Montse Pintó és la Directora Executiva de ISDE Barcelona. L’Institut Superior de Dret i Economia (ISDE) és una escola de negocis que va néixer l’any 1992 amb l’objectiu d’oferir una formació complementària, tant pràctica com teòrica, per als graduats en dret i economia. Actualment compta amb seus a Madrid, Barcelona, Oviedo i Nova York.
ISDE és l’única escola especialitzada i reconeguda en formació jurídica associada a més de 250 firmes nacionals i internacionals.
ISDE és, sens dubte, una de les escoles de negocis amb més prestigi a tots els nivells. Quin és el secret per aconseguir-ho?
Per una banda, escoltar la demanda del mercat laboral per confeccionar els programes i, per l’altra, comptar amb un claustre docent composat pels millors professionals en exercici de les mes prestigioses firmes del mercat amb la finalitat d‘impartir les classes amb caràcter pràctic.
Es tracta que l’alumne adquireixi unes habilitats complementàries absolutament necessàries per l’exigència de la professió.
Cal tenir en compte que Isde neix del cor de l’advocacia. El meu germà Alexandre Pintó, exercint d‘advocat al despatx del meu pare, es va adonar, de manera visionària, que els recent llicenciats (ara graduats) no tenien cap coneixement pràctic i avançant-se al Pla Bolonya, ja a l‘any 1995 va crear aquest institut incorporant com a col·laboradors a les millors firmes. Avui, més de 250 firmes estan col·laborant amb l’objectiu de replicar a les aules la vida laboral i després continuar l’aprenentatge pràctic, integrant als alumnes en pràctiques a les diverses firmes.
Quins tipus d’estudis i especialitzacions oferiu?
Tot i que el dret és la nostre essència, amb el pas del temps ens hem adaptat a les noves necessitats del mercat i impartim programes de caràcter jurídic, empresarial i ara també digital, gràcies a la recent incorporació de l’ISDE al grup “Digital Talent “ juntament amb l’Institut Superior pel Desenvolupament d’Internet (ISDI) que és escola pionera del món dels negocis digitals.
En el camp del dret, oferim el accés a l’exercici de l‘advocacia, programes de caràcter esportiu on es contempla la vessant jurídica i de gestió i que impartim amb el Futbol Club Barcelona (FCB) “Innovation Hub”.
Com a novetat, també cal citar el màster en esports, molt necessari atès que el creixement dels mateixos ha posat en evidència la necessitat de professionalitzar el sector per atendre les exigències i diversos aspectes d’un negoci amb un creixement tan exponencial. I la realitat és que justament per ser tan recent, és un sector on no existeixen professionals preparats per aquesta nova especialitat.
Ja fa un any de l’inici de la pandèmia. Com ho heu viscut a ISDE? Heu apostat per les classes online?
Des de l’inici del confinament les classes van continuar via “on line” i arran d’aquesta experiència vam implantar el “adaptative method” que permet a l’estudiant escollir si vol seguir les classes on line o de forma presencial, indistintament.
Compteu amb un quadre docent format per professionals de reconegut prestigi i que, a més a més, estan en actiu. Considereu essencial que els docents treballin també en l’àmbit jurídic i/o econòmic?
Així és, com he dit abans, més de 250 firmes. És absolutament essencial si es vol impartir des de la vessant pràctica.
També compteu amb grans firmes i despatxos associats. Quin tipus de professionals demanen? Quines aptituds han de tenir per tenir èxit en el món laboral?
A més dels coneixements tècnics, moltes altres aptituds de caràcter complementari però també essencials, com l’oratòria, capacitat de síntesis, així com saber generar confiança i treballar amb principis i valors. Per suposat també nivell d’anglès alt i es valora positivament el domini d’altres idiomes.
Així mateix es requereix cada cop més el coneixement digital en els diversos sectors professionals.
Quins són els principals reptes de futur que et planteges com a Directora Executiva d’ISDE Barcelona?
Seguir creixent com hem fet durant aquests últims anys, adaptant-nos i integrant-nos en el món digital i oferint tota la formació necessària que el mercat laboral ja exigeix.
ISDE ha signat recentment un conveni de col·laboració amb Foment. En què consisteix?
En elaborar diferents iniciatives dins l’àmbit de la formació i la investigació en àrees jurídiques, econòmiques i de gestió. Organitzar conferències, seminaris, jornades, cursos, taules rodones, desenvolupar conjuntament programes de formació, empresarial o professional que permetin satisfer les demandes generals específiques d’un sector professional concret.
Així mateix, en promoure per part de Foment que les empreses i institucions col·laboradores del seu entorn celebrin acords de pràctiques amb ISDE. Pel qual, alumnes d’ISDE podran integrar-se en pràctiques en les referides empreses i, a la vegada, aquestes podran participar en diverses activitats docents d’ISDE, establint un marc estable de col·laboració entre ambdues entitats pel qual puguin tenir l’oportunitat de conèixer a les aules als estudiants i captar, així, el seu talent.