En els darrers 120 anys, l’esperança de vida en néixer, a Espanya, ha passat dels 37 anys als 83. Alhora, els joves prolonguen cada vegada més els estudis i entren cada vegada més tard al mercat de treball. La discapacitat o la viduïtat també intervenen, afortunadament, a edats cada cop més tardanes.
Les pensions ja constitueixen la partida més gran de la despesa pública al nostre país. En concret, arribarà a la xifra dels 171.000 milions, un rècord històric que suposa el 82% dels nous recursos disponibles per a despesa social. Les pensions s’enduran dos de cada tres euros de la despesa social.
Tant si mirem la relació entre pensió i salari com el percentatge del PIB destinat al pagament d’aquestes prestacions o el cost de les cotitzacions respecte dels salaris nets; la societat espanyola fa un enorme esforç (per sobre de la mitjana dels països europeus del seu entorn) pels seus jubilats. En termes de cost per pensió unitària, el sistema proveeix 1,74 euros de prestació per cada euro cotitzat per a la majoria de pensionistes.
Però, són suficients les reformes anunciades com augmentar l’edat efectiva de jubilació, la modificació del període de còmput per al càlcul de la pensió, o la introducció d’un mecanisme d’equitat intergeneracional – encara per definir? Com es pot facilitar l’estalvi a llarg termini dels joves? Què fan els països del nostre entorn? Es pot complementar el sistema públic amb instruments de previsió empresarial i estalvi personal?
La sèrie documental “Ni és justícia, ni es social”, coproducció dirigida pel Professor d’Economia Jesús Huerta de Soto, aborda els desafiaments del sistema públic de pensions i reflexiona al voltant de potencials solucions. Els ponents debatran sobre els temes centrals del documental i les reformes necessàries per fer sostenible el sistema de pensions.
DETALLS
Dia: 31 de març
Hora: 18:30
Lloc: Foment del Treball, Sala A (Via Laietana, 32, 08003 Barcelona)
Presentació a càrrec de:
- Roger Medina
Investigador titular de l’Institut Ostrom i analista econòmic del Més 324. - Lorenzo Bernaldo de Quirós
President de Freemarket Corporate Intelligence, soci fundador de
l’Institut Mises Barcelona i analista econòmic de La Vanguàrdia, El Mundo, El Español i ABC. - Luis Alberto Iglesias
Professor de Value School.
Organitza: Institut Ostrom, Institut Mises Barcelona, Value School, Foment del Treball
DADES DE CONTACTE
Aleix Ràmia
Cap de Premsa i Comunicació 625871413 | aleix.ramia@institutostrom.org
SOBRE L’INSTITUT OSTROM: L’Institut Ostrom és un think tank independent, nascut el 2016, compromès amb els drets civils, les societats obertes, les institucions inclusives i l’economia de lliure mercat i amb vocació d’incidir de manera determinant en l’opinió pública i les institucions catalanes. La nostra entitat s’erigeix com una via de participació i influència en el debat social, un pont entre el món acadèmic, la societat civil i els gestors públics per unir esforços amb vista a contribuir al progrés de la societat.