El president de la Unió Empresarial de l’Anoia, Joan Domènech, defensa que la base és facilitar l’oportunitat perquè vinguin noves empreses al territori i consolidar i millorar la competitivitat de les ja existents.
La Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) va participar en la quarta i última sessió de debat en el marc del Procés participatiu del Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica de la Conca d’Òdena (PDUAECO). En la sessió hi participaren diversos agents socioeconòmics de la Conca –a més de la UEA- com: l’associació Per la Conca, Unió de Pagesos i TICAnoia. Sota el títol “Veus del territori”, l’objectiu d’aquest debat era el d’exposar la seva opinió i plantejaments sobre el futur desenvolupament econòmic del territori.
Els ponents exposaren els seus punts de vista respecte els diferents eixos de debat plantejats, els reptes i valors actuals de la Conca, l’avanç del propi PDU, la valoració dels possibles impactes en el mercat de treball i el territori, i els diferents criteris o models de desenvolupament.
“Cal treballar per garantir feina a tothom: hem d’ajudar a les nostres empreses a créixer, consolidar-se i atraure noves inversions”
El president de la Unió Empresarial de l’Anoia, Joan Domènech, va exposar davant els i les assistents al debat que el principal repte actual a nivell socioeconòmic per a la Conca d’Òdena és plural: “No hi ha un sol front a abordar, sinó que el principal repte que creiem des de la UEA i que té la Conca és posar-se a l’alçada de la realitat social, mediambiental i empresarial que ens ve davant un entorn que està canviant”.
En aquesta línia, Domènech va afegir que “Cal treballar per garantir feina a tothom i especialment després del fort impacte del coronavirus. Hem d’ajudar a les nostres empreses a créixer i consolidar-se, per això hem d’atraure noves inversions i nou talent d’alt nivell i consolidar el que ja tenim”.
Durant la seva intervenció, el president de la patronal anoienca va especificar que s’ha de treballar per a una societat més tecnològica, però també socialment i ambientalment més responsable: “Cal un entorn preparat, empreses atentes i disposades al canvi, capital humà qualificat, format i en reciclatge permanent, i unes infraestructures que permetin aquest avenç. Voldríem una Conca i una comarca de ciutadania activa i capacitada davant els reptes de la societat, més tecnològica i més sostenible; amb una baixa taxa d’atur, on les empreses, serveis i sectors fossin punters i competitius i en harmonia amb el seu entorn”.
“No es tracta del debat del SÍ o del NO, sinó del COM. Una aposta consensudada i respectuosa, que integri les sensibilitats i característiques del nostre entorn, però que permeti un pas endavant per no deixar l’Anoia enrere”
Tanmateix, des de l’entitat empresarial es referma la seva posició al respecte de la necessitat de sòl industrial de gran format per poder atraure empreses de grans dimensions que puguin aportar llocs de treball, activitat i feina per a la gent que està a l’atur, i també feina per a les indústries auxiliars i els serveis que podrien donar a les empreses ja ubicades al territori: ”Hem registrat les pitjors dades d’atur en tres anys i l’Anoia és la comarca de la demarcació de Barcelona més afectada per l’atur de llarga durada. Som una comarca industrial i multisectorial i tenim un índex d’atur molt elevat: Hem d’ajuntar l’oportunitat amb la necessitat i la solució que hi trobem és aconseguir empreses de gran format”.
En aquest sentit, Domènech va especificar que l’Anoia té una dotació de sòl industrial de 753 hectàrees distribuïdes en 16 municipis i 47 polígons industrials i que hi ha molt poc sòl industrial disponible: “Apostem per gran format sí, però s’ha de fer tenint en compte la realitat ambiental i paisatgística de la comarca, de l’activitat agrícola i turística”, va defensar Domènech.
El president de l’entitat empresarial va fer un repàs del tipus d’empresa que s’instal·la en general a Catalunya i va recalcar com la tecnologia lidera la nova inversió al nostre país: start-ups, robòtica, programari i logística avançada protagonitzen el gruix dels desembarcaments estangers a Catalunya, així com empreses industrials que incorporen estratègia tecnològica 4.0 com un valor afegit: “És evident que volem petites i mitjanes empreses aquí al territori, però també volem grans empreses. Això serviria com a pol d’atracció per afavor que vinguin d’altres petites, que s’ubiquen al costat de les grans per poder fer serveis auxiliars. Però a més, hem de seguir acompanyant, ajudant i fidelitzant a la indústria ja existent perquè pugui créixer i millorar, diferenciar-se i fer-se més competitiva”.
En aquesta línia, el president de la UEA va afirmar que “hi ha el pensament generalitzat que només vindran empreses logístiques i precaritzaran les condicions laborals. La indústria logística, cada cop necessita més mà d’obra. Ara mateix, no es tracta del debat del SÍ o del NO, sinó del COM. Hi ha d’haver una aposta consensuada i respectuosa, que integri les sensibilitats característiques del nostre entorn, però que permeti aquest pas endavant per no deixar l’Anoia enrere. Tenim més de 10.000 persones aturades a la comarca i s’han d’aportar solucions al respecte.
“No entenem el no i prou. No podem tancar portes i ofertes, no ens ho podem permetre. Nosaltres, des de UEA i pel coneixement que tenim del territori, considerem que la base és facilitar perquè vinguin empreses, però no construir res fins que vingui l’empresa i valorar, quan l’empresa es vulgui instal·lar, si ens interessa o no que hi sigui”, va sentenciar Domènech.