Fepime Catalunya ha celebrat aquest dimecres una nova sessió del IV Congrés de Pimes de Catalunya protagonitzada pel Gremi d’Hotels de Barcelona amb l’objectiu d’analitzar l’estat actual de la pime catalana i elaborar un memorial de propostes de millora que es lliurarà a les administracions.
Manel Casals, director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, ha posat de manifest la difícil situació que esta vivint el sector. “A dia d’avui, Barcelona hauria de tenir aproximadament 62.000 turistes i només en tenim 3.000. L’ocupació del 30% d’hotels que estan oberts va incrementant de forma lleugera però necessitem que la gent es vacuni per recuperar la confiança com a destí turístic”.
En aquest sentit, Casals ha assegurat que el turisme internacional suposa un 85% de l’ocupació de places hoteleres, especialment de països com Estats Units, Regne Unit, França, Italià, Bèlgica, Holanda, Alemanya, Japó i Rússia. “Que les fronteres estiguin tancades ens afecta molt negativament. Cal que les vacunes funcionin a tot el món i transmetre un missatge de confiança unificat, tranquil i constant des de l’administració per posar en marxa una campanya eficient en els països d’origen dels nostres turistes”.
Casals ha afirmat que abans de la pandèmia, els mesos de maig i setembre el sector solia tenir un 90% d’ocupació. “Serà un mal estiu i un mal hivern per al sector però preveiem que al febrer de 2022 molts grans hotels puguin tornar a obrir i a recuperar el flux de turistes”.
Per la seva banda Joan Gaspart, comissionat de relacions externes del Gremi d’Hotels de Barcelona, ha lamentat que el sector hoteler ha estat un dels més afectats dins de la hostaleria i ha reclamat posar en valor la feina dels hotelers. “Un dels reptes post-covid és tornar a donar valor a l’hoteler i al turisme que arriba, que fa despesa en comerços, bars restaurants i establiments de la ciutat”.
En aquesta mateixa línia, Casals ha insistit en què cal que les administracions gestionin l’èxit coma destí turístic de la ciutat i millorar la imatge que tenen els ciutadans sobre el turisme.
La relació amb la distribució digital a través de OTAS (Online Travel Agency); el creixement exponencial en els últims anys de pisos turístics i la sostenibilitat com a element necessari per mantenir el posicionament com a destí turístic han estat altres preocupacions del sector que s’han debatut durant la sessió de treball.
Les pimes, clau de la recuperació
El IV Congrés de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya 2021 finalitzarà el 15 de juny a la seu de Foment del Treball acompanyats pels principals actors econòmics de Catalunya. El congrés consta al voltant de 20 trobades amb 24 organitzacions territorials i sectorials de Catalunya.
La presidenta de Fepime, María Helena de Felipe, té l’objectiu d’establir un diàleg per abordar les preocupacions de les pimes en aquest context excepcional, així com, debatre sobre possibles accions que puguin facilitar una recuperació empresarial resilient, digital i sostenible. De fet, el lema de les trobades és “Resiliència, digitalització i sostenibilitat, les claus per a la recuperació de la pime catalana” i el propòsit és conèixer de primera mà la realitat i les necessitats de les pimes catalanes després d’un 2020 marcat pel pas de la pandèmia.
Sense dubtes, la Covid-19 no només ha saturat el sistema sanitari català, sinó que també ha condicionat l’activitat empresarial, derivant en una crisi econòmica que es continua allargant en el temps a causa de les mesures restrictives que els governs han anant aplicant amb l’objectiu d’evitar la propagació de la malaltia.
Les trobades amb les diferents organitzacions estan programades com a sessions de treball per recollir les principals dificultats i reptes de les pimes en els diferents àmbits com pot ser, infraestructures, finançament, fiscalitat, innovació, internacionalització, relacions laborals, consum energètic, tràmits administratius, formació o competència deslleial, sempre des de la perspectiva de la pime.
Les conclusions de les sessions permetran redactar un document que reculli les principals inquietuds de cada sector i territori per millorar l’activitat empresarial.