La firma de serveis professionals Bové Montero y Asociados ha llançat Hacer negocios en España, una obra d’enfocament pràctic dirigida a empresaris, inversors i emprenedors estrangers interessats en establir-se per primer cop al país i estar al dia de la informació necessària. L’objectiu és presentar de manera clara, resumida i amb un llenguatge proper al món dels negocis la realitat jurídica, mercantil, tributària, comptable i laboral espanyola per a, d’aquesta manera, dinamitzar l’arribada d’inversió forana al país.
Editada per Profit Editorial en una dotzena edició actualitzada amb les exigències, l’obra descriu els trets principals de la societat i el mercat espanyols, des de la geografia, la demografia i la realitat institucional a les polítiques i els idiomes, a més dels aspectes de naturalesa empresarial que afecten la creació d’una activitat empresarial a Espanya i que cal tenir en compte a l’hora d’invertir al país.
Bové Montero y Asociados, amb una trajectòria de 44 anys, és una firma de serveis professionals especialitzada en auditoria, consultoria, assessorament comptable, fiscal i laboral. Un equip de 120 professionals especialitzats en l’assessorament de clients amb un fort component internacional desenvolupa la seva activitat des de les oficines de Madrid, Barcelona, Palma de Mallorca, Sevilla i València. És membre de HLB International, una xarxa global amb presència a 159 països que integren grups d’auditors, assessors tributaris i consultors del món.
Incentius per a inversors
Un primer àmbit temàtic d’anàlisi es centra en la definició i les modalitats d’inversió forana, els tràmits de notificació i implementació, els incentius i els ajuts (locals, autonòmics, estatals i de la UE) en forma de subvencions o de préstecs a disposició d’aquests inversors i la legislació sobre transferències a l’exterior i control de canvis.
En matèria laboral i amb l’Estatut dels Treballadors com a “principal font del dret laboral”, s’aborda allò relacionat amb la retribució salarial i distribució de la jornada de treball, els models vigents de contracte i indemnitzacions per finalització del mateix, el reconeixement del dret a vaga i les relacions laborals especials, entre d’altres.
Associació amb empresaris espanyols
També es posa èmfasi en el procés de constitució necessari i previ a l’inici de l’activitat empresarial (s’analitzen les diverses formes jurídiques a què es pot optar: entre elles, l’agrupació d’interès econòmic i l’agrupació europea d’interès econòmic destaquen si el que es persegueix és l’associació amb empresaris espanyols), alhora que es detallen els tràmits i s’acoten els requisits pel que fa a llibres societaris, registre mercantil, procediments de comptabilitat i comptes anuals.
Finalment, Hacer negocios en España posa el focus en el funcionament del sistema fiscal espanyol –amb potestat per part de les comunitats autònomes de desenvolupar tributs en sectors com indústries emissores de gasos contaminants, begudes ensucrades i grans superfícies comercials– i partint de la prevalença dels tractats i convenis internacionals: Espanya té rubricats convenis de doble imposició amb més de 100 països, “les normes dels quals tenen primacia sobre el dret intern”, s’especifica. A més de donar una visió de cadascun dels tributs vigents, són objecte d’atenció els drets aranzelaris i l’Impost sobre la Renda de No Residents. En aquest darrer punt s’informa sobre les rendes obtingudes mitjançant establiment permanent i de les aconseguides sense establiment permanent.