La Unió Empresarial de l’Anoia (UEA), constituïda el 1982, és una associació empresarial, sense ànim de lucre i de lliure afiliació que agrupa gremis i empreses pertanyents a diferents sectors econòmics de l’Anoia i comarques veïnes.
A més de representar els interessos dels més de 1.000 associats, entre els objectius de la UEA destaca la voluntat de facilitar a les empreses les eines i habilitats per créixer, adaptar-se al mercat i ser més competitives, amb responsabilitat i valors socials. I també el foment de l’activitat econòmica i el teixit empresarial del territori, ajudant a crear ocupació i prosperitat actual i futura.
Per saber-ne més detalls, parlem avui amb Joan Domènech, president de la Unió Empresarial de l’Anoia.
Com heu viscut la pandèmia des de la UEA i de quina manera heu donat suport a les empreses del territori en aquesta crisi?
Ha sigut una situació molt complexa. De fet, nosaltres -en concret, la Conca d’Òdena- vam ser el primer territori confinat perimetralment degut a l’augment estrepitós de casos positius i hospitalitzats, i ens vam trobar en una situació totalment inèdita. Els ajuntaments de la Conca d’Òdena ens van posar com a referent de contacte amb les empreses i, conjuntament amb representats d’aquests ajuntaments, empresaris i empresàries, la gent de l’entitat i la llavors consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, vam crear un “gabinet de crisi” amb sessions maratonianes per donar resposta a totes les necessitats de les empreses. També cal destacar de la mateixa manera que l’ajuda a nivell industrial i empresarial per part de la Generalitat va ser inexistent. Per part de Foment, sempre agrairé l’ajuda que ens va donar tant a l’entitat com personalment, per part del seu president i el seu equip.
Els efectes de la pandèmia han sigut molt rellevants en l’àmbit empresarial a la comarca. Empreses i autònoms van patir setmanes de tancament, de restriccions i mesures que feien minvar l’activitat econòmica i empresarial davant la situació sanitària d’alerta i urgència per la crisi del coronavirus. Per evitar més perjudicis dels necessaris, la Unió Empresarial de l’Anoia va començar una carrera de fons per reivindicar, defensar i vetllar pels interessos de les empreses, professionals autònoms i persones treballadores, una tasca d’escolta i de detecció de les seves necessitats, inquietuds i mancances. Per tant, hem exercit més que mai el nostre deure amb les empreses, que és en realitat, la nostra raó de ser: ser lobby i xarxa.
Hem sigut un grup de pressió davant els governs i l’administració per reclamar i defensar el que necessita el teixit empresarial; hem sigut també l’altaveu de les empreses, fent-nos sentir i escoltar a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. Hem realitzat enquestes, trucades telefòniques, correus electrònics, trobades, reunions amb agents, administració, empreses… per conèixer de prop quines eren les necessitats de les empreses, com estaven, quins requeriments o dubtes tenien… Per acompanyar-les en aquest camí tan incert, complex i difícil que ens ha deixat la pandèmia.
Com a totes les empreses, l’entitat també ha hagut de reinventar-se per seguir acompanyant a les empreses del territori -també les que representem més enllà de la comarca- i hem impulsat tota una bateria d’accions -ja sigui per informar de les noves mesures, de les noves subvencions i ajudes, dels ERTOs…- i també, gràcies a l’elaboració de webinars que han comptat amb la col·laboració desinteressada de moltíssima gent experta que ha permès explicar i informar de totes les temàtiques i casuístiques sorgides arran de la pandèmia.
Hem seguit donant visibilitat al teixit empresarial; creant espais de col·laboració entre empreses; despertant vocacions industrials entre els més joves; impulsant accions per acompanyar a les empreses cap a la sostenibilitat i un model més circular gràcies al programa UEA Economia Circular; hem seguit impulsant cursos per a la millora de les habilitats i competències de totes les persones; hem continuat oferint oportunitats laborals a tothom qui està en situació d’atur o busca un canvi o gir professional o a través d’iniciatives socials o la borsa de treball de la UEA.
També m’agradaria destacar que durant tot aquest temps, hem pogut copsar la generositat del nostre teixit empresarial, i per aquest motiu, hem donat visibilitat a les campanyes impulsades per les nostres empreses. En aquest sentit, hi ha hagut entitats i empreses del territori que s’han unit per crear sinergies, projectes i iniciatives que avui dia són referència per fer front a la pandèmia.
De fet, tota la tasca que realitza la UEA és gràcies a la col·laboració de tots els ens, organismes, entitats públiques i privades; empreses, autònoms, professionals col·laboradors, que aposten per aquest treball conjunt i en equip. Aquesta col·laboració permet seguir impulsant iniciatives i accions per ajudar al teixit empresarial anoienc. I és que la UEA no només atén les necessitats empresarials, sinó que també està directament implicada en la millora econòmica i social del territori.
En quin punt es troben actualment? Han hagut de tancar definitivament moltes empreses en aquest temps?
Continuem realitzant una tasca d’escolta activa als nostres associats per saber com està la seva empresa. La situació econòmica actual també influeix a l’Anoia. Diverses empreses associades ja han manifestat a l’entitat l’impacte que estan tenint per l’enfilada de preus dels carburants, de primeres matèries, de les dificultats que tenen per aprovisionar-se entre altres factors; la incertesa d’aquesta tardor… I també les dificultats que han tingut i estan tenint degut al conflicte bèl·lic al tenir relacions comercials amb alguns d’aquesta països o indirectament.
D’altra banda, la dada més recent que tenim quant al 2021 sobre el teixit empresarial és que el nombre d’empreses ha augmentat un 1,1% a finals de desembre de 2021 respecte a l’any 2020.
Les ajudes de les administracions en aquest context de crisi han estat suficients?
No, i sempre hem reclamat celeritat i realisme: moltes de les ajudes han estat pensades des dels despatxos i no des de la realitat empresarial, ni tampoc de les casuístiques ni dels territoris. La nostra raó de ser és ser lobby, i en aquest context de crisi que comentes, ho hem sigut més que mai: les ajudes a les empreses han estat insuficients.
Considereu que els Fons Next Generation seran una ajuda pels empresaris de l’Anoia?
Crec que s’ha de fer molta feina de visibilitat per part de l’administració d’explicar ben bé tots els tipus d’ajudes que s’hi poden acollir. Moltes empreses, a hores d’ara, ens fan arribar dubtes perquè no saben com sol·licitar o acollir-se a una ajuda del Fons Next Generation. A l’Anoia tenim coneixement que s’obrirà una oficina per poder tramitar-ho, i esperem que sigui ben rebuda i de gran utilitat.
Nosaltres, setmanalment, informem de les nostres empreses de totes les subvencions i ajudes a les quals es poden acollir.
En el marc del IV Congrés de Pimes de Catalunya vau defensar la necessitat de més sòl industrial. Hi ha hagut algun avenç en aquesta línia?
Un petit pas, però no suficient. Nosaltres, des de fa dècades, reclamem no només sòl industrial, sinó sòl industrial de gran format: primer perquè és un tipus de sòl que quasi no existeix i n’hi ha necessitat, i també perquè només així les empreses del nostre territori podran créixer o que en vinguin de noves.
El PDUAECO es va aprovar, de forma inicial, el passat 8 d’abril de 2022, a la reunió de la Comissió territorial d’Urbanisme del Penedès, i preveu la creació de 100 hectàrees d’activitat econòmica repartides en 4 sectors industrials: el Parc Tecnològic i Empresarial d’Igualada i Jorba, amb 16 hectàrees; l’entorn de l’Aeròdrom a Òdena, amb 56 hectàrees; el Raval i Can Marquès, amb 24 hectàrees; i l’Hostal del Porc, amb 5 hectàrees.
Som una zona estratègica: la comarca es troba a menys d’una hora de cotxe del 88% de la població de Catalunya. És una de les comarques catalanes més ben posicionades respecte a les principals infraestructures logístiques de Catalunya, lluny de les congestions que pateix l’àrea metropolitana.
L’Anoia compta amb tots els elements per ser un territori competitiu i capaç d’albergar projectes empresarials transformadors, però cal que les administracions i empreses sumin esforços. Hi ha d’haver una aposta conjunta per la reindustrialització del territori, per avançar també en una formació professional que aporti més mà d’obra qualificada i en línia amb la demanada empresarial.
Una altra preocupació és la manca de personal qualificat. Com es podria revertir aquesta mancança?
És un mal endèmic que està afectant a Catalunya, i de retruc, també a la nostra comarca. El nostre contacte diari amb la realitat empresarial, amb la gestió de la nostra pròpia borsa de treball on les empreses associades a l’entitat busquen talent; ens fa veure aquesta problemàtica de manca de personal qualificat. Ho hem plasmat de forma pública, en diverses ocasions i també tenim un contacte directe amb el Milà i Fontanals i l’Ajuntament d’Igualada, on vam demanar de forma conjunta una solució per a la formació professional a la comarca.
La borsa de treball ens trobem que hi ha manca de professionals amb unes necessitats clares que no es poden cobrir amb les persones que hi ha a l’atur actualment. Hi ha una falta de creuament entre oferta i demanda de feina… I cal que l’administració es posi les piles en aquest sentit.
Necessitem i reclamem personal especialitzat, i també jovent motivat que pugui estudiar el que vulgui i no quedar-se fora d’aquests cicles. Hem de donar resposta al sector industrial per poder oferir relleu generacional. Estem fent diverses accions que estan a les nostres mans, com afavorir el contacte escola-empresa, també, per poder donar visibilitat a tot el teixit empresarial, productiu i industrial que té el territori perquè els joves puguin treballar i créixer a l’Anoia.
L’any passat els socis de la UEA va aprovar per unanimitat la creació d’una fundació. Quins seran els seus objectius?
Estem molt satisfets de la creació d’aquesta fundació que seguirà la línia de l’entitat de poder desenvolupar més projectes socials per a les persones del nostre territori. La Fundació UEA és una entitat que neix amb la voluntat d’agrupar i potenciar les actuacions vinculades a promoure l’ocupació i l’emprenedoria entre els joves i persones vulnerables del territori i alhora donar suport als empresaris que es troben en situació de dificultat. A grans trets, volem contribuir a fomentar i promoure el reforçament econòmic i empresarial del territori i l’efectiva contribució a una millora social de les persones que hi conviuen a través del desenvolupament de projectes i accions; i també, promoure la responsabilitat social corporativa, entesa com una contribució activa i voluntària per part de les empreses amb la finalitat de millorar l’entorn social, econòmic i ambiental.
Quins són els principals reptes de futur de la UEA?
En tenim molts; i volem seguir al peu del canó: acompanyant a les empreses davant aquest nou paradigma que ens ha deixat entreoberta la pandèmia: la irrupció de la transformació digital, l’aposta per l’economia circular, la transició energètica… Venen grans canvis i nosaltres estarem al costat de les nostres empreses perquè siguin resilients, fortes i competitives amb tot el que ara ens ve i vindrà. Continuarem apostant i demostrant que estem al darrere: no només de les empreses, sinó de totes les persones que fan possible la millora econòmica i social del territori. Seguirem vetllant pels objectius dels nostres associats perquè són els nostres.