Fundada al Regne Unit el 1855 i amb més de 30 anys de presència a Espanya, Savills Aguirre Newman és una de les principals consultores immobiliàries del món. La seva experiència abasta el mercat global, amb 600 oficines a Amèrica, Europa, Àsia Pacífic, Àfrica i Orient Mitjà.
Savills Aguirre Newman, empresa sòcia de Foment, ha estat escollida aquest any 2021 com la millor consultora de real estate d’Espanya per la revista Euromoney. La firma facilita assessorament per ajudar a persones, empreses i institucions a prendre millors decisions immobiliàries.
En parlem amb Anna Gener, CEO de Savills Aguirre Newman Barcelona.
Quin és el tret diferencial de Savills Aguirre Newman per aconseguir, per desè any consecutiu, ser la millor consultora immobiliària d’Espanya?
Tenim un factor únic al mercat, una cosa en la què hem posat les dosis més altes de professionalitat, dedicació i afecte; les persones que formem Savills Aguirre Newman. Un producte o servei és relativament fàcil de copiar, el veiem cada dia amb moltes marques de gran consum, però les persones són la proposta de valor més significativa d’una empresa. Aquest valor, unit a la professionalitat i el coneixement exhaustiu de cada segment del mercat ens ha atorgat per desè any consecutiu el reconeixement com a millor consultora immobiliària d’Espanya, un premi que rebem amb una enorme dosi d’humilitat i de responsabilitat, i que ens obliga a seguir per el camí de la millora contínua.
Quins valors defineixen la firma?
Un negoci com el nostre ha de ser gestionat amb els estàndards més grans de responsabilitat, integritat, ètica i honradesa. No hi ha dreceres ni valen altres camins; és l’única manera de vetllar pels interessos dels nostres clients. Creiem en les relacions justes i duradores amb clients, companys i altres persones amb qui ens relacionem, per tal d’assolir un benefici global com a grup, empresa i societat. Valors com els esmentats juntament amb l’empatia, la humilitat, la gratitud, la solidaritat o l’optimisme formen l’ADN de la nostra organització.
Quina és la situació actual del sector immobiliari a Barcelona després d’un any complicat marcat per la pandèmia?
El sector immobiliari s’ha vist fortament sacsejat per la pandèmia, però en termes molt diferents segons els diferents segments immobiliaris. Pel que fa a l’habitatge, ja ens trobem en un ritme de comercialització totalment normalitzat, després d’uns mesos de ralentització.
El món de les oficines es va veure posat en qüestió durant els mesos de confinament rigurós, però a mida que ha anat passant el temps, la contractació d’oficines s’està recuperant a bon ritme en totes les ciutats del món.
El segment logístic és el gran beneficiat d’aquesta època, empès per l’auge del comerç electrònic i la voluntat generalitzada de mantenir un stock addicional al nivell habitual que es mantenia amb anterioritat a la pandèmia.
Per últim, el segment de Retail és el que està trigant més a recuperar-se; encara hi ha una taxa disponibilitat de locals notable. Aquest segment ja estava en una etapa de redefinició amb anterioritat a la pandèmia, cercant la fórmula d’hibridar-se amb les compres online.
Pel que fa a l’activitat immobiliària en general, actualment es veu perjudicada per l’increment de costos de construcció i l’escassetat de mà d’obra, fet que pot pressionar a l’alça el preu del producte immobiliari final.
El dèficit d’habitatge amb un lloguer assequible a la ciutat és una realitat. Quines solucions es podrien implementar?
Tenim un greu dèficit d’habitatge de lloguer a tota l’Àrea Metropolitana. Per tal de solventar-ho, cal posar en marxa una bateria de mesures simultànies, que passen per dur a terme polítiques d’habitatge consensuades, que vagin més enllà del cicle electoral, doncs el cicle de producció immobiliària dura anys i requereix una planificació a llarg termini.
Per tal de proveir a la nostra societat d’habitatge de lloguer a preus assequibles, cal que s’estructurin models de col·laboració públic-privada, establint una relació de confiança entre ambdues parts, en la que s’hi comparteixin riscos i beneficis. El sector privat cal que aporti diners i experiència en la promoció i la gestió d’habitatge de lloguer, i el sector públic el sòl i les condicions regulatòries adequades per tal que el privat trobi atractiva una rendibilitat limitada, que es veu compensada per un marc de seguretat i estabilitat.
En quins aspectes caldria millorar per potenciar Barcelona?
Barcelona ha d’identificar aquells àmbits en els que té capacitat d’excel·lir i enfocar-se a atraure les empreses, les inversions i el talent que hi estiguin vinculats.
Aquests àmbits podrien ser l’arquitectura, l’urbanisme, la cultura, el món digital i tecnològic, les ciències de la salut, la investigació mèdica i científica, les arts creatives, el món del disseny, la gastronomia, etc.
Per tal de generar més oportunitats a la nostra societat -que és allò que defineix l’èxit d’una ciutat-, cal que siguem capaços d’aportar coses al món, de manera diferenciada, des de tots aquests àmbits.
Quins són els seus principals reptes de futur com a CEO de Savills Aguirre Newman Barcelona.
Volem assolir l’excel·lència en la nostra professió mitjançant els nostres coneixements, els nostres valors i la nostra manera de treballar.
Personalment, tinc una clara vocació d’impacte en el bé comú i de compromís amb la millora de la nostra societat, participant dels debats de la nostra ciutat i duent a terme transferència de coneixement a la joventut.