Sagardoy Abogados, empresa sòcia de Foment, és un dels principals bufets especialitzats en Dret del Treball, Beneficis Socials, Pensions i Seguretat Social a Espanya. Manel Hernández és soci de Sagardoy Abogados a Barcelona.
Quins serveis oferiu a Sagardoy Abogados?
El nostre cor de negoci és l’assessorament en matèria laboral a les empreses. Des de la nostra fundació, ara fa 42 anys, ens dediquem a assessorar empreses en matèria jurídic-laboral, ja sigui en estratègia d’organització dels recursos humans, reestructuracions, assumpció de procediments judicials, negociacions col·lectives, etc. És un àmbit que té diferents àrees afegides com la prevenció de riscos laborals o els plans d’igualtat i la previsió social. Des de Sagardoy donem servei i assessorament en totes les obligacions laborals de les empreses.
Totes les empreses necessiten, independentment de la seva mida, necessiten comptar amb un servei jurídic de confiança?
Sí. Qualsevol empresa que hagi de contractar treballadors, ha de saber com fer-ho correctament i els conflictes amb la plantilla poden sorgir en qualsevol organització, per posar només un parell d’exemples. Les empreses necessiten adaptar-se a l’entorn, adaptar les seves condicions, reestructurar-se o utilitzar polítiques correctes de creixement. L’assessorament laboral i jurídic és transversal.
Aquest tipus d’assessorament és imprescindible quan una empresa es vol internacionalitzar?
Sí que ho és. Precisament un dels trets diferencials de Sagardoy Abogados és que disposem d’una xarxa internacional de despatxos que ens permet donar servei a més de 40 països de tot el món d’una forma ràpida i efectiva.
Som membres fundadors de Ius Laboris (International Employment Law, Pensions and Employee Benefits Alliance), una associació formada per prestigioses firmes especialitzades en assessorament jurídic laboral establertes a Alemanya, Bèlgica, Brasil, Canadà, Xile, Estats Units, França, Gran Bretanya, Itàlia, Mèxic o Suècia, entre molts altres.
Això ens facilita molt la feina perquè comptem amb contactes i recursos per oferir assessorament i solucions a les empreses amb plans d’internacionalització o que ja estiguin operant en altres mercats.
Com heu viscut els anys de pandèmia? Quin tipus d’ajuda us demanaven les empreses?
La pandèmia ens ha canviat a tots el món que coneixíem, però en l’àmbit laboral ho ha fet de forma profunda amb un canvi radical dels hàbits de feina. Es va entrar de manera ràpida i forçada al teletreball, quan cap empresa tenia polítiques de teletreball més enllà d’algunes mesures de flexibilitat.
Amb l’aparició de la normativa, vam ajudar a les empreses a adaptar-se i ara poder teletreballar fora de l’oficina ja s’ha implementat a moltes organitzacions, sobretot al sector serveis.
Hem après fins i tot a negociar a través de videoconferències. Amb l’aplicació dels ERTOS, per exemple, que comportaven una negociació, es van fer de forma telemàtica, cosa que no havia passat mai. Abans s’acordava una reunió presencial, seies a una taula, negociaves, discuties el calendari… La tecnologia ens ha permès ser molt més efectius.
Quin paper té la tecnologia en l’àmbit jurídic-laboral?
Tots els avenços tecnològics ens ajuden a tenir una major connectivitat amb el client i el millor exemple son les videoconferències. Ara, per exemple, ens estem començant a plantejar el tema del metavers, que serà una nova manera de relacionar-nos amb els clients i segurament també amb tota la societat.
Aquests avenços també plantegen nous problemes jurídics que s’han d’analitzar de forma transversal.
En els últims anys els clients també ens han demanat eines per compartir informació en espais abans impensables i, evidentment, garantint un alt nivell de seguretat ja que tractem informació molt sensible en matèria de protecció de dades i cal ser molt curós en com es tracta i com es conserva aquesta informació.
Les empreses es mostren preocupades per les conseqüències derivades del conflicte a Ucraïna?
La guerra afecta a tothom. Ja sigui de forma directa, amb relacions comercials, o de forma indirecta amb la pujada de preus, dels tipus d’interès, de la inflació…. Són elements que estan connectats i que estan causant problemes que comencen a aflorar i, a partir de setembre, es preveu que començaran a tenir un gran impacte en la vida de les empreses.
Hi ha empreses que no poden assumir l’increment del preu de l’energia. Així ens podem trobar amb empreses que funcionin bé però que per un increment de costos degut a un element extern i aliè a la seva activitat, hagi de redimensionar-se o plegar. Es poden donar situacions transitòries, algunes es podran salvar amb ajustos, altres amb una aturada temporal i altres que no.
És la part més sensible de la nostra feina, perquè el que ens agrada sobretot és ajudar a les empreses a créixer, ja que és bo per tots.
Des de Sagardoy també oferiu formació. En què consisteix la Sagardoy Business&Law School?
És una iniciativa lligada a la historia del despatx. Molts socis i advocats de Sagardoy Abogados ens dediquem a tasques de formació, col·laborem amb universitat o centres privats i realitzem tasques divulgatives. Tenim el gen de la formació en la nostra manera de fer.
Inicialment es va crear una fundació que aglutinava les activitats formatives i teníem un màster propi. Amb al canvi de normativa dels estudis universitaris va quedar tancada la possibilitat de fer màsters propis no lligats a centres universitaris. I ara oferim un màster de dret laboral conjuntament amb la Universidad de Nebrija.
També oferim formació dirigida a les empreses, al personal directiu, perquè tinguin habilitats en món dels recursos humans. I també per a perfils més tècnics, als que oferim una sèrie de programes propis que volen donar habilitats concretes per aprofundir en matèria jurídico-laboral.
La seu de la Sagardoy Business&Law School està a Madrid però ja hem començat a portar programes també a Barcelona. El primer que es va impartir va ser per formar experts i certificar-los en matèria d’igualtat per poder implantar els plans d’igualtat a les seves empreses.
Els canvis constants de normatives i lleis us obliguen a estar actualitzats en tots els àmbits. Com ho aconseguiu?
És impensable que un professional del dret laboral no estigui actualitzat. A nivell intern, a Sagardoy Abogados tenim una àmplia xarxa de recursos: comptem amb un equip de documentalistes que filtren i seleccionen tot el que surt cada dia, no només a nivell normatiu, també sentències, articles doctrinals, etc. Treballem conjuntament amb editorials de l’àmbit jurídic, fem formació i tasques d’actualització. Tot això forma part de la nostra feina, no pots donar un bon consell sinó estàs actualitzat i conèixer l’última norma, com la interpreta l’administració, etc.
A més, tenim una relació intensa amb altres operadors del món jurídic, universitat, administració, judicatura, sindicats i participem en fòrums que compartim. Tenim en compte tots els recursos per donar bones i fonamentades respostes als clients.
Quins són els principals reptes de futur de Sagardoy Abogados?
Tenim un pla estratègic d’actuació ben delimitat per seguir el camí del creixement al nostre país, i també ens interessa especialment aprofundir en la internacionalització, en ajudar la implementació d’empreses en altres mercats fora d’España. I no només que una empresa s’internacionalitzi, sinó també tots aquells professionals que venen. La tecnologia afavoreix que la ubicació física del treballador sigui menys important i això genera noves preguntes. Situacions que abans eren puntuals, ara s’han generalitzat.
On s’ubiquen els vostres clients?
A Sagardoy Abogados donem servei a tot el territori nacional. La seu original està a Madrid però comptem amb seu a Barcelona des de l’any 2005. Tenim despatxos físics al País Basc, a Màlaga, a Sevilla i a les Illes Canàries. Apostem per donar una cobertura de proximitat perquè la presència física en certes negociacions és important.
Quin és el valor diferencial de Sagardoy Abogados?
Destacaria especialment el nostre perfil professional i d’alt valor tècnic. Tenim una posició destacada al mercat i això ha fet que diferents governs espanyols (independentment del seu color polític) ens hagin demanat opinió sobre diferents lleis i regulacions. Això demostra que tenim una independència de criteri i una alta valoració tècnica.
I a nivell humà destaquem per la proximitat. La relació entre advocat i client ha de ser propera. La persona que ha de prendre les decisions en una empresa es pot trobar molt sola i hem de ser un autèntic soci i estar al seu costat en els moments difícil, no només en els bons.