El Govern de la Generalitat de Catalunya ha anunciat que allargarà 14 dies més les restriccions que van entrar en vigor el passat 24 de desembre i que impliquen que l’oci nocturn continuï totalment tancat. Per saber què en pensa el sector, parlem avui amb Ramón Mas Espinalt, secretari general del Gremi d’Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província.
Com heu viscut aquests últims gairebé 2 anys de pandèmia des del sector de l’oci nocturn?
Ha estat un absolut desastre. En total hem estat 77 setmanes tancats des de l’inici de la pandèmia. Vam tornar a obrir el 8 d’octubre i, 10 setmanes després, de la nit al dia, sense avisar-nos, ens diuen que hem de tornar a tancar.
A totes les converses que havíem tingut amb Salut ens deien que no hi hauria cap mesura estricta fins a finals d’any i que possiblement al gener es produiria una reducció d’aforament però en cap cas contemplàvem el tancament total.
És segur l’oci nocturn?
Hem estat tancats en tres de les sis onades i, mentre hem estat oberts, no s’ha registrat cap contagi. No serveix de res que si hi ha una setena onada es tanqui l’oci nocturn i menys quan es prenen totes les mesures necessàries. Nosaltres vam ser el primer sector en utilitzar el passaport covid per tenir una eina de control absolut de l’accés.
El tancament de les discoteques i les sales de concerts no garanteix que no hi hagi interacció social i menys entre els joves. Al contrari, el que es produeixen son contactes de forma paral·lela, il·legal, en espais no habilitats, que no generen llocs de feina, ni impostos i que no contribueixen de cap manera a fer país ni riquesa.
Quan preveuen poder tornar a obrir al públic?
Per ara treballem amb dos escenaris. El més positiu, que seria poder tornar a obrir per Carnestoltes (el 26 de febrer) i un altre de més negatiu, que implicaria no poder tornar a posar en marxa els locals d’oci nocturn fins a la Setmana Santa.
Quantes empreses del sector ja no podran tornar a obrir les seves portes?
Calculem que un 30% del sector de l’oci nocturn ha desaparegut. Hem rebut 4 línies d’ajudes de la Generalitat per valor de 36 milions d’euros; ajudes del Departament de Cultura per aquells que fan concerts en directe; ajudes del Govern d’Espanya i també una línia per als treballadors amb ERTO. Tot això ha servit però no són suficients perquè hem estat 19 mesos tancats.
Cal destacar també que al sector hi treballa molta gent jove i que, de nou, s’han tornat a quedar sense feina degut a les fortes restriccions.
La Generalitat ha anunciat noves ajudes al sector. Quin tipus d’empreses les podrà sol·licitar?
Es tracta d’una línia de 20 milions d’euros que s’executaran a finals de febrer a la que hi podran accedir 850 empreses. Les que no estan al corrent de pagament d’impostos no podran entrar. Seran 15.000 euros per locals de menys de 10 treballadors; 50.000 euros per locals de més de 20 treballadors i 120.000 euros per macrodiscoteques amb un aforament superior a 1.300 persones i amb més de 10 treballadors.
Això cobreix una part del que hem deixat de guanyar però per nosaltres la millor setmana de l’any en facturació és la del 22 fins al 31 de desembre. A més, cal sumar-hi els problemes de subministrament que han comportat tenir un immobilitzat molt important. Al mes de gener tornarem a tenir importants problemes de tresoreria derivats del tancament, el pagament de la Seguretat Social dels treballadors amb ERTE, l’abonament de factures i el cost de l’activitat del mes de desembre. Les ajudes no són suficients.
Programar concerts de música en directe en aquest context d’incertesa deu ser encara més complicat.
Teníem programats concerts en directe, discjòqueis i actuacions per aquests dies que hem hagut de desmuntar sense saber quan podrem tornar a obrir, ni com, ni durant quant de temps. I així és molt difícil planificar el futur d’una empresa.
Això està fent molt mal a la línia cultural que tenim a Catalunya. Si els grups no saben si poden venir a tocar a les nostres discoteques o sales de concerts, no vindran. Els promotors internacionals de música electrònica estan deixant de venir a Barcelona i fins i tot perilla el Sonar, ja que els artistes es contracten amb 6 mesos d’antelació.
Vivim una incertesa molt gran. I no només al nostre sector, sinó a tota la cadena de valor: empreses de seguretat, de serveis, so, il·luminació, discjòqueis, marketing, promoció, publicitat, xarxes socials…
Què li demanen a la Generalitat de cara al futur?
Sobretot planificació. Tornar a posar en marxa una sala no és només aixecar la persiana: cal fer promoció, contractació… i si ens diuen d’un dia per l’altre que podem tornar a obrir, aquesta feina no es pot fer. Necessitaríem saber almenys amb dues setmanes d’antelació quan tenen previst obrir però no es volen mullar i no entenen que així no es pot portar una empresa.
Cal previsió i sobretot que no facin marxa enrere. No servirà de res, si hi ha una setena onada, que tornin a tancar l’oci nocturn.
I a més, cal una nova línia d’ajudes per valor de 7 milions d’euros per cobrir les despeses mensuals de les empreses del sector.