La vicepresidenta de Foment, Ma. Helena de Felipe, ha participat al 20è aniversari del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) que arreplega els agents socials (representants sindicals i patronals) i l’Administració, i ha repassat la seva trajectòria.
Només durant el 2021, des del CTESC s’han realitzat 395 recomanacions al Govern, s’han elaborat dictàmens, estudis i informes en matèria econòmica, sobre usos del temps de treball, sobre el dret a la habitatge, sobre els indicadors socioeconòmics i laborals, d’entre moltes activitats, ha explicat de Felipe, “però el que valorem realment és que tota aquesta tasca ha estat elaborada sota la base del diàleg social. Sindicats, patronals i administració han demostrat en aquests vint anys que el treball conjunt és possible i que si ens ho plantegem, podem treballar plegats en favor del territori, les empreses i les persones”.
Si analitzem les xifres dels últims vint anys del CTESC, el 46% dels més de quatre mil tres-cents dictàmens amb observacions de modificació o addició als textos presentats pel Govern i el Parlament elaborats pel Consell han estat acceptats, “és el fruit de la col·laboració i la cooperació”, ha ressaltat de Felipe i ha afegit: “Podem dir realment que el CTESC ha aconseguit convertir-se en un autèntic espai de reflexió sobre qüestions crucials d’actualitat en l’àmbit del treball i l’economia on convergeixen i treballen conjuntament representants empresarials i de les persones treballadores. Aquest èxit obeeix al paper que ha desenvolupat com a cooperador necessari de les polítiques públiques en els àmbits econòmics i socials, si em permeten una llicència, com a parlaments socials, representatius i organitzats d’una societat civil, forta”.
Ha esmentat l’informe sobre diàleg social 2022 de l’OIT, el qual mostra com la negociació col·lectiva ha ajudat a mitigar els efectes de la crisi de la COVID-19 sobre l’ocupació i els ingressos, en tant que va contribuir a minvar part de les conseqüències en desigualtat, al mateix temps que va reforçar la resiliència de les empreses i els mercats de treball.
En aquest sentit, ha elogiat el sentit de responsabilitat que guardar el CTESC en els pronunciaments estrictament més propis, per buscar-ne d’altres més assumibles, defugint de posicions màximes: “Cercar consensos, unir forces i consolidar el diàleg social és un exercici de responsabilitat pels governs i pels agents econòmics i socials. Utilitzant el diàleg com a estratègia podem crear una Catalunya més forta, més competitiva i més social. Un país fort, democràtica, econòmic i socialment requereix d’una societat civil forta, i també d’una societat civil independent del poder polític, si vol fer bé la seva feina. Alhora que aquesta societat civil, també requereix, una estructura organitzada per fer arribar la seva veu, i posicionament, i aquest és el paper del Consell Econòmic i Social al mon, a Europa, i també a Catalunya.”, ha conclòs de Felipe.
L’acte ha comptat amb el president del Govern de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès; el president del CTESC, Toni Mora; la secretària executiva d’aquest, Carme García Jarque; el vicepresident primer, José Antonio Pasadas, i el secretari de Polítiques Sectorials i Transició Justa d’UGT Catalunya, José Antonio Pasadas.