La blockchain és una tecnologia aplicable al dia a dia de molts negocis.
La tecnologia blockchain s’ha implantat ràpidament entre les grans empreses, però entre les mitjanes i petites la pràctica no està molt estesa perquè els equips directius encara no han descobert els avantatges de la cadena de blocs més enllà del traspàs de diners. En aquest article s’indagarà en el concepte, però abans, s’aclariran alguns termes.
CONCEPTES BÀSICS
El primer serà el mateix nom. Una blockchain o cadena de blocs és un gran llibre de registres que conté tota la informació que s’envia d’un lloc a l’altre, ja sigui monetària o de qualsevol altra mena. La diferència amb un llibre normal és que no depèn d’un únic propietari, sinó que cada participant de la cadena té una còpia de la informació. És a dir, és un sistema descentralitzat.
Cada ordinador en què es troba una còpia guardada és un node. En el cas dels mètodes centralitzats, és impossible recuperar informació que s’hagi perdut, però amb la tecnologia de blockchain cada node té una rèplica, per tant, la informació sempre és recuperable.
Mai s’inclou cap dada si un nombre determinat de nodes (la xifra depèn de l’estructura de la xarxa) valida que tot estigui correcte. L’autentificació, per tant, no dependrà d’una sola empresa externa, sinó que serà acceptada per més d’una IP aleatòria. La descentralització de les transaccions fa que sigui més difícil hackejar la informació.
Per últim, cal aclarir que els missatges a transmetre, que sempre estaran encriptats per mantenir la privacitat, s’acumulen en els anomenats “tokens”. És la informació que s’afegeix a una gran cadena de dades en forma de blocs.
UTILITAT EN LES PYMES
Fins ara tots els conceptes explicats semblen sortits d’una pel·lícula de ciència-ficció, però la realitat és que la blockchain és una tecnologia aplicable al dia a dia de molts negocis.
Per començar, es transforma la funció dels intermediaris i s’estalvia temps. Els bancs, per exemple, són les empreses que s’encarreguen de verificar si hi ha diners al compte del qual s’extraurà una quantitat per traspassar-la a un altre número bancari, i també s’encarreguen de validar on va a parar la transferència. Amb la cadena de blockchain l’autentificació la fan altres nodes de la xarxa de forma automàtica, el que suposa un estalvi considerable perquè ja no és necessari contractar terceres entitats.
L’experta en tecnologia blockchain i speaker en l’agència de conferenciants SPKRS.net, Montse Guàrdia, explica en una entrevista a blockchaineconomia.es un exemple de com la cadena de blocs pot accelerar els tempos en qualsevol situació i com no es perdran treballs amb la seva implantació, sinó que es transformaran les funcions.
En un accident de cotxe, diu, la signa del part amistós blockchain activarà el procediment d’arreglament del vehicle a la vegada que avisarà a les asseguradores, els tallers, els pèrits i els bancs. Tot en una cadena automàtica de traspàs d’informació.
Un altra característica important és l’augment de la seguretat i control per part del propietari o propietària de la informació. La cadena és pública, però totes les dades estan encriptades. Per tant, malgrat que els nodes validin la transacció, mai sabran el missatge que conté el bloc. A la vegada, és possible seguir el trajecte que ha fet des que va sortir d’una cartera digital (el que seria un número de compte, per exemple) fins a una altra. L’usuari o usuària té més control del camí que recorre la seva informació que no pas amb el mètode convencional, on es diposita la confiança en l’entitat bancària sense conèixer el recorregut exacte de la informació.
Els primers a llançar-se a l’aventura del blockchain han estat els bancs, les entitats financeres i les asseguradores, però hi ha més vida després de l’àmbit monetari. El govern japonès, per exemple, ha implantat la cadena de blocs als registres de la propietat i ha creat una gran base de dades públiques sobre propietats urbanes i rurals amb més de 50 milions d’edificis. En altres casos podria servir per gestionar les comandes fetes i entregades, dades de logística o informació de la clientela.
Per últim, un altre avantatge és l’accés més fàcil al finançament. Per als que comencen en el món del negoci pot ser difícil contactar i obtenir inversors. A través de mètodes ICO (Initial Coin Offering) és possible intercanviar tokens per accedir a inversors de totes parts del món.
El blockchain, per ara, està més implantat a grans companyies, però especialistes en la matèria com la conferenciant Montse Guàrdia aposten clarament per la utilització a tota classe d’empreses. Ara cal que cada equip directiu analitzi els procediments que porten a terme diàriament i decideixin quin podria millorar amb una cadena de blocs.
Aquest article ha estat cedit per l’agència de conferenciants SPKRS.net. Entre el seu equip de speakers s’hi troben els millors experts nacionals i internacionals en tecnologia, Internet, ciberseguretat i innovació