En la reunió celebrada a la seu de Foment del Treball entre el seu president Josep Sánchez Llibre, el seu vicepresident i president de l’Institut Agrícola Baldiri Ros, els alcaldes de Gavà i Viladecans, Gemma Badía i Carles Ruiz, la tinent d’ alcalde de Gavà, Rosa María Fernández, i el regidor de Medi Ambient de Sant Boi de Llobregat, César Thovar, s’ha debatut sobre el futur de la comarca sobre la base de la proposta de hub alimentari presentat recentment pels tres municipis amb el suport de la Universitat Politècnica de Catalunya. És una proposta que, tant en el fons com en la forma, suposa un canvi de paradigma de l’economia del Baix Llobregat, creant un marc apropiat per atreure inversions, empreses i innovació gràcies a la col·laboració publicoprivada.
Les patronals presents consideren que aquest hub aporta seguretat jurídica a les inversions a realitzar, innovació per millorar la competitivitat de la indústria agroalimentària de proximitat i facilita la creació de llocs de treball de qualitat, col·locant el Baix Llobregat a l’avantguarda tecnològica aprofitant tots els recursos existents per potenciar el subministrament d’aliments de qualitat amb què reforçar la sobirania productiva de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. En una època de grans incerteses internacionals pels talls de subministraments, la polarització del trànsit de matèries primeres cap a geografies inestables i la crisi inflacionista, obliga a repensar una cosa tan bàsica com l’oferta d’aliments, relocalitzant la indústria transformadora i valorant les produccions locals que pateixen des de fa dècades sengles crisis de rendibilitat.
Especialment, alcaldes i empresaris consideren que un dels principals elements d’actuació és la modernització del sistema hídric amb l’objectiu d’acabar amb les constants inundacions dels terrenys quan es produeixen pluges més o menys considerables. Per això, institucions com l’ ACA han d’executar obres de canalització i infraestructures demanades durant anys, però que fins ara no s’han executat i que afecten molt negativament el territori.
El Pla presentat pels tres consistoris de la comarca del Baix Llobregat és un pla de futur que analitza els problemes actuals per convertir-los en oportunitat i tant Foment com l’Institut Agrícola estan disposats a potenciar la col·laboració publicoprivada amb els consistoris per reforçar una indústria a la comarca que té ampli recorregut. En aquest sentit, les patronals saluden positivament la participació dels centres de recerca i Universitats en aquest hub agroalimentari que pot ajudar a sortir de les cotilles de la normativa actual, assajant noves pràctiques sobre resultats d’experimentació agronòmica i altres usos que ja estan determinant l’agroalimentació de futur. Un entorn obert, dinàmic i competitiu permet realitzar aquest tipus de proves que són d’aplicació pràctica directa sobre la producció.
També ha estat sobre la taula la proposta del Govern d’ampliar la ZEPA i insten la Conselleria a buscar amb els interlocutors socials i institucionals de la comarca noves i millors alternatives per protegir el medi natural sense hipotecar el futur de la indústria agroalimentària del Baix Llobregat.