Superacció, entitat sense ànim de lucre que impulsa la superació de joves i adolescents a través de l’acció i de l’esport, ha guanyat el Premi Carles Ferrer i Salat en la categoria de Compromís Social.
El projecte Superacció va néixer fa vuit anys de la mà de Zouhair Zammouri, educador i triatleta, quan va decidir ajuntar les seves dues grans passions: la inserció social i l’esport. “La pràctica de l’esport ofereix unes eines molt potents de disciplina i empoderament que educativament són molt útils perquè els joves puguin adoptar rutines i nous hàbits a la seva vida”, explica Zammouri.
Superacció és una organització sense ànim de lucre que impulsa la superació de les persones a través de l’acció i de l’esport. L’entitat fa servir dues línies de treball: la inserció social de menors i joves en risc d’exclusió a través del triatló i la formació expressiva per al desenvolupament personal.
Les activitats i projectes de Superacció s’orienten a la superació personal, la gestió del fracàs i les pors, l’autoestima, la cultura de l’esforç i la disciplina, la convivència i el respecte, el treball en equip i la cooperació, la igualtat d’oportunitats, la motivació per la millora continua, la sana competència i els hàbits d’higiene i nutrició.
L’entrenament del triatló els serveix com a vehicle per col•laborar amb els joves que, per diferents motius, han estat maltractats pel “sistema”, o no han tingut oportunitat de conèixer o desenvolupar els estris necessaris per poder adaptar-s’hi.
“La majoria de joves que tenim no saben nedar o han passat pel mar d’una manera traumàtica. Que puguin tornar al mar d’una forma positiva té un poder que per més que els hi expliquis no funciona, ho han d’experimentar al seu propi cos”, afirma Zouhair Zammouri.
Els joves, organitzats en grups de 15, traslladen tots els valors que aprenen a través de l’esport a la seva vida personal i laboral. A més, les sessions els permeten tenir un lloc on pertànyer, independentment de la seva situació socioeconòmica i cultural, i on se senten reconeguts.
L’entitat compta amb un centre de menors a Gualba, un centre de majors d’edat a Barcelona i un espai Superacció també a la ciutat comtal. “Els programes estan pensats per dos anys i anualment atenem uns 115 joves. A nivell individual cada nano té un programa i un itinerari i dins els grups de treball tot està pensat de manera cooperativa i perquè ells siguin els protagonistes. Per exemple, si fem una classe de spinning, cada un d’ells surt a dirigir una cançó. Això fomenta el respecte, els ajuda a perdre la por a que els altres els vegin i veuen que són capaços de fer coses i que el grup els segueixes. Amb una sola cançó treballem moltes parts educatives”.
Superacció organitza cada any algun repte per recaptar fons i donar visibilitat a la seva feina. Així, alguns dels joves han pogut participar en competicions de renom com la Titan Desert o la Marnatón. El documental “Propietarios de sueños”, disponible a Youtube , mostra la tasca de l’entitat i el repte que suposa per als joves afrontar una prova com la Titan Desert que l’equip de Superacció, va disputar amb la participació del coach, presentador i medallista olímpic Pedro García Aguado.
El propòsit d’enguany, si la situació ho permet, és participar amb bicicleta a la Transpyr, una cursa de costa a costa a través dels pirineus..
“Amb les restriccions de la COVID-19 ens hem hagut de reinventar perquè no podem fer la majoria d’activitats en grup però intentem mantenir propostes esporàdiques perquè per aquests joves la situació encara és més complicada ja que en Superacció tenen un espai segur i d’esbarjo que ara veuen limitat”.
El jurat dels Premis Carles Ferrer i Salat ha atorgat el premi en la categoria de Compromís Social a Superacció, destacant el suport que ofereixen als joves per trencar estereotips i la participació en el creixement i l’adaptació i inserció social d’aquestes joves de diferents condicions i cultures.
“Al Tercer Sector se’ns reconeix poc i rebre un premi com aquest és una satisfacció perquè veus que tota la feina que has fet durant tants anys no ha estat en va. I jo només sóc la cara visible però tots els companys i companyes ens sentim molt orgullosos d’aquest reconeixement. Tenim una feina que implica passió i tot i així a vegades és difícil. Però els joves són el futur i com a societat hem d’apostar per ells i per ajudar-los a integrar les dificultats que tinguin, no deixar-les al marge”, conclou Zouhair Zammouri, fundador de Superacció.