Foment del Treball ha constituït avui el Grup d’Experts Tributaris creat el passat 12 d’abril per la Junta Directiva de Foment del Treball, per analitzar i formular les propostes i recomanacions pertinents al Govern durant el procés de reforma del sistema tributari espanyol. A la sessió constitutiva ha assistit el president de Foment del treball, Josep Sánchez Llibre.
El Grup d’Experts, que serà coordinat per Manuel J. Silva, Conseller de Presidència de Foment del Treball, que actuarà, també, com a relator haurà de finalitzar els seus treballs el 31 de març de 2022. És a dir, un mes després que ho faci –el 28 de febrer- el Comitè de Persones Expertes per a la Reforma del Sistema Tributari creada pel Ministeri d’Hisenda.
El Grup d’Experts té previst celebrar compareixences amb experts i amb alts càrrecs de les diferents administracions.
Les conclusions del Grup d’Experts es documentaran en un Informe que serà elevat a la Junta Directiva de Foment del Treball, i es posarà en coneixement de la CEOE abans de remetre-les al Govern de Espanya i al Govern de la Generalitat, i de donar-les publicitat. Ateses les circumstàncies es podran fer avançaments parcials de l’informe.
Professionals de reconegut prestigi
Foment del Treball va prendre la decisió de constituir aquest Grup d’Experts -integrat per una trentena de professionals de reconegut prestigi en l’àmbit tributari i de la Hisenda Pública així com per les més prestigioses firmes de consultors i despatxos jurídics- coincidint amb la creació pel Ministeri d’Hisenda d’un Comitè de Persones Expertes per elaborar el Llibre Blanc sobre la Reforma Tributària.
Foment del Treball ja va manifestar la seva preocupació per una reforma fiscal amb una declarada finalitat fonamentalment recaptatòria. Finalitat que ha estat confirmada pels debats parlamentaris realitzats en el Congrés dels Diputats la passada setmana.
Foment del Treball entenia i entén que la reforma ha de situar la fiscalitat al servei de l’activitat productiva, de la recuperació i del manteniment dels llocs de treball; i que el sistema tributari ha d’ésser equitatiu i competitiu.
Recentment Foment del Treball ha justificat i defensat la necessària supressió de l’Impost sobre Patrimoni (Espanya és l’únic país de la Unió Europea en el qual existeix) i ha promogut la interposició de recurs de inconstitucionalitat contra la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat que l’atribueix vigència indefinida.
Membres que formen el Grup d’Experts Tributaris
Jordi Alberich Llaveria, Instituto Esudios estratégicos de Foment
Josep Ma Balcells, Degà en funcions de l’ICAB
Núria Cabré Plana, Garrigues
Pedro Cambas, ETL Global ADD
Joan Francesc Corona Ramón, Catedráticp de Hacienda Pública de la Universitat Abat Oliba
Josep Ma Coronas, Coronas Advocats
Ignacio Costa, Cuatrecasas
Jaume Cornudella Marquès, PwC
Bruno Domínguez Alonso, Baker & McKenzie
Antoni Duran-Sindreu, Duran-Sindreu Asesores Legales
Sergio González-Anta, KPMG
Salvador Guillermo, Director d’Economia de Foment
Virginia Guinda, Vicepresidenta de Foment – Consellera Delegada d’Iberboard
Ma. Helena de Felipe, presidenta de Fepime
Victor Isábal, Grant Thornton
José Alberto Marín Sánchez, Col·legi Notarial de Catalunya
Vicente Martínez Pujalte, Conseller de la Presidència
Miguel Ángel Morales, Uría Menéndez
Enric Moret Plume, Roca Junyent
Samuel Navarro, Expert fiscalista
Valentí Pich Rosell, President de la Comissió d’Economia i Fiscalitat de Foment
Joan Francesc Pont Clemente, Catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universitat de Barcelona
José Luis Prada, Ernst & Young
Esteban Raventós, Baker & McKenzie
Joan Antoni Sánchez Carreté, Expert fiscalista
Enrique Seoane Smith, Deloitte
Manel Silva, Coordinador Grup d’Experts Tributaris