L’Acadèmia Europea Leadership (AEL) arranca el proper 17 de setembre amb un programa destinat a joves perquè adquireixin dots de lideratge. Al capdavant d’AEL hi ha Josep Antoni Duran Lleida, que ha presentat recentment la iniciativa titllant-la d’europeista i destacant que va dirigida a joves amb talent.
L’activitat docent d’AEL es realitzarà a Foment del Treball. Precisament comencem l’entrevista parlant de lideratge i món empresarial.
Els empresaris estan massa centrats en la gestió del dia a dia del seu negoci i deixen de banda la compressió del cotext econòmic i social que els envolta?
Crec que no es pot generalitzar. D’entrada, tots els empresaris estan molt centrats en la gestió del seu negoci dia a dia. I els bons empresaris -que en són molts-, més enllà de la gestió diària, planifiquen, també, a mitjà i llarg termini. Al meu entendre, aquests són els millors empresaris. Però que estiguin molt centrats en la gestió diària i en la planificació del futur, no vol dir que no hagin d’entendre el context econòmic i social que els envolta.
En general, crec que sí que el comprenen i ai d’aquells que no ho facin perquè el context condiciona la gestió del present i, no cal dir-ho, el futur de les seves empreses. Raó per la qual l’empresari, més enllà d’ocupar-se del seu negoci, no ha de deixar mai de tenir i d’expressar, a través de les seves organitzacions patronals, la seva sensibilitat i la seva opinió respecte al context social i econòmic que l’envolta.
Aquest és un programa que vostè ha dit que va dirigit tant a persones que treballen com a estudiants. Entenem que també a empresaris, executius, autònoms, emprenedors i treballadors del sector públic?
Sí, és un programa per formar joves de 21 a 30 anys, tot i que potser ho allargarem fins als 32, independentment que estiguin acabant els seus estudis o ja treballin en una empresa per a un tercer o com a autònoms. Crec que hi ha un dèficit de formació dels nostres líders, dels nostres dirigents, sobretot en el sector públic, però també en el privat.
Per aquest motiu, el programa de lideratge de l’Europa del Segle XXI que l’Acadèmia Europea Leadership (AEL) impartirà anualment vol contribuir a formar líders de futur en els àmbits econòmic, polític, social i sindical per intentar contribuir, modestament, a corregir aquest dèficit.
Quines són les aptituds que fan d’algú un líder? És quelcom com es diu moltes vegades innat o el lideratge s’entrena?
Hi ha qui neix amb una determinada predisposició a liderar. Això es veu al llarg de la seva vida quan és adolescent, a la universitat, a la feina… Però el líder també pot fer-se. I, sobretot, encara que neixi amb condicions, sempre pot millorar les seves aptituds. No simplement les pot millorar com a possibilitat, sinó també com a obligació. Un líder ha de ser una persona formada, ha de tenir empatia, ha de saber alhora formar i integrar un equip, ha de tenir capacitat perquè cadascun dels membres de la seva organització se sentin importants. El líder ha de ser capaç de generar confiança al seu equip i a la societat. I per generar-la, la formació és vital.
El cos de professors que han anunciat, amb alts directius, empresaris, polítics en exercici i docents de nivell i projecció internacional, és potser el més brillant dins l’oferta acadèmica que hi ha actualment a Barcelona. És complex coordinar un equip així i marcar-los objectius de què es vol transmetre als joves?
Fàcil no ho ha estat. D’entrada, ja és complex trobar cent persones del nivell dels que donaran classes en el programa del lideratge per a l’Europa del XXII. Darrera hi ha, però, tota l’experiència d’unes escoles a Roma i a París amb el meu amic Enrico Letta, exprimer ministre italià al capdavant coordinant-les.
En els darrers anys, Letta ha estat, a més, director de l’Escola de Relacions Internacionals la Sciences Po a París, que ell ha situat en molt poc temps al segon lloc del rànquing d’escoles internacionals del món, darrere de la de Harvard – quan era la vuitena quan ell va anar a al capital francesa a dirigir-la fa cinc anys.
A més, el director de l’Acadèmia Europea Leadership, Francesc Pardo, és professor de la Universitat Politècnica i, per tant, té experiència docent. Entre els uns i els altres hem estat capaços no només de coordinar l’equip, sinó també de treballar i dissenyar un programa amb nou mòduls diferents.
Entrant a la pàgina web www.aeleadership.eu es poden consultar tots i veure els gairebé cent professors. Així doncs, es pot trobar el tema adient. Hauria pogut optar per quedar-me amb només un vintena de professors i que cadascun fes quatre o cinc classes l’any, però no hem d’oblidar que, per generositat amb el projecte, ho fan gratuïtament. Per això, no els hi podia demanar que fessin classes quatre o cinc vegades l’any. El disseny passa, doncs, per buscar els nou mòduls, després per consultar els temes de cada mòdul i finalment per trobar el millor professor amb una agenda que li permeti fer la classe.
A la presentació d’AEL fan molt esment tant a les beques com al procés d’admissió. És un procés complex?
El procés d’admissió passa -tal com s’explicita en la pàgina web- per presentar una documentació i, sobretot, un vídeo en anglès explicant els motius pels quals es vol fer aquest curs de lideratge per a l’Europa del SXXI.
També en això disposem de l’experiència d’Enrico Letta que presideix el comitè d’Admissions de l’AEL conjuntament amb l’expresident de Foment i de la CEOE, Joan Rosell, i amb la degana de la Facultat de Dret de la Universitat Internacional de Catalunya i exconsellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal.
Serà només català tot l’alumnat?
El desig és que no, però som conscients que el primer any és molt més fàcil que siguin joves catalans els que es matriculin, especialment perquè hem sortit tard públicament i, en conseqüència, hem obert fa poc la matrícula del curs 2021-2022.
AEL ha signat acords amb l’italiana Sculoa di Politiche Académie i la francesa Notre Europe (Institut Jacques Delors). En què es concreten aquests acords?
No són tant acords escrits, sinó que, a partir del que abans he explicat d’Enrico Letta, comptem amb l’experiència d’aquestes escoles. Més endavant en el futur, al final de cada curs, amb l’empara del Consell d’Europa, podrà haver-hi una experiència com la de l’Erasmus amb els alumnes de les escoles de París, de Roma, la nostra i una escola que existeix a Budapest. Però, primer, hem de començar a caminar. Tot arribarà amb el temps.
Es diu molt sovint que hi ha un divorci creixent entre la gestió pública i el sector privat. El seu programa dona importància a continguts sobre funcionament d’institucions. Estem a temps de que s’apropin i col·laborin el sector públic i el privat?
Els reptes principals de les societats modernes requereixen la col·laboració publicoprivada. S’acaba de veure amb la pandèmia de la covid. De cara a la recuperació econòmica, a la generació d’ocupació, a les reformes estructurals que té pendents la nostra societat i per aprofitar amb eficàcia els fons de recuperació de la UE, aquesta col·laboració és imprescindible.
Malauradament, no tots els agents polítics i, per tant, representants del sector públic ho entenen així. A més, a casa nostra -i Barcelona n’és un exemple claríssim-, no hi ha capacitat per entendre l’aportació d’aquesta col·laboració publicoprivada per al conjunt de la societat. Per això, és important que qualsevol líder polític, social, empresarial o sindical conegui bé els fonaments i els rèdits d’aquesta possible col·laboració.
Per tant, també és molt important que aquests joves que faran el programa de l’Acadèmia Europea Leadership coneguin a fons les institucions. I ho faran tant en les classes amb els professors que els hi explicaran el seu funcionament i els seus continguts principals com ens les visites que planificarem. Tenim programada, per exemple, una visita a Madrid per conèixer institucions d’àmbit estatal -espero que això sigui també possible a Catalunya. I també organitzarem una visita a Brussel·les per conèixer les institucions de la Unió Europea, tant la Comissió com el Parlament o el Consell i, fins i tot, l’Aliança Atlàntica.
Un repte de tots els programes de formació es convertir en fets tangibles i avaluables conceptes com sostenibilitat o innovació. El seu programa de lideratge dona molta importància als dos. Quin és l’enfoc?
L’AEL enfoca la sostenibilitat i la innovació de la mateixa manera que, metodològicament, ho fa amb la resta de conceptes i a partir de l’experiència de Harvard. Expliquem la teoria a partir de casos reals d’èxit de diverses organitzacions. D’aquesta manera, l’alumne veu com es poden aplicar els conceptes teòrics en el món professional real.
El valor diferencial de la nostra Acadèmia és que nosaltres fem que ho expliquin els especialistes i professionals que els han liderat i els han dut a terme. Per tant, aquest fet facilita al curs una versemblança molt més gran i comporta que l’alumne es pugui impregnar millor de coneixement. D’aquesta manera, per als alumnes serà molt més fàcil que puguin aplicar en la seva activitat professional tot el que hagin après.
Quin serà el principal segell distintiu que caracteritzarà als joves quan realitzin el programa de lideratge d’AEL?
En destacaria tres. El primer és que el programa és molt dinàmic perquè no està supeditat al marc legal d’altres organismes acadèmics vinculats a centres universitaris. Aquest dinamisme fa possible que puguem oferir una formació adaptada a les necessitats de cada moment.
El segon signe distintiu és que tenim un professorat extraordinari. Com a conjunt és difícilment igualable tenir tants experts. A més, la persona que farà la classe serà una primera espasa en la matèria. Parlarem de comerç internacional amb qui ha estat director general de l’Organització Mundial del Comerç. Veurem el conflicte a l’Orient Pròxim amb el representant de l’ONU. Aquestes primeres espases en cada àmbit suposen per als alumnes un valor afegit incalculable.
I per acabar, el tercer segell distintiu és el caràcter altruista que permet que no tinguem la necessitat de matricular una xifra excessiva d’alumnes per garantir la sostenibilitat econòmica del projecte. Per tant, amb un grup reduït d’estudiants guanyarem un gran avantatge: disposar d’un grup de joves de talent que podran gaudir d’un contacte molt directe amb el professor. Aquest és, com deia, un valor afegit per als joves que escoltaran i dialogaran amb un professorat d’alt nivell.
A més, les sessions seran molt dinàmiques perquè hi haurà un aprenentatge entre iguals, és a dir, les aportacions dels alumnes podran alhora enriquir els companys de classe. Hi haurà, doncs, un aprenentatge doble: el que aportaran els professors del màxim nivell i les opinions i consideracions dels companys de classe.
Més informació: https://www.aeleadership.eu/ca/