Les clàusules abusives incloses en els contractes de distribució entre hotels i agències de viatge online i la incorporació de noves modalitats d’allotjament turístic com les “llars compartides”, entre les principals preocupacions del sector.
La seu del Gremi d’Hotels de Barcelona ha acollit aquest dimecres una nova sessió sectorial en el marc del III Congrés de la Micro, Petita i Mitjana empresa de Catalunya 2018 que organitza Fepime Catalunya per tot el territori amb més de 20 trobades sectorials i territorials.
Des del sector hoteler posen de manifest la problemàtica en l’àmbit de la distribució digital, on la preponderància de les agències de viatge online (OTA, com per exemple booking.com o Expedia) està suposant una situació de dependència i de manca de control sobre el propi inventari d’establiments. Sobretot a causa de les clàusules abusives en els contractes de comercialització de les OTA amb els hotels.
“Les OTA han pogut consolidar el missatge del ‘menor preu garantit’ degut a contractes de comercialització que signen amb els hotels amb clàusules obligatòries que vulneren la lliure competència i limiten la capacitat comercial del propi hoteler en detriment de millors preus per als usuaris finals”, manifesta Jordi Clos, president del Gremi d’Hotels de Barcelona.
Per evitar les clàusules abusives de paritat de preu, de tarifes i d’inventari, des del gremi reclamen que el Congrés dels Diputats aprovi una llei mercantil espanyola que declari il·legals les clàusules de paritat, tal com ja han fet països com França, Itàlia, Suïssa o Àustria.
Així mateix, el sector hoteler també està especialment preocupat per la creixent oferta turística il·legal, especialment vinculada a l’allotjament turístic.
“Una nova regulació hauria de resoldre aquesta greu preocupació i això no vol dir legalitzar-ho tot”, explica Clos. “Considerem que és del tot imprescindible primer ordenar correctament les modalitats d’allotjament turístic existents actualment i no incorporar-ne de noves fins que no estiguin controlades de forma efectiva.
Els professionals del sector hoteler també han alertat durant la sessió de treball que la incorporació de noves modalitats d’allotjament turístic, com les anomenades “llars compartides”, agreujaran encara més els problemes de convivència que darrerament s’han succeït entre l’activitat turística i els veïns. Un factor que també perjudica l’accés a l’habitatge i la qualitat en la prestació dels serveis.
Fepime Catalunya farà arribar totes les conclusions del congrés, que s’exposaran en un acte de cloenda el proper 4 de juny a Barcelona, a les administracions públiques i partits polítics.
Les properes trobades del III Congrés de la Micro, Petita i Mitjana empresa de Catalunya se celebraran a les seus de diferents entitats associades com ACEE, AEGP, CECOT, FEGP, l’Institut Agrícola de Sant Isidre, UEA, UEI, UIER i UPM.