La Meritxell té 28 anys i té el títol d’ESO i la Najwa té 25 anys i està acabant el grau d’estudis anglesos a la universitat. Les dues són alumnes del curs que ofereix l’ACEB, centre validat pel Servei d’Ocupació de Catalunya, per obtenir el certificat de professionalitat d’administració, arxiu, recepcionista i comptabilitat. La Formació Professional Ocupacional Dual combina les classes teòriques amb la pràctica a l’empresa amb un contracte de formació durant un any que permet als joves estudiar i formar-se directament a l’empresa i a la vegada rebre un sou. L’objectiu? Recuperar la figura de l’aprenent a la comarca per donar resposta a les necessitats de joves per accedir al món laboral i del teixit empresarial.
L’ACEB és l’única entitat promotora del Berguedà que ofereix aquesta nova línia formativa. El projecte pretén ser una eina per a les persones en situació d’atur sense qualificació o nivell formatiu baix i amb més dificultats d’accedir al mercat laboral. L’objectiu del programa és millorar la seva ocupabilitat mitjançant la formació dual, un certificat de professionalitat i un contracte de formació i aprenentatge d’un any.
La patronal berguedana ha seleccionat 10 empreses del Berguedà sòcies de l’ACEB, que s’han acollit al programa i des del passat mes de març, i durant un any, tenen a la seva plantilla una desena de joves d’entre 16 i 29 anys que s’han escollit per rebre aquesta formació amb contracte. Són empreses dels sectors de la construcció, industrial i de serveis. Als matins, els joves tenen el contacte directe amb l’empresa, i a les tardes, reben la teoria amb classes presencials a les aules de l’ACEB. Així doncs, el contracte és de 8 hores diàries, que es divideixen, aproximadament, en 5 hores de pràctiques a l’empresa durant els matins i 3 hores de formació teòrica a les tardes (un 75% d’estada a l’empresa i un 25% de teoria) per obtenir el certificat de professionalitat.
Perfil demandat
No és una decisió gratuïta l’aposta per aquesta formació. I és que un dels perfils més sol·licitats per les empreses sòcies de l’ACEB és el d’administratiu/va i atenció al client amb coneixements de comptabilitat i d’ofimàtica. La patronal rep una mitjana de 16 ofertes de treball a l’any per a la cerca de persones per treballar. És tracta d’un perfil molt transversal i necessari al Berguedà, tenint en compte la manca de teixit empresarial clusteritzat i en canvi, l’existència d’empreses petites i de sectors diversos. D’aquesta manera aquest perfil té majors capacitats d’inserció a les diferents activitats econòmiques de la comarca.
La Meritxell i la Najwa creuen que aquest programa és una “oportunitat” per continuar-se formant i adquirir nous coneixements i el que més valoren és poder estudiar i aprendre a l’empresa mentre reben un sou. “És molt interessant perquè fas la teoria i la pràctica a la vegada, i mentre reps la formació també tens un sou. Moltes vegades si estudies no pots treballar perquè és incompatible i en aquest cas, és compatible i en uns horaris flexibles que ens permeten poder-ho fer tot”, expliquen. Les dues esperen poder-se quedar a l’empresa on realitzen les pràctiques un cop finalitzi el contracte actual.
Una oportunitat per les empreses
Les empreses implicades al programa, l’altra pilar imprescindible del projecte, també valoren positivament com s’està desenvolupant el curs. En aquest cas, les empreses són les encarregades de donar “l’oportunitat a joves a obtenir la seva primera experiència professional, sense ser una càrrega per l’empresa, dins la disciplina d’estudi i obtenir el certificat de professionalitat d’administració”. Així ho explica Berta Lorente, responsable de recursos humans de l’empresa Adiquímica. Lorente detalla que les empreses que formen part de la FPO dual “col·laborem en la inserció laboral, social i comunitària; i a la vegada ens permet tenir candidats, entre els alumnes que desenvolupin amb excel·lència les seves tasques, per incorporar-se a l’empresa en cas que hi hagi necessitat”. En aquest sentit, afegeix que “el fet que tinguin un contacte directe amb el món professional i l’adquisició de nous coneixements al llarg del curs suposa una millora de la motivació i l’autoestima dels alumnes, que es complementa amb la remuneració que reben i també el fet que estiguin cotitzant a la Seguretat social”.
Per a Joan Gamisans, de l’empresa Buscallà Anglerill SL, aquest programa ofereix l’oportunitat a les empreses de trobar talent d’una “manera senzilla i sense despeses” i pels alumnes és una oportunitat de “combinar la teoria amb la pràctica, així com tenir un contacte amb el mon laboral”.
La figura de l’aprenent
L’ACEB ha sol·licitat formar part d’aquest programa pilot i pioner al territori amb l’objectiu de donar noves oportunitats als joves i, a la vegada, facilitar als empresaris la cerca de perfils professionals necessaris en el seu dia a dia. La patronal berguedana aposta per recuperar la figura de l’aprenent en els perfils i especialitats professionals més mancats a la comarca i que més reclamen les empreses. El d’administratiu, és un dels més demandats a la borsa de treball entre els socis de la patronal en ser, el Berguedà, una comarca amb sectors molt diversificats i on el perfil administratiu és molt transversal.
Per a les empreses participants al programa, la recuperació de la figura de l’aprenent és “una solució per posar fi a l’atur juvenil i a la vegada preparar professionals pel futur”, explica Berta Lorente, responsable de recursos humans d’Adiquímica. “Hauríem de tenir una visió global visualitzant la fórmula de països com Alemanya, on gràcies a la professionalització de múltiples llocs de treball hi ha un win-win dins del mercat laboral”, ha afegit. “La formació professional és una forma de progrés per cobrir les necessitats de llocs de treball i facilitar la inserció de persones qualificades dins el mercat laboral i augmentar les oportunitats tant per empreses com a nous professionals”, ha finalitzat. Per a Joan Gamisans, de l’empresa Buscallà Anglerill SL la figura de l’aprenent “és cabdal i no s’hauria d’haver eliminat mai”.
L’ACEB creu en les oportunitats que ofereix la formació ocupacional dual i sempre que hi hagi les necessitats i el suport de les empreses i les administracions s’oferiran noves formacions per recuperar la figura de l’aprenent en d’altres oficis.