UPMBALL s’adhereix a la petició de CONFEMETAL, la Confederació Espanyola d’Organitzacions del Metall, d’aturar el Real Decret-llei 17/21, de mesures urgents per a mitigar l’impacte de l’escalada de preus del gas natural en els mercats minoristes de gas i electricitat. CONFEMETAL és la organització empresarial cúpula del sector del Metall a Espanya, representant a prop de 220.000 empreses i que compta amb una trajectòria de més de quatre dècades.
En la seva reunió conjunta, el Comitè Executiu i la Junta Directiva de CONFEMETAL han fet públic la seva anàlisi sobre el Reial decret llei 17/2021 i les greus conseqüències que la seva aplicació produirà en l’activitat industrial i les seves expectatives d’inversió i creació d’ocupació.
El Comitè Executiu i la Junta Directiva de CONFEMETAL han subratllat la importància clau de la política energètica en la competitivitat de les empreses i, en conseqüència, la necessitat d’actuar immediatament per a evitar l’impacte negatiu que l’aplicació del Reial decret llei tindrà sobre la Indústria.
En aquest sentit, CONFEMETAL, que integra a vuitanta-set organitzacions territorials i sectorials, entre les que es troba UPMBALL, proposa excloure de la minoració de la retribució a tots els contractes bilaterals a preu fix previs a l’aplicació del Reial decret per a protegir la seguretat jurídica i l’activitat de les empreses de la Indústria, el Comerç i els Serveis del Metall.
El Comitè Executiu i la Junta Directiva de la Confederació han constatat que la inseguretat jurídica derivada de l’adopció del RDL 17/2021 ha provocat anuncis de reducció o paralització d’inversions, la qual cosa afectarà de forma molt negativa a diferents sectors industrials, a més de dificultar el cumpliment dels objectius establerts pel Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima 2021-2030.
Aquesta incertesa reguladora creada pel Reial decret llei farà molt difícil que les empreses consumidores tanquin contractes de compravenda d’energia a llarg termini, PPA´s, com requereix l’estatut del consumidor electrointensiu, i exigeix que es prevegin exempcions temporals d’aquesta obligació fins que es normalitzi el mercat.
CONFEMETAL ha sol·licitat també les subhastes suficients per a satisfer la demanda industrial d’electricitat en els termes de preu, seguretat i garantia de subministrament imprescindibles per a la competitivitat de les empreses. Així mateix, la patronal considera que sectors com el del Metall, consumidor d’energia i peça clau en la producció d’equips i sistemes per a la Indústria Elèctrica, han de ser consultats prèviament a l’adopció de mesures normatives que, com aquest Reial decret llei, poden ser molt lesius per a la seva activitat,
El Comitè Executiu i la Junta Directiva de CONFEMETAL han ressaltat també que la política energètica ha d’estar totalment alineada amb les necessitats industrials i posar el seu focus en la competitivitat econòmica i en la protecció mediambiental, sense menyscapte de cap d’elles.
A més, ha plantejat la necessitat d’aconseguir un Pacte d’Estat, allunyat d’apriorismes i amb visió de futur que doti d’estabilitat a la política energètica a llarg termini i plantegi la reforma de l’actual sistema de fixació de preus en el mercat majorista.
Finalment, la Confederació reitera en la seva anàlisi la necessitat de treballar en el desenvolupament d’una política energètica comuna de la Unió Europea d’acord amb les necessitats dels Estats que permeti alleujar moments d’estrès com l’actual i generar certitud en tots els consumidors.