Atès que una de les conclusions més rellevants del 3r Congrés de la Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya 2018 és la dificultat de les empreses pel que fa a la digitalització, Fepime ha convidat a la seva Junta Directiva a membres del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública que han exposat els principals eixos de treball en aquest i altres aspectes.
La digitalització, la manca de personal qualificat i l’agilitat administrativa han estat els temes que s’han tractat a la reunió de la Junta de Fepime a la que hi ha participat Xavier Gatius, secretari general de Polítiques Digitals i Administració Pública; David Ferrer, secretari de Polítiques Digitals; Daniel Marco, director general d’Innovació i Economia Digital i Ester Manzano, directora general d’Administració Digital de la Generalitat de Catalunya.
Maria Helena de Felipe, presidenta de Fepime Catalunya, ha exposat les principals preocupacions de les empreses derivades del 3r Congrés de la Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya 2018 entre les quals destaca la dificultat d’accés a la digitalització i la manca de personal qualificat.
En aquest sentit, Xavier Gatius ha explicat que el departament de Polítiques Digitals i Administració Pública treballa de manera transversal amb els departaments d’Empresa i Coneixement, d’Educació i de Territori assumint un lideratge en l’aposta pel món digital que s’ha d’acabar materialitzant en el teixit productiu català.
Gatius ha destacat que “és la primera vegada que totes les entitats amb capacitat executiva del món TIC estan sota el mateix departament, i això permet donar una coherència a la nostra tasca”, i ha afegit que “aquestes polítiques digitals que s’impulsen des del Govern han de poder traccionar amb les associacions que tinguin capil·laritat al territori com les representades a Fepime”.
Per la seva part, David Ferrer, secretari de Polítiques Digitals, ha parlat de la manca de personal i ha insistit que “d’aquí al 2025 es necessitaran als EEUU 7 milions de persones treballant en l’àmbit digital ja que en 5 anys es jubilen 5 milions de persones”.
Ferrer ha explicat que el Departament està treballant en les polítiques actives per incentivar les vocacions STEM i que s’aprovarà un acord de Govern per incidir en aquest àmbit i ajudar a fomentar la manca de personal qualificat.
Daniel Marco, director general d’Innovació i Economia Digital, ha parlat del doble enfoc del treball d’innovació digital en l’àmbit empresarial que, per una banda busca impulsar Catalunya com un entorn d’innovació digital i per l’altra treballa per ajudar a les empreses tecnològiques.
Marco ha insistit en la necessitat de la sensibilització i l’aproximació territorial així com en l’accessibilitat als grans esdeveniments tecnològics orientats a l’empresa com el IOT o la captació del talent TIC al Barcelona Digital Talent, estratègic pel sector.
Sobre les iniciatives dirigides tant a les persones com a les empreses fomentades pel departament de Polítiques Digitals i Administració Pública n’ha parlat Ester Manzano, directora general d’Administració Digital, qui ha enumerat les iniciatives específiques per l’empresa en les que estan treballant com són l’àrea privada de l’empresa, l’accés a actualitzar les dades de les empreses i la versió 2.0 del “Representa” que inclou també intervencions o persones responsables, entre d’altres. Per Manzano “s’ha de produir un canvi cultural en les nostres organitzacions que ens ha de portar a unes estructures organitzatives flexibles on la dada estigui en tots els nivells organitzatius.
Xavier Gatius ha finalitzat la trobada assegurant que “les sessions de treball com aquestes ens ajuden a incidir, estimular i fer avançar la societat digital”.
Maria Helena de Felipe ha emplaçat als assistents a la trobada a seguir treballant en aquest sentit.