La presidenta de Fepime Catalunya, Maria Helena de Felipe, ha protagonitzat la cloenda de la jornada “Soc una pime. Com m’adapto a la indústria 4.0″ organitzada per Fundació per la Indústria. El secretari general de Fepime, César Sánchez, ha estat el moderador d’una taula de debat amb testimonis de dues empreses que ja han fet el salt a la indústria 4.0.
Prèviament a l’inici de la jornada, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i el president de la Fundació per la Indústria, Josep Roca, han signat un conveni per impulsar i promoure la transformació de les petites i mitjanes empreses catalanes a la indústria 4.0. El conveni neix del convenciment, per ambdues parts, de l’oportunitat, i també del repte, que representa la Indústria 4.0 per la competitivitat del sector industrial de Catalunya.
Com a conseqüència del Pacte Nacional per la Indústria, la conselleria -a través d’ACCIÓ- impulsa un programa, anomenat ProACCIÓ 4.0, per impulsar la transformació de les pimes cap a la indústria 4.0, que en tres anys preveu que el puguin utilitzar un miler d’empreses. Per la seva part, la Fundació per la Indústria, impulsarà accions per ajudar les pimes a fer el canvi de mentalitat i d’actitud que el progrés tecnològic requereix. La Fundació per la Indústria ho farà amb diverses col·laboracions entre elles amb Fepime, la sectorial de petita i mitjana empresa de la patronal Foment del Treball.
Després de la signatura del conveni, ha començat la Jornada amb els parlaments del President de la Fundació Josep Roca i de la consellera Àngels Chacón. Per la seva banda, Josep Roca ha explicat que “a les pimes els costa molt fer el pas cap a la indústria 4.0” a diferència de les grans companyies i ha afegit que la Fundació, “s’ha fixat com a objectiu contribuir a ajudar a les pimes a fer aquest pas, no només facilitant-los l’accés a les eines tecnològiques, -que també- sinó que volem acompanyar-les en el canvi cultural i de mentalitat”.
Roca ha assegurat que “aquest programa no el podíem fer sols, i per aquest motiu vam buscar la col·laboració dels sectors públic i privat per posar-lo en marxa”. Una combinació que també ha defensat la consellera Àngels Chacón.
Durant la seva intervenció, Chacón ha explicat que som el 4t “hub” del sud d’Europa en innovació però “només el 40% de les empreses catalanes tenen integrada la tecnologia 4.0” i ha advertit que “si ens posem les piles, tindrem un impacte econòmic i social important”.
La jornada ha continuat amb la intervenció del primer ponent, el professor d’ESADE Xavier Ferràs, que ha afirmat que “els països europeus estem al mig en I+D. Alemanya està molt bé i Espanya a la cua i sense moure’s des de fa 10 anys” i ha afegit que “el cert és que el món es mou molt més ràpid que nosaltres en I+D respecte el PIB”. Ferràs ha recomanat que “si voleu aprendre innovació, no aneu a Silycon Valley; aneu a Stuttgart o Munic”.
En el seu torn, la presidenta de la Societat Catalan de Tecnologia, la Dra. Núria Salán, ha assegurat que “la industria 4.0 també és un canvi de xip” i ha animat a “donar un vot de confiança a la gent que s’està formant ara mateix. A més, Salán ha defensat que “si voleu una bona indústria 4.0, poseu dones, moltes i a dalt; a igualtat de currículum, escolliu una dona i proveu”. Per Salán, “la indústria 4.0 és emprenedoria, valentia, enginy i valors, també valors”.
Durant la seva intervenció, el professor de Creativitat de l’ESDI, el Dr. Llorenç Guilera, ha explicat que “no podem formar a la gent com l’estem formant; cal canviar els plans d’estudis de veritat i ocupar-se del canvi real que fa falta”. Guilera ha assegurat que “la globalització, la productivitat i la innovació, tot i que fa por, ja no tenen marxa enrere”. “El veritable pas endavant que poden fer les pimes industrials és fabricar productes intel·ligents malgrat que potser la fàbrica no ho sigui gaire” ha afegit Llorenç Guilera.
Desprès d’una pausa, la jornada ha continuat amb la intervenció de l’expert en Canvi Cultural Josep Albet, que ha assegurat que “la gent no es resisteix al canvi, sinó a ser canviada. Cal fer partícips als empleats, els equips i a tota l’organització” perquè segons ha explicat “el treball ja ha mutat a coneixement i cal passar de la gestió de RRHH a la gestió de persones”. Segons Albet, “enganxar la gent és l’element fonamental per tenir amb èxit un procés d’adaptació”.
Seguidament, Núria Aymerich, experta en Lideratge transformacional, ha parlat del factor humà: Què és un líder? El món està ple de directius sense lideratge i líders sense cap lloc de responsabilitat. És un repte aconseguir que en llocs de responsabilitats tothom desenvolupi el seu lideratge”. Per Aymerich, el problema de les pimes industrials sovint “va d’actituds, creences, limitacions i seguretat”. Segons Núria Aymerich, “les empreses tenen experiència, valors, coneixement, capacitat, resiliència però cal superar l’actitud del fre i treure pors per ser innovadors”.
Una conversa amb casos d’èxit, moderada pel secretari general de Fepime, César Sánchez, ha comptat amb el testimoni de dues empreses que ja han fet el salt a la indústria 4.0: Tecnomatrix BCN i Casals Ventilación Industrial.
Ambdós empresaris han coincidit en demanar a les administracions “més recursos econòmics per les empreses per tenir més velocitat en el pas al 4.0 i més suport a les empreses que fan I+D per poder desenvolupar els projectes, menys paperassa i més facilitats”.
A més, els empresaris han compartit consells des de la seva experiència: “digitalitzar el seguiment un cop vens el producte per tenir informació i millorar” i “començar per objectius fàcils d’aconseguir en un termini curt per encoratjar-te a seguir”.
Seguidament, el degà del Col·legi Oficial d’Enginyers de Catalunya, Josep Canós, ha moderat la taula rodona “No estàs sol” amb la directora d’Innovació d’ACCIÓ, Àurea Rodríguez, i el director general d’Eurecat, Xavier López.
D’una banda, Àurea Rodríguez, que ha presentat el programa ProACCIÓ ha dit que “ara hi ha 365 empreses i 23.000 treballadors al subsector indústria 4.0 a Catalunya” i ha afegit que “encara hi ha molt marge de creixement”. Segons Rodríguez, “el pressupost per Innovació l’any passat va ser de 36,9 milions (0,08% del pressupost de la Generalitat) i el 0.01 del PIB” i ha explicat “que la majoria de països inverteixen entre el 0,1-0,3% del PIB. Caldria multiplicar xifres”, ha conclòs.
En el seu torn, Xavier López ha afirmat que “Eurecat ofereix serveix a 1.500 empreses” i ha defensat que “primer cal definir l’estratègia, desenvolupar competències digitals i de lideratge, i desprès anar a projectes més complexes”. Tant des d’ACCIÓ com des d’Eurecat han coincidit en assegurar que “això no va de tecnologia sinó de canvi cultural”.
En l’acte de cloenda de la Jornada, la presidenta de Fepime, María Helena de Felipe, ha explicat que “al 2015 la preocupació de les pimes era la manca de fibra òptica; al 2018 la preocupació era la manca de personal qualificat en temes de digitalització”.
La presidenta de Fepime ha demanat més inversió en innovació i també que “les administracions apostin per les desgravacions a les empreses”.
L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha tancat la Jornada afirmant que a Sabadell “no volem ser una ciutat dormitori i per tant necessitem empreses, indústries i noves empreses protegint també les que fa anys que hi són”.