• Nosaltres
    • Benvinguda del President de Foment
    • Benvinguda de la Presidenta de Fepime
    • Entrevista al responsable de l’Àrea de Negoci de Foment
  • Actualitat
    • Socis
    • Organitzacions
    • Opinió
  • Marketplace
  • Contacte
18 maig 22
La Revista de Foment
Creant connexions creant oprotunitats
No Result
Veure tots els resultats
La Revista de Foment
  • Nosaltres
    • Benvinguda del President de Foment
    • Benvinguda de la Presidenta de Fepime
    • Entrevista al responsable de l’Àrea de Negoci de Foment
  • Actualitat
    • Socis
    • Organitzacions
    • Opinió
  • Marketplace
  • Contacte
No Result
Veure tots els resultats
La Revista de Foment
No Result
Veure tots els resultats

Més de 300 empresaris assisteixen al II Fòrum Empresarial de l’Anoia

gener 21, 2021
Temps estimat:6 mins read
A A
Compartir a TwitterCompartir a LinkedinEnvia per whatsapp

La UEA ha presentat un treball de prospecció en matèria de Talent amb la participació d’empreses, joves, ensenyament, empreses de selecció de personal, empreses de treball temporal, sindicats, i administració pública. 

La Unió Empresarial de l’Anoia va reunir ahir més de tres-centes persones al Teatre de l’Ateneu en la celebració del II Fòrum Empresarial de l’Anoia, en el qual s’ha presentat l’informe “II Empresa i progrés. Talent, capital Anoia”. Aquest document, fruit d’un intens debat entre les sectorials i els grups de treball de la UEA i els nous fòrums realitzats entre diversos col·lectius com joves, responsables de recursos humans de les empreses, empreses de selecció de personal, sindicats, ensenyament i serveis d’ocupació, té per objectiu posar sobre la taula possibilitats, reptes i eines per millorar la competitivitat de les empreses i el territori.

Les conclusions exposades i analitzades en el document s’han recollit després de l’anàlisi i la participació de tots els actors implicats, amb la intenció de ser una radiografia d’àmbit comarcal però extrapolable a altres àrees geogràfiques de Catalunya. Precisament, si enguany la UEA ha volgut centrar-se en el talent com a eix vertebrador d’aquesta jornada ha estat perquè figurava entre les principals prioritats dels empresaris recollides en el Fòrum empresarial de l’any passat.

La gestió del talent, un motor global

L’acte, presentat pel periodista igualadí i cap d’informatius de RAC1, Joan Maria Morros, ha subratllat com una de les principals vocacions de l’acte “conèixer la realitat de la comarca en la generació de talent, l’especialització, la formació i la definició dels perfils professionals, per poder definir les habilitats i les competències més necessàries” per a cada àmbit empresarial. Ha de ser així, necessàriament, en una comarca que, tal com ha apuntat Àngels Chacón, directora genera d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, es troba per damunt de la mitjana “amb un sector industrial que se situa en el 26%”, mentre a la resta del país es troba entorn el 20%.

Conèixer, per tant, casos reals de com empreses ben diverses aborden i cultiven aquest talent és el que ha exposat la primera part de l’acte amb la taula rodona integrada per Laura Raves, directora general d’Interiorvista, Néstor Ramírez, manager d’ABC Leather, Maria Àngels Tejada, directora general de Public Affairs de Randstadt, i Elisabet Girvent, directora de PIMES d’Espanya i Portugal de LinkedIn.

Ravés, per exemple, ha exposat que Interiorvista, empresa TIC, és avui “una empresa disruptiva, que es reinventa cada dia, però el primer any de canvis ens va fer sortir de la zona de confort”. Per superar aquest estadi, assegura que durant aquest període “vam dedicar a conèixer com era cadascú, per oferir el millor a cada persona”. Un cas ben diferent és el d’ABCLeather, del sector químic, que, en aquest cas, el seu manager, Néstor Ramírez, assegura que ja va néixer essent una “empresa conscient, amb relacions laborals basades en la confiança i la satisfacció de tots els treballadors que l’integren”.

Canvis locals, canvis globals

01

Maria Àngels Tejada de Randstad ha volgut destacar que “buscar talent és una feina que totes les empreses han de fer, però abans de buscar-lo a fora caldria saber trobar-lo a dins, perquè és possible que la pròpia empresa ja el tingui”. En aquesta línia, Tejada ha encoratjat a “mentoritzar les diverses generacions que avui conviuen dins d’una mateixa empresa” –Babyboomers, Generació X, Millenials i Generació Z – com una de les “millors maneres de generar talent”.

Al seu torn, Elisabet Girvent de LinkedIn ha manifestat la “infinitat d’oportunitats” que facilitat la tecnologia “en una mobilitat en doble direcció: el millor candidat pot arribar a l’empresa i l’empresa pot arribar al millor candidat”, però ha advertit que “sense una formació contínua, és impossible adaptar-se. I aquest formació constant és un tema de prioritats”. Girvent ha insistit en “els canvis ràpids” que experimenta el mercat laboral i com ja hi ha “moltes noves feines que fa cinc anys ni tan sols existien” o com “es generen llocs de treball per els quals, les universitats no formen professionals”. Aquest nou paradigma obliga, al seu parer, a les empreses a “ser transparents per posar en coneixement del seu equip quines necessitats tindrà” perquè compartir aquest coneixement, posarà al descobert “si les aptituds ja són a la pròpia organització o poden generar-se”.

En la mateixa direcció, s’ha expressat Tejada: “els canvis són col·lectius, per això cal que les empreses treballin en processos de millorar contínua, amb equips diversos, perquè tothom pugui aprendre”, i ha afegit que “és responsabilitat de l’empresa informar sobre els canvis que vénen perquè aquesta actitud generarà flexibilitat però també aptituds”.

La responsabilitat social de l’empresari

04

El president de la UEA, Blai Paco, ha recordat que la preocupació pel talent i la capacitació dels equips no és un tema només de la comarca de l’Anoia sinó que es pot traslladar arreu del territori i també a altres països.

Ha ressaltat la importància de capacitar i formar molt bé els joves, els futurs professionals, però que a la vegada cal apostar pels propis treballadors, que són també el talent d’avui i el de demà. En aquest sentit, Paco afirma que “empresa i treballador facin una aposta ferma en la formació i el reciclatge formatiu, per què el talent que ja tenim, creixi i s’empoderi”, a través d’un nou model de gestió, el que anomenem empresa conscient. Un model que ja estan aplicant algunes empreses de la comarca amb èxit.

El president de la UEA també ha destacat la necessitat “de donar a conèixer la realitat empresarial especialment entre els joves perquè sàpiguen les possibilitats que els brinda la comarca”, un territori amb empreses punteres de sectors especialitzats, i, alhora, ha demanat un “esforç col·lectiu per prestigiar la formació laboral que ha de generar nous professionals molts tecnificats per incorporar-se, en els pròxims anys, al conjunt de la industria”.

Per la seva banda, Àngels Chacón, directora general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, ha subratllat que un dels sis eixos que integren el Pacte Nacional per la Indústria que es va presentar l’any passat, “té com a eix prioritari la formació, però també la indústria 4.0 que ha vingut per quedar-se”. Una realitat que exigirà “nous talents” i, per tant, “molta, molta formació”. Chacón ha reiterat també el compromís del Govern amb la consolidació de l’oferta universitària de la ciutat per casar les necessitats de les empreses i els graus que, actualment, s’hi ofereixen.

Idees de futur per a millorar la gestió del Talent

En el document presentat per la UEA, es proposen una sèrie d’idees de futur, propostes per tal d’avançar, col·lectivament, cap a una comarca de Talent. Es tracte de diverses accions encaminades a facilitar la preparació de tota la població activa, reforçar la FP, millorar la capacitació i l’acompanyament dels joves en la seva formació i inserció, visibilitzar l’especialització de la comarca, el contacte escola-empresa, millorar l’atracció de l’Anoia com a territori, afavorir els canvis en la gestió dels recursos humans, i apostar pels treballadors de casa, formats i contents. És amb aquesta actitud que podem afavorir que la gent vulgui quedar-se a l’Anoia o venir a treballar-hi.

Són tasques que estan en mans de tots, tant del sector públic i privat i de la societat en general. Des de l’entitat empresarial es continuarà apostat amb fermesa perquè amb la generositat i la col·laboració de tothom es podrà dissenyar un projecte ambiciós i enriquidor per aconseguir que la comarca de l’Anoia esdevingui el puntal del Talent que pot arribar a ser.

Empreses mirall

La jornada s’ha acabat amb les experiències empresarials de Jaume Gurt, exdirector general d’Infojobs i motivador d’equips, que ha recomanat als assistents “Escoltem-nos: a cada organització hi ha les respostes”, i David Tomàs, cofundador i director de l’empresa més feliç del món, Ciberclic, que ha reblat “atreviu-vos a fer empreses felices: autonomia, aprenentatge i sentit de la feina que es fa són les màximes dins d’una empresa”.

Amb l’acte d’ahir, la Unió Empresarial de l’Anoia ha posat a la disposició dels assistents i els seu socis un document de treball per reflexionar, avaluar i emprendre mesures de canvi orientades a generar talent, professionals específics i organitzacions basades en la confiança, la cooperació i el sentiment de pertinença. En paraules de Blai Paco: “volem ser una societat justa, culta i avançada. I per això cal invertir en talent, formació, innovació, tecnologia i coneixement”.

Tags: DestacatfòrumOrganitzacionstalentUEA
Notícia anterior

La FOEG exposa les necessitats de les pimes gironines per seguir sent competitives

Següent notícia

La 32ª edición de eShow Barcelona cierra con más de 12.000 visitantes

También te puede interesar

El projecte “Sí, i millor! Di-Capacitat i Talent”, de FECETC i fundació CIES, eines per afavorir la inclusió de persones amb discapacitat al mercat laboral
Noticies

El projecte “Sí, i millor! Di-Capacitat i Talent”, de FECETC i fundació CIES, eines per afavorir la inclusió de persones amb discapacitat al mercat laboral

març 29, 2022
Las empresas industriales de amec aumentan un 23,5% las exportaciones en 2021
Noticies

Las empresas industriales de amec aumentan un 23,5% las exportaciones en 2021

març 25, 2022
hidrogeno
Noticies

El sector metal·lúrgic aposta per l’Hidrogen Verd com a font d’energia i oportunitat de negoci

març 25, 2022
curs mesures ambientals
Noticies

Nou alumnes finalitzen el curs de mesures ambientals al Berguedà

març 25, 2022
Constitució de la Taula de l’Automoció del Garraf
Noticies

Constitució de la Taula de l’Automoció del Garraf

març 25, 2022
AECE Conveni Mapfre
Noticies

L’AECE i Fundació MAPFRE compromesos amb la integració laboral i l’ocupació

març 22, 2022

El més llegit d'avui

  • Guillermo Vallet: “La apuesta por la cultura, la sostenibilidad y la conciliación son los grandes retos de futuro del sector turístico”

    Guillermo Vallet: “La apuesta por la cultura, la sostenibilidad y la conciliación son los grandes retos de futuro del sector turístico”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Mónica Seara y Aitor Goikoetxea (IFPRL): “Las empresas invierten muchos recursos en la gestión de la PRL pero todavía queda mucho trabajo por realizar”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Sofía Ferreira: “Heecap és un dispositiu mèdic per a prevenir i tractar l’atrofia diafragmàtica dels pacients que estan connectats a suports de ventilació mecànica a les UCI”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Laureà Folch: “Sense la participació activa i la implicació de les persones no hi ha transformació digital possible”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Mònica Fernández: “Wedid és el constructor de les empreses digitals del futur amb els valors de sempre”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Marketplace Avantatges i descomptes Fes créixer el teu negoci Formació​ COVID-19 Prevenció de riscos laborals
  • Condicions d’ús
  • Privadesa
  • Política de galetes

© 2020 Foment del Treball

No Result
Veure tots els resultats
  • Nosaltres
    • Benvinguda del President de Foment
    • Benvinguda de la Presidenta de Fepime
    • Entrevista al responsable de l’Àrea de Negoci de Foment
  • Actualitat
    • Socis
    • Organitzacions
    • Opinió
  • Marketplace
  • Contacte

© 2020 Foment del Treball

Manage Cookie Consent
Aquesta web utilitza galetes per optimitzar el nostre lloc web i el nostre servei.
Funcional Sempre actiu
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Màrqueting
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
Mostra les preferències
{title} {title} {title}