Academy for Women Entrepreneurs (AWE) és un programa de Foment del Treball, el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà en el qual han pogut participar 30 dones emprenedores. L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, sessions inspiradores i l’oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
Amb l’objectiu de conèixer més en detall els diferents projectes empresarials del programa, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà els perfils de les empresàries que han format part de la primera edició de la Academy for Women Entrepreneurs a través d’entrevistes amb les diferents professionals.
Avui parlem amb Ariadna Montero-Blay, investigadora postdoctoral al Centre de Regulació Genòmica (CRG) que està treballant per fundar una companyia que desenvoluparà nous medicaments basats en la biologia sintètica per tractar malalties immunes.
Quin projecte vas presentar per poder formar part del programa AWE?
El disseny de sistemes biològics (cèl·lules, proteïnes, bacteris, etc.) amb noves propietats no presents naturalment (l’anomenada biologia sintètica) ha arribat per revolucionar la medicina. Per exemple, hi ha moltes molècules que ajuden a orquestrar la resposta del sistema immune, especialment les citocines. El seu potencial en teràpia és enorme, però el seu ús a clínica s’ha vist molt limitat, ja que moltes d’aquestes proteïnes tenen funcions que són una espasa de dos talls i van més enllà d’aquelles tasques específiques que es desitgen des del punt de vista clínic.
Un exemple és la interleucina-2, una molècula aprovada per a tractar el càncer (estimula el sistema immune per tractar de combatre el tumor) però que té problemes de toxicitat en pacients i pràcticament no s’empra a clínica. Nous dissenys de la interleucina-2 amb més eficàcia i menys toxicitat podrien obrir la porta a emprar aquesta molècula més extensament en clínica.
En aquest context, el nostre projecte d’empresa, ara per ara en fase de maduració al sí del grup de recerca Disseny de Sistemes Biològics del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona, proposa una plataforma de disseny de citocines, ja sigui noves (first-in-class) o amb propietats molt millorades respecte d’altres ja existents (best-in-class). S’aposta pel disseny de noves molècules per millorar l’eficàcia i eliminar les seves propietats perjudicials. Apostem fermament per molècules amb doble funció (duals) i pel re-disseny de proteïnes per prevenir problemes de toxicitat, millorar la seva expressió i vida mitjana i augmentar la seva especificitat per tipus cel·lulars determinats, millorant així el seu potencial terapèutic.
Aquesta plataforma fa un pas endavant en la millora d’aquestes proteïnes naturals i fomenta el seu ús en el tractament de malalties amb necessitats no cobertes, com ara el càncer o la fibrosi. L’equip humà darrere d’aquesta nova iniciativa és interdisciplinari i està format per desenvolupadors de software, referents en biologia estructural i sintètica, experts en models animals i cribratge de molècules in vitro i in vivo i assessors en negoci.
La nova companyia serà una spin-off del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona, un centre d’excel·lència en recerca biomèdica i referència a nivell internacional. El suport del CRG al projecte és un impuls vital per al seu èxit, que traduirà la recerca d’avantguarda que es fa al centre en productes que poden transformar la medicina i millorar la salut de les persones. Fins ara, el CRG ha fundat 5 companyies, que actualment donen treball a gairebé 80 persones i ajuden a que la ciutat de Barcelona sigui un centre d’atracció i retenció de talent a nivell internacional.
Dels quatre eixos del programa, quin és el que més t’ha ajudat a tirar endavant el teu projecte?
L’oportunitat que ens han brindat Foment i els patrocinadors a totes les emprenedores és excepcional. En primer lloc, la concentració de talent femení ha catalitzat que el grup d’emprenedores s’hagi unit des del primer moment. L’ambient ha sigut fantàstic i ha estat dirigit a futur.
A més, el programa ha ajudat la nova companyia a vertebrar i confeccionar una estratègia a tres nivells. El primer és el legal, i les diferents masterclass ens han ajudat a identificar aspectes crítics per tenir una bona cobertura legal, inclosa la necessitat de tenir una bona protecció de les nostres invencions mitjançant drets de propietat intel·lectual i industrial. El segon eix que hem treballat dins de les masterclass presencials és el de la comunicació. En el context actual de pandèmia mundial s’han catalitzat noves oportunitats de finançament a noves companyies en l’àmbit de la biomedicina i immunologia per tractar malalties immunes i és clau orquestrar una estratègia de comunicació efectiva per atraure finançament i col·laboracions estratègiques. Finalment, ens ha ajudat a treballar el model de negoci de la nova companyia i reforçar-lo amb el curs intensiu de la Thunderbird School of Business dels EUA. Un model de negoci híbrid basat en el desenvolupament de molècules pròpies que, alhora, busca fomentar col·laboracions estratègiques amb altres companyies per desenvolupar altres molècules de manera conjunta.
Com a dona emprenedora, el programa en el seu conjunt m’ha motivat encara més a tractar de traslladar -des d’una posició de lideratge- aquell projecte que va començar durant la meva tesi doctoral a una realitat empresarial per solucionar problemes mèdics no coberts.
Com t’ha ajudat Foment a fer créixer la teva idea/projecte?
Foment del Treball ha sigut testimoni de cadascuna de les masterclass i sessions inspiradores. Ens ha apropat l’ecosistema emprenedor i innovador de la ciutat de Barcelona i ens ha ajudat a identificar referents de la ciutat en diferents matèries (e.g Ignasi Costas amb l’assessorament legal a centres de recerca o Miquel Martí, CEO de Tech Barcelona). La qualitat de les ponents que Foment ha escollit ha sigut també excepcional, contant en primera persona testimonis i experiències com la de la Laura Urquizu amb Red Points o bé les trajectòries professionals de dues referents en estratègies de comunicació com Marta Galtés i Laia Corbella. Alhora, un dels grans valors d’aquest curs són les oportunitats de networking que es troben participant en les diferents activitats i com a membre del grup d’ex alumnes (Alumni), les quals podran ser claus per al projecte i per a mi mateixa, ara i en el futur.
Quins són els reptes de futur més immediats per al teu projecte?
Tant el projecte, com el model de negoci i l’equip que està al capdavant està suficientment madurs per rebre finançament i avançar un primer producte biològic a fase preclínica i clínica. En paral·lel, estem buscant col·laboracions estratègiques, tant amb la indústria farmacèutica com amb la indústria biotecnològica, que ens ajudin a validar la nostra plataforma de manera independent, alhora que nosaltres els ajudem a posicionar estratègicament productes que actualment formen part del seu pipeline. En aquest context, el repte més immediat és el d’identificar el producte més adient per a liderar un pipeline propi que ens permeti obtenir el finançament necessari per incorporar la nostra companyia i avançar en el seu desenvolupament.
Quin missatge donaries a les dones emprenedores que tenen una idea però tenen dubtes de posar-la en marxa?
Tenir una bona idea és essencial per portar endavant un projecte. Però tenir l’oportunitat de resoldre diferents problemes en medicina i poder oferir noves oportunitats de tractament a malalties tan letals com el càncer o la fibrosi és inspirador. Comunicar, liderar, inspirar i atraure talent a la teva idea de projecte per fer-lo una realitat és absolutament gratificant. Emprendre és un esforç grupal on s’ha de tenir total confiança i passió amb l’equip i amb el projecte i tot això comença amb la llibertat de poder triar-ho. Amb la llibertat de decidir emprendre.