La missió de l’institut Opinòmetre és crear i facilitar plataformes de generació d’informació de qualitat, mitjançant l’ús de les tecnologies més avançades. Amb més de 25 anys d’experiència, la firma ha desenvolupat la capacitat de lideratge en el camp dels estudis de mercat i opinió i de la investigació en els sectors del transport, la sanitat, el turisme, l’emprenedoria, el comerç urbà i l’àmbit electoral, entre d’altres.
Quins serveis ofereix l’Institut Opinòmetre a les empreses?
L’institut Opinòmetre ofereix diferents serveis de consultoria en l’àmbit de la investigació de mercat que abasten des del disseny mostral i d’eines d’informació, a la realització de treball de camp, explotació estadística de dades, anàlisi i interpretació de resultats i redacció d’informes.
La nostra empresa també ofereix i proporciona els recursos i personal per a realitzar estudis on la metodologia més adient és de tipus qualitatiu. En aquest sentit, tenim la capacitat de realitzar entrevistes en profunditat, grups de discussió amb gravació, transcripció, elaboració dels informes i síntesi resultants, enquestes tipus Delphi, estudis tipus mystery shopper i similars.
Per a proporcionar tots aquests serveis, comptem amb un ampli equip tant d’entrevistadors propis (que apliquen metodologia d’entrevista CAPI, CATI o CAWI segons convingui en cada cas), com d’analistes especialistes en estadística i econometria, sociologia, economia, dret i ciències polítiques.
Per què és important que les empreses realitzin enquestes com les que feu?
La informació és la base de la presa de decisions en tots els àmbits, així com el seu anàlisi proporciona el coneixement de les característiques de qualsevol tema estudiat ajudant al disseny d’actuacions i estratègies. Depenent del sector i tipus d’objectiu dels estudis, els resultats permeten visualitzar punts forts i febles d’entitats, o formes de comportament de les poblacions en estudi, o prevalença de malalties en l’àmbit de la salut, o efectivitat de polítiques públiques, o fer seguiments temporals per veure evolució d’indicadors, o fer descripcions sectorials i altres. El ventall de possibilitats és infinit i un dels trets que fa més atractiva la nostra feina.
Que les empreses i entitats facin estudis basats en enquestes és essencial des de diversos punts de vista, tant per conèixer els seus mercats i les variacions que es donen en el comportament del client, com les tendències que imperen, com analitzar el seu posicionament, la competència i, també, els seus propis recursos humans i el seu potencial, un tema molt actual. En la situació actual, on moltes empreses han d’aplicar el tele treball, o fomentar la intraemprenedoria i la innovació, la realització d’estudis i la disponibilitat d’informació esdevé fonamental.
Quins són els sectors amb els que més treballeu?
Destaquem realitzant estudis en diversos sectors com el de transport, l’emprenedoria, la sanitat, en empreses privades i institucions públiques en general. Així, és freqüent la nostra participació en estudis electorals, estudis en l’àmbit del turisme, estudis relacionats amb el sector educatiu, enquestes de satisfacció de consumidors, enquestes per a mitjans de comunicació, preferències declarades sobre diversos temes, enquestes en empreses del sector de reciclatge, del sector cultural i oci i molts d’altres.
Una de les nostres característiques és la d’estar oberts a realitzar qualsevol estudi en qualsevol àmbit sempre que sigui factible recollir la informació de base o disposar de fonts documentals que ho permetin. Ens adaptem i escoltem als clients per tal d’ajustar-nos a les seves necessitats i proporcionar allò que necessiten.
Contínuament apareixen noves tecnologies i eines d’anàlisi (IA, Big Data, robotització…). Quina metodologia utilitzeu a l’Institut Opinòmetre?
L’Institut Opinòmetre sempre s’ha adaptat a les noves tecnologies i eines que han anat apareixent. En el moment present, hi ha una gran aposta per l’enquesta online, tot i que els panels a Espanya, i a la majoria de països, encara no són prou representatius de l’univers poblacional i, per tant, encara no són aconsellables per a segons quins tipus d’estudis.
Les mostres basades en panels, per a segons quins tipus d’estudis, poden resultar amb un biaix significatiu i és un tema delicat. Cal observar l’evolució dels panels i adoptar aquesta metodologia per segons quins casos quan sigui segur.
De tota manera, el que sí que ja estem fent és enquestes online nominals quan un estudi ho permet. La nostra empresa les programa i fa el seguiment i reforça amb telefònic quan cal. La utilització del Big Data, la IA, i la robotització es va incrementant, sens dubte, però en el nostre sector, per a estudis concrets i específics, ben aviat proporcionaran moltes més respostes que necessiten clients.
Des de l’any 2000 participeu amb el Global Entrepreneurship Monitor (GEM). En què consisteix aquest observatori?
El projecte GEM és un observatori que es va crear per a cobrir la manca d’informació que hi havia en torn a l’activitat emprenedora i els propis emprenedors, així com el potencial i la cultura emprenedora de les poblacions en estudi. A finals dels anys 90 es va veure clarament que es disposava de molta informació de la “gran economia” i de pràcticament cap informació sobre l’aportació dels emprenedors.
Des de l’any 2000, amb eines d’informació pròpies, l’observatori estima els principals indicadors d’activitat emprenedora classificada en etapes que van des de la intenció emprenedora, a la naixent, nova, consolidada i l’abandonament. Tanmateix, estima la prevalença de determinats valors socials associats a l’emprenedoria en la població, la possessió de capacitats i habilitats emprenedores bàsiques, les principals característiques de les activitats, la participació de la població en la inversió informal i també elabora un detallat diagnòstic de l’estat de les condicions que determinen el context on operen els emprenedors.
Des de l’Institut Opinòmetre donem servei com a proveïdors de treball de camp a GEM Espanya des de 2001, i actuem com a consultors en GEM Aràbia Saudita (on monitoritzem el treball de camp i analitzem i preparem les estadístiques que configuren l’informe d’aquest país) i en el GEM Emirats Àrabs Units des de 2016 i el GEM Kuwait des de 2020.
L’Institut Opinòmetre és actualment l’empresa espanyola que ha aglutinat més coneixements directes relacionats amb la col·lecció i anàlisi de dades en l’àmbit de l’emprenedoria. En quin punt es troba ara l’ecosistema emprenedor?
Amb més de 25.000 entrevistes a la població de 18-64 anys anualment a Espanya, més la realització de l’enquesta d’experts a nivell nacional al llarg d’aquests anys, es pot afirmar que hem aglutinat aquest vast coneixement. Lluny de tornar-se un estudi rutinari, l’evolució de l’observatori i les novetats afegides cada any amb l’estudi de temes especials afegits a l’estimació dels indicadors principals, no han deixat de fer-lo atractiu any rere any. Es pot dir que continuem fent-lo amb la mateixa o més passió.
L’ecosistema emprenedor espanyol és divers. GEM Espanya proporciona la mostra a nivell mundial més gran del projecte perquè ha arribat a implantar un equip a cada Comunitat Autònoma. Cada territori té les seves particularitats, la seva taxa d’activitat emprenedora i el seu context.
A nivell nacional, l’impacte de la pandèmia s’ha fet notar i la taxa d’activitat ha baixat, així com la taxa d’intencions. El tenir una taxa alta o baixa no és l’important en un país, sinó que aquesta estigui ajustada al que el país necessita. Fa uns anys vàrem estimar que Espanya hauria de tenir una taxa d’emprenedoria entre un 7.5 i un 8%. Actualment està al voltant del 5% i, per tant desajustada.
L’ecosistema necessita un nou impuls i un context més favorable per a recuperar-se. La incertesa actual ho fa difícil, malgrat que hi hagi emprenedors que estan percebent oportunitats en la situació pandèmica. Els emprenedors tendeixen a cercar la forma de sobreviure, però els sectors afectats són molts i diversos, de manera que, a curt termini, si no es prenen mesures que afavoreixin el manteniment d’empreses i la inversió, és possible que la recuperació trigui més del desitjat.
Les empreses són conscients del potencial intraemprenedor que tenen?
Intuïtivament i, especialment a la petita empresa és força possible que sí que hi hagi aquesta consciència, ja que els membres de la plantilla es coneixen i si tenen cert recorregut a l’empresa, d’una manera o altra certes capacitats afloren.
A mida que l’empresa o l’entitat és més gran, el coneixement d’aquest potencial es va diluint. En aquest casos, mesurar-lo pot ser una bona estratègia per a localitzar-lo i aprofitar-lo. Precisament, a l’Institut Opinòmete hem dissenyat una eina d’informació d’ampli espectre per a mesurar globalment el potencial intraemprenedor de les persones o aspectes determinats d’aquest potencial a cada empresa. Es diu ERMET© i es pot aplicar al departament de recursos humans per tal de fer un diagnòstic a les pimes i a la mitjana i gran empresa, o també organismes i entitats públiques.
Com es pot potenciar el talent que ja està dins les empreses?
En primer lloc cal identificar-lo i fins i tot classificar-lo. Les persones tenen diverses capacitats, habilitats i coneixements, però és molt difícil que una sola persona reuneixi totes les característiques que s’associen a un perfil emprenedor. Un cop identifiques a les persones que tenen determinats trets propis de l’emprenedor, hi ha diversos tipus d’estratègies per a canalitzar aquest potencial.
Per a les persones amb idees de productes o serveis, una via és el generar oportunitats de que siguin escoltats i les seves propostes avaluades. Si es veuen interessants i susceptibles de certa inversió, llavors cal trobar les persones idònies per a formar un equip o equips capaços de traduir la idea en un pilot per a testar. El mateix pot passar en l’àmbit de processos de producció, d’aproximació al client, d’organització del treball i altres. Emprendre o innovar no sempre està enfocat a crear un nou producte o servei. També es pot aprofitar el potencial de les persones intraemprenedores en molts altres aspectes.
El que és fonamental és: identificar, obrir canals d’escolta i d’avaluació de propostes, seleccionar les que interessen i posar els mitjans necessaris per aconseguir l’èxit empresarial.
Josep Ribó i Santacreu
Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials.
CEO de l’Institut OPINOMETREhttp://www.opinometre.com