En la seva primera convocatòria, el programa ha permès que 56 PAE de 22 municipis de la província de Barcelona renovessin les seves infraestructures, gràcies a diverses actuacions en mobilitat, seguretat, energia, aigua, telecomunicacions i promoció. Unes reformes que, en definitiva, augmentaran la competitivitat i la sostenibilitat ambiental dels polígons, i de les quals se’n beneficiaran prop de 6.000 empreses i 75.000 treballadors.
L’objectiu del Pla, dotat amb un total de 30 milions d’euros, és millorar la qualitat dels polígons d’activitat econòmica (PAE) finançant inversions d’alt impacte que permetin transformar-los i, en conseqüència, incrementar la competitivitat de les empreses que s’hi ubiquen, fer-les créixer i contribuir a la creació de nous llocs de treball.

«El Pla potencia -tal com assenyala Eva Menor, diputada de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona,- la col·laboració publicoprivada, buscant aliances amb el món local i empresarial perquè aquest últim tingui un paper protagonista i aposti per la transformació integral». Així, en aquesta primera convocatòria del Pla de Modernització de Polígons, la Diputació de Barcelona ha aportat 15 milions d’euros, que representen el 73% del cost total dels projectes, mentre que els ens locals i el capital privat han aportat la resta. La segona convocatòria, que s’està executant ara a 27 municipis, està també dotada amb 15 milions d’euros de subvenció.
El Pla de Modernització de Polígons es concreta en dos tipus d’actuacions. D’una banda, els Plans Integrals, per a polígons que tenen més de 50 hectàrees i més de 100 empreses o més de 1.000 treballadors, i que disposin d’un pla d’acció concret, com els que s’han realitzat a Mataró, Sabadell, Rubí, Igualada i Berga. I, de l’altra, els Projectes Específics: transformacions puntuals per a polígons de més de 5 hectàrees i més de 10 empreses o més de 100 treballadors. Aquests projectes contemplen intervencions concretes, com ara instal·lació de fibra òptica, actuacions sobre mobilitat, accions per a l’estalvi energètic o millores en el reaprofitament d’aigües, entre d’altres.

Arenys de Munt, Barberà del Vallès, Cardedeu, Cardona, Granollers, Llinars del Vallès, Manresa, Masquefa, Mollet del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Puig-reig, Sant Fruitós de Bages, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Taradell i Vilassar de Mar són els municipis que han realitzat actuacions concretes en aquesta primera convocatòria del Pla. Unes transformacions que han suposat, per exemple, la millora de 17.396 m² de voreres, la col·locació de 75.186 m² de paviment asfàltic o la instal·lació de 14 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, de 3.082 lluminàries LED i 19 càmeres de videovigilància.
Així, pel que fa a les actuacions, els àmbits més sol·licitats pels ajuntaments en aquesta primera convocatòria han estat els de mobilitat (78%), xarxes d’energia (88%), xarxes de subministrament i evacuació d’aigües (36%) i xarxes de telecomunicacions (45%).
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon, especialment, a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 9: “Construir infraestructures resilients, promoure la industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’Agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
Més informació a www.diba.cat/web/economieslocals/programa-pae