La Patronal i Tick Translations han reunit a expertes en Japó, Colòmbia i Alemanya, que han donat pautes per negociar entre països.
L’Escola d’Estiu de la FOEG ha guardonat aquest dijous 14, en el marc de la VII Escola d’Estiu de la FOEG que s’ha dut a terme al Museu del Suro de Palafrugell, a tres empreses per la seva trajectòria d’èxit: Tané Hermètic, el càmping Las Dunas i Enprom Packaging.
El secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, ha encoratjat als guardonats a continuar amb l’exitosa trajectòria i ha destacat que “premis com aquests contribueixen a demostrar el talent i les capacitats que tenim a casa nostra”. Ferrer també ha posat a la seva disposició els serveis d’ACCIÓ per donar-los suport “en els reptes futurs d’internacionalització i innovació”.
L’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer ha manifestat que “al territori gironí i a l’Empordà tenim moltes empreses de referència i que són autèntics motors del país. Empreses, moltes d’elles de caràcter tradicional que mantenen la innovació com a bandera, però amb el pòsit de la tradició i els anys d’experiència. L’alcalde també ha recordat la figura de Jordi Comas com “un dels grans referents a l’Empordanet, amb una visió empresarial i territorial única”.
El president de la FOEG, Ernest Plana, ha remarcat la importància de la formació professional i dels oficis. “Les nostres empreses necessiten persones formades en tasques molt concretes, com són mecànics, fusters, pintors, entre moltes altres professions, que moltes vegades no es troben. La demanda laboral hauria d’encaixar més amb l’oferta i això només es pot aconseguir amb un pla de formació molt específic i que contempli les necessitats que hi ha al nostre territori”, ha dit.
També ha explicat que hi ha empreses que han demanat a la FOEG un suport en aquest tema i que la Patronal ja hi està treballant. “Però volem continuar demanant a les administracions que es potenciï la formació dual i que es facin plans específics sobre els oficis ja que és molt important per aconseguir millores”, hi ha afegit. La VII Escola d’Estiu de la FOEG, centrada en les negociacions interculturals, ha estat coorganitzada per la FOEG, l’empresa gironina Tick Translations, de serveis lingüístics i consultoria internacional, i l’Ajuntament de Palafrugell.
Sobre les empreses guardonades
Tané Hermètic és una empresa familiar de tercera generació que va ser fundada el 1921 a Olot. El seu fundador, Jaume Tané Badosa, en els seus inicis va començar com a fuster de poble . Als anys 50 va començar a fer les portes per les càmeres de la incipient industria càrnica de la Garrotxa. Més tard va fer els primers assecadors artificials d´embotits (en aquells moments es feien de fusta). I als anys 60 contacta amb l´empresa Holandesa Markus i aconsegueix poder ser agent d’aquesta firma per Espanya, Portugal i Andorra. El propietari d’aquesta empresa Holandesa havia inventat i patentat un sistema que en aquell moment va revolucionar tots els tancaments hermètics al món. Posteriorment van contractar al director de l´enginyeria d’aquesta firma i així va començar l´expansió internacional. Avui en dia, Tané Hermètic factura més de 9M. d’Euros, i sobre una superfície d’uns 8.000 metres quadrats d´edificis industrials i una plantilla de més de 90 persones fabrica portes per a tot el món, ja siguin per a instal·lacions frigorífiques, hospitals, laboratoris o acústiques o talla-focs, entre altres.
Enprom va ser creada a l’any 2012 pel seu director general, Josep Orozco, amb la visió de poder oferir noves solucions pel sector del Packaging, amb un clar enfoc de negoci cap a un nínxol de mercat en creixement i que valora molt positivament la Innovació, l’alt valor afegit, la qualitat i les solucions a mida. Està ubicada a Sant Julià de Ramis, amb una clara orientació de mercat i una potent visió Internacional, i amb una important inversió en R+D. L’empresa porta més de 3,5 Milions d’Euros invertits en R+D des de 2014 fins ara i està certificada com a empresa Innovadora pel Ministeri d’Economia. Ha rebut diferents premis i disposa d’un equip humà i professional amb una important experiència en el sector del packaging, i altament implicat i motivat amb el Projecte. Actualment formen part d’aquest projecte prop de cinquanta professionals, dels quals mes del 90% son enginyers. És una empresa amb un posicionament de referencia al Mercat a nivell mundial. Alguns dels mercats amb els quals te una important presencia són: Europa, Llatinoamèrica, l’Orient Mitjà i Àsia. Compta amb mes de 30 representants a nivell mundial i està portant a terme un pla de creixement el qual te previst assolir un volum de negoci superior als 20 milions d’euros en 5 anys.
El càmping La Dunas de Sant Pere Pescador és una empresa familiar arrelada al territori i amb un llarg recorregut , fruit de la dedicació i esforç de la família Suñé i els seus col·laboradors. El càmping Las Dunas compta amb un reconegut de gran prestigi, tant a nivell europeu com nacional, avalat pels nombrosos premis que ha rebut. La seva filosofia és l’excel·lència en el servei, la qualitat de les seves instal·lacions i el respecte amb el medi ambient. Disposa de 1.500 parcel·les a primera línia de mar i de 150 bungalous moderns amb capacitat per a sis persones. Té una clientela procedent majoritàriament de centreeuropa. El càmping Las Dunas disposa d’unes instal·lacions modernes, que compten amb un innovador parc aquàtic de 5 mil metres quadrats, amb tobogans i spa, i dona feina a unes 300 persones.
En el marc de l’acte institucional també s’ha mostrat un video dels empresaris que han participat aquest curs en la iniciativa Jo de gran vull ser com tu i s’ha fet entrega d’un diploma. Aquest programa ja ha arribat a més de 2.000 alumnes.
Superar obstacles en les negociacions internacionals
Donar un regal al Japó per crear bones relacions entre persones abans de negociar; comunicar molt directament a Alemanya o tenir present que les relacions de negocis a Colòmbia es poden cancel·lar en el darrer moment. Aquestes i moltes altres pautes s’han donat a la VII Escola d’Estiu Jordi Comas de la FOEG.
La trobada ha reunit experts en negociacions internacionals del Japó, Colòmbia i Alemanya, països de referència per a les empreses gironines. En aquesta edició s’ha ofert formació sobre els països que van escollir les empreses assistents l’any passat a l’Escola d’Estiu.
Aquesta formació ha seguit la línia de la de l’any passat, que es va centrar en Austràlia, l’Índia i França, amb l’objectiu de continuar oferint eines per exportar amb èxit i superar les barreres interculturals. A la VII Escola d’Estiu s’han ofert tots els detalls de quins són els obstacles a l’hora de negociar i les diferències que cal tenir en compte amb el Japó, Colòmbia i Alemanya, perquè les empreses puguin incrementar cada cop més les probabilitats de poder introduir els seus productes a l’exterior i potenciar les relacions, superant el fre que pot comportar no conèixer a fons una determinada cultura.
L’Escola ha volgut continuar donant sortida a la necessitat que tenen la majoria d’empreses d’internacionalització. “Es tracta de difondre la diversitat cultural, política i econòmica del món. El món és cada cop més globalitzat, però hi ha una cultura pròpia que cal tenir present si volem introduir els nostres productes a altres països i obrir nous mercats. Els negocis es fan entre persones i conèixer la cultura de l’altre és una condició indispensable i pot ser clau per a l’èxit en una negociació”, indiquen els organitzadors.
L’Ajuntament de Palafrugell continua apostant perquè l’Escola es mantingui al municipi on va néixer i un any més li ha donat suport. Com diu el regidor Albert Gómez “acollir l’Escola d’Estiu representa mantenir una relació estreta amb la FOEG i el sector econòmic gironí, així com continuar homenatjant la memòria i el llegat de la figura d’en Jordi Comas. Iniciatives d’aquest tipus situen Palafrugell en el mapa del coneixement i de la reflexió al voltant de la promoció econòmica”.
La trobada ha ofert les pautes més importants per liderar en un món global. La presentació ha anat a càrrec de la directora de Cultural Connections de Tick, d’Isabel Martínez-Cosentino, fundadora i CEO de crossculturalsolutions.es, consultoria de comunicació intercultural.
Natàlia Solano, llicenciada en disseny industrial, màster en comunicació, i professora a Bogotà, ha parlat de Colòmbia. Solano ha prestat serveis de consultoria de comunicació per a la governació de Cundinamarca i és una experta en les diferències interculturals amb el país sud-americà.
Sara Rodríguez, psicòloga i entrenadora intercultural ha parlat de com negociar a Alemanya. Sara Rodríguez ha treballat en aquest país i actualment viu entre Berlín i Barcelona. En el cas del Japó, Yumiko Saiko ha impartit la formació. Des de la seva arribada a l’Estat espanyol, el 2015, aquesta experta es dedica a establir ponts entre els Japó i els països europeus, aportant la seva experiència en comunicació intercultural. Viu a Barcelona i treballa com a intèrpret i col·labora amb diferents entitats i institucions.
“No n’hi ha prou en parlar una llengua o disposar d’un intèrpret per tancar amb èxit el negoci en un país estranger, sinó que és imprescindible conèixer els costums de la cultura local, perquè la conducta també és comunicació, no només el que diem”, recorden els organitzadors.