Dijous 7 d’abril es commemora el 40è aniversari de la publicació de la LISMI, Ley de Integración Social del Minusválido, avui el Reial Decret Legislatiu 1/2013, Text Refós de la Llei General de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social. Va ser una llei que comptà amb el suport de totes les forces polítiques, que reflectia un canvi de mentalitat i que establia les bases de tota la regulació posterior relacionada amb la defensa i protecció del col·lectiu de persones amb discapacitat.
Va ser especialment important en el camp laboral, i referència número u pel que fa a inclusió laboral. En el seu article 35 parla del dret al treball de les persones amb discapacitat “en condicions que garanteixin l’aplicació dels principis d’igualtat de tracte i no discriminació”. En el 37 es parla del seu dret a treballar a través d’ocupació al mercat ordinari, a fer-ho de forma autònoma o bé a través del mercat protegit, en centres especials de treball i en enclavament laborals. Va ser, així, el germen dels centres especials de treball, definits a l’article 43 com “aquells l’objectiu principal dels quals és el de realitzar una activitat productiva de béns o de serveis, participant regularment en les operacions del mercat, i tenen com a finalitat assegurar una ocupació remunerada per a les persones amb discapacitat; alhora que són un mitjà d’inclusió del major nombre d’aquestes persones en el règim d’ocupació ordinària”.
En aquests 40 anys, els CET han demostrat amb escreix que, a banda del seu caràcter social, poden ser competitius i abastar tot tipus d’activitats productives, oferir llocs de treball de qualitat als treballadors amb discapacitat i contribuir, així, al seu apoderament i autonomia, en igualtat de condicions que la resta de treballadors.
La Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya (FECETC), que agrupa 85 dels 197 CET en funcionament avui a casa nostra, ha estat testimoni de la transformació que han experimentat, en passar d’un model assistencial a un altre de plenament productiu i integrat en els requeriments de l’economia i l’empresa del segle XXI.
Quota del 2 per cent
Un altre punt important de la norma és el relatiu a la “quota” del 2 per cent, recollida a l’article 38 de la Lismi (i al 42 de la normativa posterior), que assenyala que “les empreses públiques i privades que ocupin un número de 50 o més treballadors vindran obligades al fet que d’entre ells, almenys el 2 per 100 siguin treballadors amb discapacitat. En les ofertes d’ocupació pública es reservarà un contingent per a ser cobert per persones amb discapacitat, en els termes establerts en la normativa reguladora de la matèria”. El compliment d’aquesta obligació és, sens dubte, una de les assignatures pendents de la llei i, per extensió, de la societat, ja que som molt lluny que les empreses cobreixen el percentatge de contractació que els exigeix la llei.
Conscient del que costa fer efectiva aquesta obligació, la FECETC disposa d’un Servei Integral d’Orientació, Acompanyament i Suport a la Inserció de les persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental per la inserció laboral en empreses ordinàries. Inclou actuacions de tutoria, formació i adquisició d’experiència professional sempre adaptades a les necessitats de cada persona d’acord amb un itinerari acordat des d’un inici amb la persona i en coordinació, si s’escau, amb altres professionals sanitaris i assistencials. A més, disposa d’un club de feina i organitza cada any la fira ‘Sí, i millor’ per posar en contacte empreses amb persones amb discapacitat que busquen feina.
Assignatures pendents
Una formació adequada dels treballadors, més suports i adaptacions dels llocs de treball d’acord amb les necessitats de cada persona i millores en la gestió i tramitació, amb puntualitat, dels ajuts que reben els CET per part de les administracions són altres punts pendents de l’aplicació de la llei i que necessiten millorar. Tot i això, ens hem de felicitar perquè, després de 40 anys i encara amb la mateixa llei, els nostres CET s’han anat adaptant al transcurs dels temps en tots el àmbits. Fins i tot en èpoques de crisi han estat les empreses que més llocs de treball per a persones en discapacitat crea. A més, és una evidència que els CET no han deixat de créixer en nombre i en plantilles; a dia d’avui, els 197 CET de Catalunya ocupen una plantilla mitjana de 19.655 treballadors, 16.351 persones amb discapacitat (TD), i la patronal FECETC agrupa 85 CET i 6.892 treballadors, que ofereixen diferents productes i serveis i són la millor política activa d’ocupació. I encara hi ha qui dubta de la nostra feina i que som necessaris?
Felicitats a totes aquelles persones, administracions, empreses i CET per la feina feta durant aquests 40 anys. No defalliu per treballar per les persones amb discapacitat, els seus drets i el seu entorn laboral uns quants anys més.
Josep Maria Solanellas, President de la FECETC.