Academy for Women Entrepreneurs (AWE) és un programa de Foment del Treball, el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà en el qual han pogut participar 30 dones emprenedores. L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, sessions inspiradores i l’oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
Amb l’objectiu de conèixer més en detall els diferents projectes empresarials del programa, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà els perfils de les empresàries que han format part de la primera edició de la Academy for Women Entrepreneurs a través d’entrevistes amb les diferents professionals.
Avui parlem amb Judit Giró Benet, co-fundadora i CEO de The Blue Box Biomedical Solutions.
Quin projecte vas presentar per poder formar part del programa AWE?
Juntament amb el meu equip estem desenvolupant The Blue Box, un nas electrònic per la detecció precoç del càncer de mama.
Inspirat en el bulb olfactiu i les neurones olfactives d’un gos, The Blue Box és un dispositiu mèdic impulsat per intel·ligència artificial en desenvolupament destinat a detectar càncer de mama a partir de l’olor de l’orina d’una manera no invasiva, sense radiació, barata, específica i fàcil d’utilitzar… Només introduint una mostra d’orina en una “box”.
La Blue Box es va crear per respondre a la necessitat de proporcionar una millor atenció sanitària a totes les dones del món. D’aquesta manera, pretenem crear un canvi en la manera en com -com a societat- prevenim el càncer de mama.
Actualment tenim 6 MVPs (minimal viable products) fabricats, que estan en 3 hospitals a Tarragona, Reus i Madrid. Aquestes Blue Box estan ara olorant mostres d’orina. Al mateix temps, en col·laboració amb la Universitat de Califòrnia Irvine, estem usant aquesta lectura de l’orina (la smellprint) per entrenar la intel·ligència artificial.
Dels quatre eixos del programa, quin és el que més t’ha ajudat a tirar endavant el teu projecte?
Definitivament, les sessions grupals (sobretot en persona) en què ens hem sincerat i ens hem permès preguntar aquelles preguntes que “no s’han de fer”. Hem posat sobre la taula aquells temes que normalment no es toquen: A l’AWE s’ha parlat de per què a les dones emprenedores ens costa més demanar. S’ha parlat també de la salut mental a l’hora d’emprendre i hem denunciat de forma interna el “romantitzar el perfil emprenedor que no té vida i només treballa”.
Com t’ha ajudat Foment a fer créixer la teva idea/projecte?
Fundar una startup en una època en què la vida sembla passar més en el món virtual que no pas al món físic requereix associació, cohesió i simbiosi. Vaig fundar The Blue Box a Menlo Park, Califòrnia l’any 2020 i a Vallmoll, Catalunya, l’any 2021. He estat aquí i allà explorant els dos ecosistemes de startups i finalment he escollit la SL espanyola per dur a terme l’activitat principal de The Blue Box. La raó és senzilla: Califòrnia té inversors que no temen el risc i valoracions de startups molt atractives, però Catalunya té un ingredient clau que crec que qualsevol fundador com jo el valora molt: el sentit de comunitat.
Una comunitat de startups que ha impactat especialment la meva startup és l’AWE. De fet, no només per les lliçons apreses al curs sinó també per com l’ha organitzat Foment del Treball. Per a una emprenedora primerenca, una institució com Foment pot semblar inabastable i distant. Demanar consell pot ser molt difícil i molt més complex del que sembla. Gràcies al programa, he conegut diversos mentors i emprenedors experimentats que han tingut un impacte directe en la meva carrera.
Quins són els reptes de futur més immediats per al teu projecte?
Aprendre, aprendre i aprendre. I és per això que estic gaudint tantíssim del procés. Ara el meu equip i jo estem entrevistant, preguntant a pacients, dones, metges… com és l’aparell de detecció de càncer de mama perfecte. Volem entendre millor què volen les dones, com ho volen. Volem saber com maximitzar el nostre impacte social, com no deixar-nos cap dona sense accés a una anàlisi Blue Box.
I al mateix temps, el nostre algoritme fa el mateix. L’algoritme està ara rebent les primeres smellprints, les primeres lectures d’olor d’orina per entrenar-se. Estarem un any fent-ho. I al cap d’un any, si tot va bé, la Blue Box podria detectar també el càncer de mama inicial, no només l’avançat.
Quin missatge donaries a les dones emprenedores que tenen una idea però tenen dubtes de posar-la en marxa?
“Fail fast”. Posar en marxa una idea consumeix molt de temps, diners i esgotament mental. Per tant, si vols fer-ho, ves all in i busca fallar de pressa. I si la cosa no falla… aleshores continua i munta la teva empresa! Per mi aquest ha sigut un dels aprenentatges més brutals en aquest últim any. Diuen que per això Silicon Valley és una fàbrica d’unicorns: allà valoren molt les idees, però també les maten molt ràpidament. Els emprenedors construeixen la versió més mínima possible que permet que el seu producte sigui viable i ja des d’aquest moment es llencen a testejar el mercat, tenen usuaris i munten tota l’estratègia de market access.
Així, amb només una app que amb prou penes funciona o un device que tot just ha sortit del lab, ja poden decidir, de forma empírica, si realment existeix o no un mercat que es mori de ganes de comprar-lo. I és així, sense por al fracàs, que els emprenedors són capaços de muntar una startup i matar-la en temps rècord, quan encara els queden recursos i ganes per tornar-ho a intentar.
Jo crec que una bona metodologia, com tot a la vida, rau en l’equilibri: en saber trobar el millor de l'”essència catalana” i combinar-ho amb l’esperit dels unicorns de Silicon Valley. Com tantes vegades ens ha dit la Maria Mora, directora d’Innovació de Foment, “a Barcelona, el que ens falta, és creure’ns-ho”. No puc estar més d’acord, Maria. Gràcies per ajudar-nos a creure’ns-ho. I gràcies, companyes i amigues de l’AWE per ser unes referents amb totes les lletres i un recordatori diari que aquí a casa, de talent n’hi ha molt.