que tenen les pimes en relació a la seva aportació al PIB o l’elevat preu de l’energia.
Fepime Catalunya farà arribar totes les conclusions del congrés, que s’exposaran en un acte de cloenda el proper 4 de juny a Barcelona, a les administracions públiques i partits polítics.
Les properes trobades del III Congrés de la Micro, Petita i Mitjana empresa de Catalunya se celebraran a les seus de diferents entitats associades com ACEE, AEGP, CECOT, FEGP, FOEG, l’Institut Agrícola de Sant Isidre, UEA, UEI, UIER i UPM.