Academy for Women Entrepreneurs (AWE) és un programa de Foment del Treball, el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà en el qual han pogut participar 30 dones emprenedores. L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, sessions inspiradores i l’oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
Amb l’objectiu de conèixer més en detall els diferents projectes empresarials del programa, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà els perfils de les empresàries que han format part de la primera edició de la Academy for Women Entrepreneurs a través d’entrevistes amb les diferents professionals.
Avui parlem amb Marta Arisa, CMO de Kibus Petcare.
Quin projecte vas presentar per poder formar part del programa AWE?
He tingut l’oportunitat de formar part del programa AWE en representació de Kibus Petcare, de la qual en sóc cofundadora. Kibus és el primer electrodomèstic que cuina aliment saludable per a mascotes automàticament. Diem que és com la Nespresso per gossos.
Els meus cofundadors i jo ens vam adonar de que cada cop més persones consideren a les seves mascotes com a part de la família i els hi volen oferir la millor nutrició. Molts d’ells no estan satisfets amb les solucions tradicionals, com el pinso, perquè són ultra processades i s’estan canviant a dietes més saludables, com cuinar a casa. Aquestes alternatives, però, són incòmodes, ja que requereixen d’un procés de preparació a diari.
Kibus neix per a donar solució a aquest problema utilitzant la tecnologia i permet oferir a les mascotes una dieta sana i natural d’una manera totalment còmoda. Com a usuari només has de programar els grams al dia que la teva mascota necessita i introduir una càpsula multidosi Kibus un cop a la setmana, i el dispositiu s’encarrega de tot. Es fa tot el procés de cuinat a l’hora convinguda i el gos pot menjar directament d’allà. A més, hi ha aigua sempre disponible i es pot re-programar a distància ja que es tracta d’un dispositiu connectat.
Actualment estem en fase de producció en massa, després de més de 2 anys de R+D i industrialització. Ja hem pogut provar el sistema (dispositiu i aliment) amb més de 100 gossos amb un resultat excel·lent.
Dels quatre eixos del programa, quin és el que més t’ha ajudat a tirar endavant el teu projecte?
Amb el que portem de programa m’agradaria destacar les masterclasses presencials i les sessions inspiradores. Han estat sessions de gran utilitat que ens han permès aprendre de primera mà de l’experiència de dones que han tingut grans èxits en l’àmbit professional i en l’emprenedoria. Les sessions han cobert diferents aspectes importants per a emprendre, des de l’optimització del model de negoci fins a l’estratègia de comunicació. Sens dubte es tracta d’aprenentatges de gran valor que ens han permès millorar la proposta de valor de Kibus i l’estratègia de la companyia.
M’agradaria destacar, a més, tot i que no sigui un dels eixos específicament, l’oportunitat que he tingut de conèixer altres dones amb projectes molt interessants. Som un grup de trenta persones amb interessos similars i s’ha creat una relació molt bona, d’ajuda mútua i de cerca de sinergies. Fins i tot hem fet sessions fora del currículum del programa per a transmetre’ns coneixement.
Com t’ha ajudat Foment a fer créixer la teva idea/projecte?
El programa que presenta Foment és molt complet a nivell de formació i connexions. Durant aquest període hem passat per les diferents àrees claus de l’emprenedoria, que ens han permès aprendre de l’experiència d’emprenedores i expertes però també obrir debat. El punt que més m’agradaria destacar són les connexions que s’han format entre els diferents projectes guanyadors i també amb les ponents. Durant les diferents sessions hem pogut escoltar emprenedores que han superat reptes molt similars als nostres i és molt útil veure com els han afrontat i l’aprenentatge que això els ha aportat. És per això que per a nosaltres formar part de Foment és, a més a més d’un programa de present, una font de coneixement i connexions de futur. Esperem que el que avui compartim amb les emprenedores, ho puguem compartir demà com a empresàries i empresaris amb els socis de Foment.
Quins són els reptes de futur més immediats per al teu projecte?
Kibus es troba en una fase molt interessant i plena de reptes. Hem acabat el desenvolupament de producte i això ens permet enfrontar la fase de comercialització. Després de moltes converses amb clients, investigació de mercat i proves, encarar la fase comercial és un repte apassionant. En aquest vídeo podeu veure la reacció de 8 famílies de pet parents quan van descobrir Kibus per primer cop: . Les reaccions de la gent són fantàstiques i ara el repte és escalar-ho! Hi ha molta gent que està donant pinso d’alta gama a les seves mascotes però que, en el fons, no les té totes. Veuen que a un fill no l’alimentarien constantment amb aliments ultra-processats ni amb croquetes marrons de menjar sec. I, en canvi, al gos sí, tot i que se l’estimen com a un fill.
El nostre repte és arribar a totes aquestes persones per a dir-los-hi que el que sospiten és cert. Que es pot alimentar millor a les mascotes. Que no són tan diferents de nosaltres i si els ultra-processats no són saludables per a les persones, per què ho haurien de ser per a les mascotes? Se les pot alimentar millor i Kibus és una forma ideal per a fer-ho. Per tant, el nostre principal repte és el de donar-nos a conèixer i explicar els beneficis que té una dieta saludable com Kibus per al benestar de la mascota.
Quin missatge donaries a les dones emprenedores que tenen una idea però tenen dubtes de posar-la en marxa?
Jo els hi diria que cada cas és un món i que cadascú ha d’atendre a les seves circumstàncies i decidir el que és millor, però en el meu cas l’emprenedoria m’ha aportat moltíssim. El que sí m’agradaria dir-los-hi és que no vulguin tenir-ho tot lligat abans de donar el primer pas i també que no es deixin endur per la por com a excusa per no fer-ho. S’ha de començar a caminar si es vol arribar al destí i de ben segur que surten imprevistos constantment, com a tots els emprenedors ens passa, però un cop en marxa es va trobant la manera.
Per sort, avui en dia hi ha un teixit molt fort per a ajudar als emprenedors. Des del programa AWE i Foment del Treball fins a d’altres associacions i acceleradores de primer nivell (IQS, Netmentora, ESADE, Lanzadera, etc.), un dels grans valors que aporten, és el punt de trobada amb altres emprenedors, que et permeten avançar més i millor. Si els hi pogués donar algun consell els hi diria que busquin algun cofundador si no el tenen, és molt bo tenir algú amb qui compartir, a qui trucar a qualsevol hora ja sigui amb un neguit o amb una idea brillant.