Des de finals de febrer, més d’un milió i mig d’infants han fugit. I aquesta és una xifra particularment impactant ja que significa que un infant ucraïnès s’ha convertit en refugiat gairebé cada segon des del començant de la guerra.
Aquesta crisi de refugiats no té precedents en termes de velocitat i escala des de la Segona Guerra Mundial, no mostra signes de desacceleració.
Com tots els infants expulsats de casa seva per la guerra i el conflicte, els nens i nenes ucraïnesos que arriben als països veïns corren un risc significatiu de separació familiar, violència, explotació sexual i tràfic. Necessiten desesperadament seguretat, estabilitat i serveis de protecció infantil, especialment aquells que no estan acompanyats o han sigut separats dels seus familiars
En aquesta circumstància, adquireix vital importància la creació dels Punts Blaus a les zones frontereres i en altre punts estratègics. Són espais segurs per als infants i les seves famílies en els quals UNICEF els dona serveis d’emergència. En aquests espais, representants amb un punt blau identificable a llarga distància, permet a UNICEF proporcionar informació a les famílies que es desplacen, suport psicosocial o fer derivacions als treballadors socials o als serveis de salut en el cas que sigui necessari.
Són espais on els nens i nenes, al costat de les seves famílies, poden descansar i jugar. En definitiva, poden gaudir de la protecció que els ofereix aquest centre i oblidar, encara que sigui per una estona, dels perills que han hagut de viure.
Els Punts Blaus també juguen un rol important en el cas dels infants no acompanyats que arriben sols als països fronterers amb Ucraïna, ja que faciliten els esforços de localització i reunificació familiar quan s’han separat de la seva família durant el viatge. Els infants que es desplaces sols corren un risc especial de patir traumes, malalties o ser víctimes de violència, tràfic de persones o explotació. Així doncs, un dels objectius dels Punts Blaus és identificar i protegir aquests nois i noies.
UNICEF té una àmplia experiència en la instal·lació d’aquest tipus d’espais que ja es van utilitzar durant la crisi de refugiats i migrants del 2015 i 2016.
Els Punts Blaus s’organitzen en estreta col·laboració amb les autoritats nacionals i locals, en col·laboració amb l’ACNUR i altres aliats al terreny i tenen capacitat per atendre entre 3.000 i 5.000 persones al dia.
UNICEF ha posat ja en marxa 26 punts Blaus a Moldàvia, Romania, Bielorússia, Eslovàquia, Polònia, Hongria i la República Txeca.
Alhora, UNICEF és una de les poques organitzacions internacionals que està dins d’Ucraïna. Hi porta 25 anys treballant i la seva tasca s’ha intensificat en els últims 8 des de que va esclatar el conflicte al Donbass.
Per contribuir a la tasca d’UNICEF en aquesta emergència:
https://www.unicef.es/ayuda-ucrania
Telèfon. 900 907 500
Comptes bancaris:
CaixaBank ES84 2100 5731 70 0200224381
BBVA ES65 0182 2370 41 0010033337
Bizum codi 11261
Imatge: © UNICEF/UN0607810/Holerga