Academy for Women Entrepreneurs (AWE) és un programa de Foment del Treball, el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà en el qual han pogut participar 30 dones emprenedores. L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, tours inspiradors i l’oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
Amb l’objectiu de conèixer més en detall els diferents projectes empresarials del programa, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà els perfils de les empresàries que han format part de la segona edició de la Academy for Women Entrepreneurs a través d’entrevistes amb les diferents professionals.
Avui parlem amb Carolina Angelini, CEO de Strato Analytics.
Quin projecte vas presentar per poder formar part del programa AWE?
Vam presentar la nostra empresa Strato Analytics que es va crear el 2018 com resultat de la nostra experiència prèvia com emprenedors de retail i serveis i els problemes que vam trobar per obtenir informació de mercat real, fiable y contextualitzada per seleccionar el local més adient per la nostra activitat i per validar la potencialitat del negoci.
Per millorar l’accés de les pimes a aquesta informació hem creat:
- Biz Starter (Location Intelligence). Són estudis que ofereixen la informació més rellevant per valorar el potencial comercial d’una ubicació per una activitat comercial. Estan dissenyats específicament per a emprenedors, pimes del sector comerç i serveis. Des de 2020 estan disponibles a la nostra web o com part del catàleg de serveis que ofereixen algunes institucions als seus emprenedors.
- Market Explorer (Geomarketing). Aquests estudis per millorar i ampliar la distribució de productes els vam desenvolupar al 2020 per contribuir amb l’estratègia comercial de pimes fabricants, principalment de la industria alimentaria, donat l’impacte del COVID.
- Censos Comercials i de Digitalització que permeten fer diagnòstic de la situació de l’entorn comercial i el seu nivell de digitalització, de serveis i mercat immobiliari; i que són un punt de partida per l’elaboració de plans de desenvolupament i promoció local.
Durant el tres anys de vida del projecte hem donat suport a moltes pimes de serveis, comerç i industria a nivell nacional. A la vegada, hem rebut molt suport de les institucions com Barcelona Activa i el seus programes (Preincubació i Mentoring), de la Generalitat de Catalunya mitjançant ACCIÓ i el Departament de Polítiques Digitals, i del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme que ha reconegut a Biz Starter com eina que contribueix per dinamitzar i modernitzar el petit comerç. També hem rebut el recolzament de l’Agrupament de Botiguers i Comerciants de Catalunya des del 2019 i, ara al 2022, del Departament d’Estat dels EEUU i Foment del Treball amb aquest fantàstic programa.
Dels quatre eixos del programa, quin és el que més t’ha ajudat a tirar endavant el teu projecte?
Per la fase del nostre projecte han sigut molt rellevants les masterclasses amb emprenedores i experts del sector. De les primeres hem pogut conèixer les seves experiències i aprenentatges en crear i fer créixer les seves empreses, i dels experts vam obtenir informació molt valuosa sobre com relacionar-nos amb mitjans, institucions i inversors.
També valorem molt especialment la xarxa AWE ¨local¨ que s’està creant i que ens permet col·laborar amb emprenedores i projectes d’altres edicions. La xarxa de suport, coneixement i col·laboració és molt potent i s’estén més enllà de la durada oficial del programa.
Addicionalment, per aquelles empreses que volem començar a treballar amb els Estats Units, el Consolat Americà ens ofereix suport en el procés mitjançant els seus recursos disponibles.
Com t’ha ajudat Foment a fer créixer la teva idea/projecte?
Ens està donant una extensa formació, difusió, suport i connexions molt valuoses per fer créixer el projecte.
Quins són els reptes de futur més immediats per al teu projecte?
Per una banda estendre els nostres serveis a més institucions nacionals i, per una altra, tancar els primers clients els Estats Units (Florida).
Què li demanaries a l’administració pública per fer créixer el teu projecte?
L’administració pot contribuir per 3 vies: les regulacions, el finançament i la contractació. A Strato Analytics hem rebut acompanyament, finançament i subvencions; estem molt agraïts pel suport que hem rebut des de les administracions locals, autonòmica i nacional, encara que creiem que es pot millorar la regulació en matèria fiscal, contractació pública i dels costos laborals per startups i pimes.
Hem treballat amb institucions que aposten per la innovació, no obstant, la regulació en contractació pública ens posa difícil a les startups i pimes entrar en processos grans de licitacions i contractació en el sector públic. Països com els Estats Units tenen un marc que estimula la contractació d’empreses petites i/o liderades per minories/dones. Crec que moltes startups es beneficiarien millorant les possibilitats de contractació del sector públic.