Academy for Women Entrepreneurs (AWE) és un programa de Foment del Treball, el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà en el qual han pogut participar 30 dones emprenedores. L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, sessions inspiradores i l’oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
Amb l’objectiu de conèixer més en detall els diferents projectes empresarials del programa, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà els perfils de les empresàries que han format part de la primera edició de la Academy for Women Entrepreneurs a través d’entrevistes amb les diferents professionals.
Avui parlem amb Laura Gausa Rom, directora artística i co-fundadora d’Arspect.
Quin projecte vas presentar per poder formar part del programa AWE?
Arspect neix com un instrument per connectar empresa i art. Volem que l’art serveixi per expressar la identitat, els valors, la pertinença i l’aportació social d’una empresa a una comunitat. D’altra banda, treballem perquè la bellesa surti dels espais tancats, inaccessibles o, simplement, desconeguts, i s’estengui en tots els àmbits públics i privats.
El nostre model de negoci es basa en el lloguer d’obres d’art originals a empreses de diferents sectors i en permetre als artistes fer visible la seva obra i eixamplar la seva difusió i mercat. Els nostres projectes abasten des d’una proposta per un espai concret (corporacions, espais de coworking, clíniques o hospitals, entorns per a una producció televisiva…) fins a la concepció i materialització global per a una empresa que decideix relacionar de forma global i coherent la seva activitat i l’art.
Som un projecte de gent jove que volem que la bellesa formi part de la nostra vida, volem trencar amb la concepció de l’art fet per ser observat i per ser admirat en museus o en espais privats privilegiats. Vivim en un país on empresa i cultura poques vegades es relacionen, on sembla que la creació de riquesa no tingui res a veure amb l’art. La nostra aportació és per avançar en una perspectiva diferent: l’art és capaç d’expressar amb gran profunditat qui som, com som, com treballem, pensem i actuem.
Un exemple de l’evolució de la nostra visió és la nostra recent col·laboració amb La Casa de Carlota, un referent en disseny, consultoria i innovació social creativa. Fa anys que van posar en marxa el Barcelona Outsider Art Lab, un espai participatiu on persones amb autisme, síndrome de Down i trastorns mentals treballen conjuntament amb artistes, estudiants i professionals del món del disseny i de la cultura. Amb Arspect la seva extensa col·lecció ha trobat un canal d’exposició amb l’impacte que es mereix.
Precisament per a poder maximitzar la nostra acció també donem molta importància a conciliar el coneixement artístic i estètic amb l’ús social de la tecnologia i les diferents eines digitals.
Dels quatre eixos del programa, quin és el que més t’ha ajudat a tirar endavant el teu projecte?
El factor humà. Haver tingut l’oportunitat de conèixer persones que ens han donat molt més que un contingut, una teoria o una experiència… Dones que ens han explicat com viuen el que fan, que tenen la sensibilitat d’adonar-se, que més enllà de la seva activitat concreta, elles fan una acció transformadora. Persones que saben i volen donar sentit a la seva acció empresarial i ens han pogut explicar per què fan el què fan i quin món afavoreixen amb allò que duen a terme.
Com t’ha ajudat Foment a fer créixer la teva idea/projecte?
El suport de Foment és essencial en un projecte innovador en el, sempre fràgil i complex, món cultural. Una iniciativa que, a més a més, s’ha forjat en un context d’incertesa global, com ha estat i és la pandèmia. Confiar en la joventut i en el lideratge femení i tenir la valentia d’arriscar en la innovació de la cultura és una actitud que hauria de servir d’exemple.
La formació, la transmissió del coneixement i l’experiència, és un instrument bàsic per a disposar d’eines i superar obstacles. Saber com ho han fet d’altres abans que nosaltres mateixos és una mirada que sempre que hem de tenir present, i més ara en un món carregat de dubtes i alhora trepidant.
D’altra banda vull destacar el component relacional del programa Ara més que mai és essencial promoure el sentiment de comunitat, de pertinença a un ecosistema d’innovació, d’acompanyament sabent que som moltes les dones que volem avançar i no ens volem resignar enfront les dificultats. Hem de combatre l’aïllament i la solitud i aquest espai de trobada de 30 dones és un espai d’un gran valor.
Quins són els reptes de futur més immediats per al teu projecte?
En aquest moment el principal repte és el de consolidar amb una base sòlida i rigorosa Arspect. Ara fa un mes m’he traslladat a Londres per cursar un màster en Art Business al Sotheby’s Institute of Art. Hauré de compaginar, durant un any la dificultat de fer créixer l’empresa i la meva formació professional en paral·lel i en la distància, però crec que és una inversió ineludible.
Arspect té com a element d’identitat del projecte la internacionalització. Per a nosaltres creiem que seran essencials les col·laboracions amb partners d’altres països. L’art en el nostre país té un gran potencial, des del punt de vista dels creadors, però cal dotar-lo d’una xarxa i d’un mercat que a hores d’ara és massa reduït i endogàmic. Aquest repte va, naturalment, associat en una millora de la qualitat de les eines de difusió i la tecnologia.
Quin missatge donaries a les dones emprenedores que tenen una idea però tenen dubtes de posar-la en marxa?
Primer les felicitaria i les animaria a tirar endavant. Plantejar-se senzillament començar de zero una iniciativa és un primer senyal de valentia i de confiança en una mateixa.
La comparació, l’autosabotatge i la por per a mi han sigut i són presents cada dia, no és un procés senzill observar-se a una mateixa i veure potencial i validesa. Com a dones ens trobem amb múltiples murs externs i interns a superar, però també som afortunades, formem sistemes i xarxes de suport que ens acompanyen en tot moment, mares, amigues, companyes i professionals que són font de fortalesa i que hem de saber aprofitar.