El projecte està impulsat per l’Ajuntament d’Igualada i la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA).
Els autònoms són una part molt important del teixit empresarial, que crea riquesa i genera ocupació, i que per tant, tenen un paper clau en la dinamització del nostre territori. Actualment, a Catalunya, aquest col·lectiu està format per més de 500.000 persones, de les quals, 2.800 ho són a la ciutat d’Igualada.
Per abordar la situació de crisi sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus, que ha generat una situació sense precedents, i per posar fil a l’agulla i seguir donant solucions i resposta davant aquest fet, des de l’Ajuntament d’Igualada i la Unió Empresarial de l’Anoia s’ha creat una sinèrgia i pla d’actuació per als professionals autònoms i micropimes de la ciutat d’Igualada: Igualada Mentoring.
Es tracta d’un procés d’acompanyament personalitzat a l’autònom i petit empresari a través d’un mentor/a professional expert, amb àmplia experiència i coneixements, qui ajudarà a l’autònom a posar el focus real sobre la seva gestió, organització i planificació del seu negoci.
Igualada mentoring: El suport per a micropimes i autònoms
En aquest sentit, des d’Igualada Mentoring es treballarà a través d’aquesta metodologia, el mentoring o mentoratge, basada en diagnosticar la situació de l’empresa, avaluar les alternatives d’actuació, prendre les millors decisions i a implementar-les per a garantir la continuïtat del negoci i evitar riscos.
En aquesta línia, el regidor de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament d’Igualada, Jordi Marcé, afegeix que es tracta d’un “ensenyament pràctic molt adequat per donar suport als autònoms, ja que l’estratègia està basada en la creació d’una relació personal, de confiança entre el mentor i l’autònom/a, que s’aculli al programa. Els beneficis d’aquesta eina són múltiples per a les persones que intervenen en el procés”.
Salvar els autònoms i les micropimes
Marcé ha explicat que l’objectiu principal d’aquest programa és el d’abordar la situació crítica i posar fil a l’agulla al context crític que viuen els professionals autònoms i les micropimes: “Volem consolidar-los i fidelitzar-los; però també evitar el tancament de negocis i evitar la destrucció de més llocs de treball”.
En aquesta línia, el regidor ha destacat que Igualada Mentoring també té d’altres objectius igual de concrets per revertir la situació econòmica i empresarial d’aquests sectors com reduir riscos en l’activitat professional dels autònoms, millorar la gestió dels negocis, augmentar els contactes professionals, consolidar els seus negocis, ampliar el seu coneixement i professionalitzar-los com a emprenedors.
Igualada Mentoring està obert a 20 autònoms i petits empresaris d’Igualada
Per la seva part, la gerent de la Unió Empresarial de l’Anoia, Paula Arias, ha agraït la bona entesa amb l’Ajuntament d’Igualada per col·laborar en aquest projecte, un fet més que connota que “la fórmula público-privada funciona”.
Arias ha explicat la metodologia del programa, basada en mentoratge individual, on s’assignarà un mentor a cada autònom en funció del tipus de negoci i es canalitzarà mitjançant reunions presencials o online, amb una freqüència quinzenal i durant el període d’entre 2 i 3 mesos. En aquestes sessions de mentoring, la persona mentorada rebrà sessions d’asessorament basades en l’anàlisi del model de negoci, la visió d’aquest a curt i mitjà termini, revisió de les estratègies financeres i de màrqueting, les xarxes socials, coaching, entre altres.
Igualada Mentoring està obert a 20 autònoms i petits empresaris d’Igualada. Els requisits per ser mentor són els de tenir una motivació altruïsta, compromís i disponibilitat d’unes hores al mes per participar i actuar com a mentor o mentora durant almenys, la 1a edició d’Igualada Mentoring; tenir una llarga experiència com a empresari/a, professional o directiu/va d’una empresa; viure a la comarca de l’Anoia o rodalies; acceptar el compromís d’acompanyar a les persones sol·licitants, dedicar-hi 10 hores (2 hores cada 15 dies); realitzar una formació de dues hores on s’hi exposarà el funcionament del programa i els aspectes bàsics per realitzar el mentoratge; i realitzar l’assessorament als autònoms i micropies, segons les hores establertes en el programa.
I per l’altra banda, els requisits per rebre aquest assessorament són que els participants estiguin donats d’alta com a autònoms i tenir el domicili fiscal a Igualada.
A través d’un des d’Igualada Mentoring s’encoratja a les empreses que vulguin participar-hi, ja sigui com a mentor, o com a persona mentorada per rebre aquest assessorament. Per ser mentor i participar en el projecte, cal omplir el següent formulari: Per l’altra part, per rebre el suport d’un mentor: