La Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (CONFECAT) és una entitat empresarial que agrupa i representa a les principals associacions i federacions d’allotjament turístic i de restauració de Catalunya.
Conversem amb Santiago García-Nieto, president de CONFECAT per conèixer més a fons l’actualitat de les empreses del sector.
Quina és la situació actual de les empreses d’allotjament turístic i restauració a Catalunya?
Pel que fa al nostre estat d’ànim, òbviament, és molt millor que fa molt pocs mesos. Després de dos anys dramàtics, tant en la vessant humana com en l’empresarial i econòmica, el procés de reactivació de la nostra activitat (i de totes en general) ha esdevingut un bàlsam i un autèntic salvavides per a bona part dels agents de la nostra indústria.
Malgrat aquest procés de reactivació, però, hem de tenir present que la situació financera de les empreses del nostre sector continua sent molt delicada, atès que continuem llastrats i endeutats per les greus afectacions econòmiques que han produït 2 anys de nul·la o molt baixa activitat, és a dir, estarem anys pagant la factura de la Covid19.
En aquest sentit, no deixem d’insistir en que continuem necessitant el suport i la complicitat de l’administració en matèria laboral i de solvència financera.
S’ha recuperat l’activitat prèvia a la pandèmia?
Fins ara, com a conseqüència de les derivades de la crisi sanitària i les mesures de mobilitat preses, el sector turístic s’ha hagut de centrar en un client de proximitat. En aquests moments, el principal repte que tenim és que torni el client internacional. Al respecte, però, existeixen dos grans elements distorsionadors que poden afectar aquesta qüestió: el Brexit i la guerra a Ucraïna.
Sembla que mica en mica torna el turisme. Quina és la previsió per a la campanya d’estiu?
En línia amb la resposta anterior. Ens trobem davant un estiu que presenta unes previsions força optimistes a bona part de les demarcacions turístiques de Catalunya, amb la recuperació de mercats internacionals i la normalització dels fluxos de visitants. Tot plegat, però, haurem de veure encara com evolucionen certes zones del país.
Quines són les principals reclamacions i necessitats de les empreses del sector?
En primer lloc cal posar en valor que som un país turístic i que disposem d’un conjunt d’actius i elements diferenciadors que ens configuren com una destinació de primer ordre mundial.
Cal que no oblidem que aquesta indústria esdevé el gran recurs que tenim i que l’hem de saber aprofitar i posar en valor, destacant el desenvolupament i el creixement que aporta al nostre entorn, social, econòmica i culturalment.
Per tant, és molt important mantenir un alt i oportú grau de promoció turística, que ens permeti captar al visitant que ens interessa rebre, focalitzant en aquells segments que ens ajudin a consolidar el model qualitatiu pel qual advoquem els principals agents de la nostra indústria.
En aquest sentit, guanya especial importància la tasca que es desenvolupa per eradicar totes les activitats il·legals vinculades a l’activitat turística i que malmeten greument la qualitat de la destinació i la coexistència de l’activitat amb el seu entorn.
D’altra banda, hem de tenir present que la nostra activitat és molt sensible a qualsevol alteració a l’entorn i, en aquest sentit, necessita d’un context d’estabilitat.
Els recursos com els ERTO han estat suficients per donar suport al sector turístic?
Més que suficients, els ERTO han estat una mesura indispensable i vital per garantir la supervivència de moltes empreses durant els crítics mesos d’inactivitat. Ha sigut, per tant, una mesura cabdal per a que aquestes poguessin superar la situació.
Els fons Next Generation suposen una oportunitat per impulsar el sector?
Un any i mig després de l’assignació dels fons al nostre país, encara no hi ha procediments clars ni convocatòries específiques per a desenvolupar el nostre sector en les necessitats bàsiques que demanda.
La nostra opinió és que els recursos NO s’han d’assignar únicament sota criteris de necessitat dels diferents sectors.
Creiem que els recursos SÍ s’han d’assignar sota criteris de rellevància del sector per a l’economia de país, per l’evolució passada positiva i per les expectatives de creixement de sector (previ a la crisi produïda pel Covid).
El sector turístic és un dels que més podria aprofitar les ajudes Next Generation, tant per les seves característiques intrínseques, com per la seva rellevància dins de la generació del PIB i l’ocupació a Catalunya, pel el seu potencial de creixement i per la seva capacitat i potencial de transformació en matèria de transformació digital, transició ecològica i cohesió social i territorial.
És important, igualment, assignar convocatòries clares i específiques, a través de projectes que puguin fer front a les necessitats reals del nostre sector, més enllà de les convocatòries que ja han sortit per a projectes en tecnologies avançades que només afavoreixen a les grans empreses tecnològiques del país.
Quins són els seus principals reptes de futur al capdavant de la CONFECAT?
Mantenim un fort compromís per propiciar el reconeixement de la nostra activitat i la seva aportació al desenvolupament social i econòmic del nostre país, amb la qualitat, la professionalització i la sostenibilitat de la nostra activitat com a eixos principals.
D’altra banda, estem fent front a les clàusules abusives imposades per part de les OTAs. Aquestes clàusules suposen una equiparació a l’alça de tots els canals de venda online, tot i tenir costos i/o comissiones millors que les grans OTAs, resultant un greu perjudici pel consumidor final.
En aquest sentit, és necessari que el Gobierno de España pugui seguir els exemples de França, Itàlia, Àustria o Bèlgica i, declari il·legals les clàusules abusives en els contractes de distribució entre hotels i OTAs, mitjançant una Llei Mercantil aprovada pel Congrés dels Diputats.
Així mateix, mantenim el nostre objectiu de treballar de forma incansable per eradicar les activitats il·legals vinculades a la indústria turística.