Les Drassanes Reials de Barcelona ha acollit l’acte de celebració del Dia de l’Empresa per part de Foment del Treball Nacional, la patronal més antiga d’Europa, fundada el 1771. L’acte ha integrat l’entrega de les Medalles d’Honor anuals de Foment del Treball Nacional, així com els XV Premis Carles Ferrer Salat.
A l’acte ha assistit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i ha comptat amb la presència de amb l’assistència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, i el Conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent.
El president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, ha inaugurat l’acte en una conversa amb Montse Guallar, actriu i presentadora de l’esdeveniment, on ha volgut destacar que “necessitem fer una crida a la responsabilitat dels empresaris i treballadors, de les administracions públiques i els partits polítics per remar en una mateixa direcció, implementant un pla de xoc que ens permeti sortir airosos de la situació econòmica que estem travessant. Demanem a tots els agents socials, econòmics, governs i partits polítics, fer un front comú per sortir de la tempesta econòmica que tenim a sobre. Si remem en la mateixa direcció tenim oportunitat de sortir-ne ben parats”.
D’altra banda, Sánchez Llibre ha apuntat que “a Catalunya tenim sectors econòmics molt punters: les noves tecnologies, la implementació i retenció de talent, el sector cultural i la promoció de startups, entre d’altres. Des de Foment tenim clar que aquests sectors són claus en la reconstrucció econòmica del nostre país. En concret, la cultura és un dels sectors econòmics més potents de la nostra societat i estic convençut que Catalunya té molt de potencial per ser un referent de la política cultural del país”. Posant la mirada en el futur, el president de la patronal ha volgut acabar el seu discurs assegurant que “2023 serà un any d’oportunitats. Els empresaris tenen molts segles d’existència i estic segur que, si anem agafats de la mà dels sindicats, l’administració, la Cambra de Comerç i PIMEC, els empresaris i l’empresa en general serem capaços de trobar les oportunitats d’aquesta tempesta econòmica que estem passant”.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha posat en valor l’inconformisme, el compromís i l’orgull de les empreses catalanes. En aquest sentit, ha assenyalat que precisament “les capacitats d’apostar per la indústria, el talent i la col·laboració entre el sector públic i privat fa que avui Catalunya i Barcelona sigui una plaça estratègica pels reptes de futur” i que el Mobile World Congress es quedi a Barcelona “com a mínim” fins al 2030. El cap del Govern ha posat en valor el treball conjunt de totes les administracions i ha agraït el compromís de Fira de Barcelona amb la ciutat i el país, “que han fet possible que el Mobile es pugui continuar celebrant a Barcelona i que contribueix, sens dubte, a deixar llegat”.
Víctor Grifols Deu i Raimon Grifols, consellers delegats solidaris de Grifols i guardonats amb la Medalla d’Honor a Empresari de l’any de Foment del Treball, han agraït la distinció i han assenyalat que els “fa molta il·lusió rebre aquest gran reconeixement, reflex dels valors que han caracteritzat Grifols des de la seva fundació fa més de 110 anys: treballar amb els més alts estàndards ètics i de sostenibilitat per tenir cura de les persones i contribuir a la salut i el benestar de la societat”.
Les Medalles d’Honor i els Premis Carles Ferrer Salat de Foment reconeixen la tasca realitzada per empreses i destacats empresaris i empresàries durant el darrer any o al llarg de la seva trajectòria. L’edició d’enguany ha tingut el suport de Abertis, CaixaBank, Endesa, Repsol, PwC i Telefónica. A més, com a acte de clausura del 250è aniversari de la patronal, també hi han col·laborat Glovo, Grant Thornton i Naturgy, a més de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.
Medalles d’Honor Foment del Treball
En aquesta edició, Foment ha distingit el president de l’Automobile Barcelona, Enrique Lacalle Coll, amb la Medalla d’Honor a la trajectòria empresarial. Lacalle ha ocupat càrrecs directius en diferents consells administratius d’empreses de renom dins l’economia catalana i espanyola com son Abertis o Red Eléctrica Española. D’altra banda, va ser delegat especial de l’Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona i President del Comitè Executiu del mateix durant 8 anys. Finalment, Enrique Lacalle ha estat membre del Consell d’Administració de la Fira de Barcelona, President Executiu del Barcelona Meeting Point i President Executiu del Saló Internacional de la Logística i de la Manutenció.
La Medalla d’Honor a l’empresari de l’any ha estat per als Consellers delegats solidaris de Grifols, Víctor Grifols Deu i Raimon Grifols Roura. Ambdós empresaris han estat reconeguts per la seva activitat en aquest últim any, en el que Grifols ha seguit treballant per impactar de manera positiva en la societat, sempre des de l’enfocament ètic i amb una perspectiva a llarg termini basada en la sostenibilitat i responsabilitat a cada etapa de la seva cadena de valor. Grifols s’ha mantingut com a líder de la industria en producció de medicaments derivats del plasma i medicina transfusional.
XV Premis Carles Ferrer Salat
El jurat d’aquesta edició ha guardonat set empreses amb els Premis Carles Ferrer Salat. Ho han fet a les categories de Compromís Social, Innovació i Noves Tecnologies, Desenvolupament Sostenible, Internacionalització, Igualtat i Pime de l’Any, categoria en la que s’han atorgat dos premis ex-aequos.
Compromís Social: Noel
Innovació i Noves Tecnologies: Agromillora
Desenvolupament Sostenible: Colonial
Internacionalització: Cromogenia Units
Igualtat: Unilever Spain
Pime de l’Any: MiWendo Solutions // Roldós Media
Amb el premi a la categoria Compromís Social, el jurat ha reconegut Noel, grup d’alimentació familiar de quarta generació amb 80 anys de trajectòria, especialitzat en la producció i distribució de pernil cuit i curat, embotits i carns fresques, tant per al mercat nacional com internacional. La patronal ha volgut posar de relleu el paper social de la compañía desenvolupa a través de la seva Fundació A. Bosch, que va posar en marxa el 2004. Aquesta està principalment dedicada a la recerca per trobar solucions mèdiques, biomèdiques i quirúrgiques a malalties infantils, en especial al càncer en la infància, i en general contribuir al benestar de les persones al llarg de la seva vida. La patronal també ha valorat la implicació de la companyia a través de la Fundació A. Bosch, en projectes com ‘Realitat Millorada’ que, en col·laboració amb les fundacions Aladina i Small, té el repte d’aconseguir fons per remodelar la Unitat d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. Aquesta actuació està quantificada en més de sis milions d’euros i suposa una fita en l’àmbit de la col·laboració publico-privada.
A la categoria d’Innovació i Noves Tecnologies, Foment ha guardonat Agromillora degut a la seva posició com a líders mundials en la multiplicació in vitro d’espècies llenyoses gràcies als desenvolupaments tecnològics i d’innovació que han dut a terme des de fa més de 35 anys. El jurat ha volgut destacar el paper de la companyia en l’aportació al sector dels seus avenços científics, que han contribuït de manera decisiva a retallar els temps de producció de les plantes i oferir productes de major qualitat sanitària i genètica.
Colonial, reconeguda per la seva posició innovadora dins el sector immobiliari i amb alts nivells dels estàndards europeus en ecoeficiència, ha rebut el Premi Carles Ferrer Salat a la categoria de Desenvolupament Sostenible per la seva inversió responsable que l’ha dut a ser la número u a Europa en sostenibilitat immobiliària. El 95% de la cartera d’edificis d’Inmobiliaria Colonial està certificada com a sostenible per entitats de referència mundial com LEED o BREEAM, certificacions que garanteixen que els edificis assoleixen els estàndards d’ecoeficiència i un alt grau de sostenibilitat ambiental. A més, el jurat ha valorat l’alineació de la companyia amb els criteris de descarbonització dels acords de París que contempla 64 accions alineades amb els ODS de l’ONU.
El premi a la categoria Internacionalització se li ha concedit a Cromogenia Units, empresa que enguany celebra 80 anys d’una ferma aposta per la qualitat, la recerca i el respecte pel medi ambient. Cromogenia Units té 10 plantes de producció situades en diferents països com Espanya, l’Argentina, Xile, el Brasil, Alemanya, Mèxic, els EUA i la Xina, entre d’altres. Foment del Treball ha valorat la implementació de la seva infraestructura de producció i post-venda a tot el món per oferir un complet servei tècnic als seus clients allà on ho necessitin.
Per quart any consecutiu, Foment lliura el Premi Carles Ferrer Salat a la categoria d’Igualtat. La patronal ha volgut premiar Unilever Spain per l’increment de dones que ocupen càrrecs directius dins l’organització. El 45% del Comitè de Direcció de la companyia són dones, un percentatge que s’eleva fins el 75% en el cas de les participants al programa ‘Futurs Líders’ d’Unilever, que vol captar nous talents recents graduats.
Finalment, la patronal ha atorgat dos premis ex-aequos a les Pime de l’Any, reconeixent dues pimes de referència en la seva activitat empresarial. MiWendo Solutions ha estat guardonada per la seva innovació, una start-up que ha dissenyat un nou radar que s’acobla al colonoscopi i que detecta amb una alta precisió els pòlips precancerosos, emetent una alerta acústica per avisar al metge quan se’n troben. El dispositiu comença aquest estiu la primera validació amb pacients reals i, amb totes les validacions prescriptives preveuen vendre 1 milió d’unitats anuals a partir dels 6 primers anys de vendes, que significaria salvar 87.000 vides.
Per la seva part, Roldós Media ha estat reconeguda per la seva trajectòria, que enguany celebra el seu 150è aniversari i es converteix en una de les agències de mitjans més antigues d’Europa. Roldós és l’agència amb major recorregut en el mercat, que aporta solucions eficaces a les necessitats de comunicació dels seus clients.
Els valors de Ferrer Salat
Amb la institució dels seus premis anuals, Foment del Treball vol reconèixer i agrair l’esforç i la determinació de personalitats destacades del nostre entorn pel seu compromís amb el desenvolupament social i empresarial. Destacat empresari català, Ferrer Salat va ser president de Foment en el moment del renaixement de la patronal catalana amb l’arribada de la democràcia: alhora també va ser president fundador de la patronal espanyola CEOE i, posteriorment, president de la gran patronal europea UNICE, avui anomenada Business Europe.
Uns valors, els que representa Carles Ferrer Salat, que identifiquen plenament els de Foment del Treball: la patronal catalana, l’organització empresarial més antiga d’Europa 250 anys d’història, que ha encarnat l’entusiasme de catalans emprenedors pel progrés de Catalunya i Espanya.