El sector turístic ha estat un dels més afectats per la pandèmia. Ara, l’arribada de la cinquena onada fa perillar de nou la temporada d’estiu. En parlem amb Albert Casas, president de l’Associació de Càmpings de Barcelona i director del càmping Vilanova Park.
Semblava que aquest estiu havia de ser el de la recuperació del turisme però l’elevat número de contagis ha convertit Espanya en un destí “no segur” per molts països europeus. Heu registrat moltes anul·lacions en aquest sentit?
El nombre d’anul·lacions ha sigut nombrós però divers segons cada càmping. Però a la vegada ha vingut acompanyat d’una paralització de les reserves. La perspectiva d’augment d’ocupació per aquest mes de juliol s’ha frenat.
El turisme nacional i de proximitat serà suficient per salvar la temporada?
No, el turisme nacional ens permetrà mantenir-nos en nivells d’ocupació similars o una mica superior als de l’any anterior.
Sense turisme internacional, la majoria de càmpings no recuperaran l’activitat que havíem tingut fins el 2019.
Quin és el perfil del client més habitual dels càmpings de Barcelona?
Majoritàriament és familiar, la situació de pandèmia ha fet incrementar fer vacances en espais a l’aire lliure, i molt jovent també ha incorporat en els seus hàbits fer vacances en un càmping.
Com s’ha adaptat el sector a les mesures sanitàries de la Covid-19?
Molt bé i ràpidament.
Tots els càmpings ens vam implicar en desenvolupar de la mà de Ministeris i Conselleries, protocols adients a la pandèmia, i donar seguretat, higiene i tranquil·litat a tots els usuaris.
Això ha suposat un esforç en temps i diners, per a que tots els càmpings siguin espais segurs.
Els càmpings associats han pogut mantenir l’activitat? O perilla la continuïtat d’alguns establiments degut a la crisi provocada per la pandèmia?
Tots els càmpings associats han continuat la seva activitat, malgrat l’ocupació dels mateixos ha caigut majoritàriament.
Malgrat que la situació econòmica de les empreses ha empitjorat, tots treballem amb la confiança de que tirarem endavant i que recuperarem l’activitat i economia d’anys anteriors.
La qüestió és saber en quin moment canviarà la tendència cap a l’alça.
El fet de ser una modalitat de vacances a l’aire lliure ha provocat que famílies que mai s’havien plantejar anar de càmping apostin per aquesta opció degut a la situació actual?
Cert que hem comprovat que tan el jovent que deia abans, com famílies han començat a fer estades en càmpings per primera vegada. Farem que siguin usuaris de càmping per a quedar-s’hi.
Quins atractius ofereixen als clients els càmpings de Barcelona?
El primer element és l’espai a l’aire lliure i en contacte amb la natura, tan si és un espai de platja com d’interior.
I en l’interior del càmping hi poden trobar serveis de primer nivell en l’àmbit de l’entreteniment (piscines, pistes esportives i lúdiques, activitats d’animació) i de la restauració (restaurant, bar, gelateria, supermercat … ).
Una àmplia gama de serveis que fan que la vida dins d’un càmping sigui complerta.
Quines són les principals problemàtiques del sector avui en dia? Què li demana al nou govern?
La principal problemàtica del sector és superar econòmicament el període de pandèmia i poder tornar a l’activitat d’anys anteriors.
Al govern li demanem coherència en l’aplicació de les mesures que s’apliquen en aquest moments, i tenint present que la salut de les persones és la prioritat. I, a la vegada, quan aquestes afecten als sectors econòmics, donin suport als mateixos tal i com es fa en altres països d’Europa.
Aquí les empreses no hem trobat el mateix suport que sí han tingut en altres països en qüestions d’impostos i facilitar la recuperació econòmica de les mateixes, que a la vegada és la recuperació econòmica del país.
Com a president de l’Associació de Càmpings de Barcelona, quins objectius s’ha marcat de cara al futur?
La defensa i suport del sector davant les adversitats, i fer-ho a tots els nivells governamentals on faci falta.
Fer lobby del sector allà on calgui i treballar per la continuïtat econòmica de les nostres empreses.