La Fundació Ictus va néixer l’any 2007 per donar a conèixer l’ictus a la població, impulsar la recerca de la malaltia i donar suport a les persones que l’han patit.
L’entitat és membre de l’aliança europea Stroke Alliance for Europe (SAFE), que engloba 33 entitats de tota Europa, com la Fundació Ictus, per donar a conèixer la malaltia i l’impacte sobre les persones que l’han patit.
La Fundació Ictus i Foment del Treball mantenen un acord de col·laboració amb l’objectiu de sumar esforços en la sensibilització de l’ictus per a la detecció d’aquesta emergència mèdica i la promoció dels hàbits saludables per tal de reduir-ne les xifres per mitjà del programa “Cuida el que mes t’importa”, orientat a empreses i entitats.
Adolf Martínez és Responsable d’empreses i entitats a la Fundació ICTUS.
Quina incidència té l’ictus?
A Catalunya es diagnostiquen cada dia aproximadament 35 ictus, això vol dir que el còmput anual arriba als 13.500 i cada vegada va augmentant més.
Quins tipus d’ictus existeixen?
Principalment els dividim en dos tipus: isquèmic i hemorràgic. L’ictus isquèmic es produeix quan una artèria o un vas principal queda obstruït i es fa un coàgul. L’ictus hemorràgic es produeix quan l’artèria o vas principal no es tampona sinó que es trenca i hi ha un vessament cerebral.
L’ictus més freqüent és l’isquèmic, amb un 85% dels casos i l’hemorràgic suposa un 15%.
En el cas de l’ictus isquèmic, si es va ràpid trucant al 112, hi ha un 90% de possibilitats de recuperar-se amb poques seqüeles.
A quins símptomes hem d’estar especialment atents?
És importantíssim identificar bé els símptomes i actuar ràpidament. Ens trobem que molta gent gran té un dels símptomes i es queda al llit esperant que se’ls hi passi i llavors ja no hi som a temps.
Els tres símptomes principals són:
Riure: quan intentes riure, una part de la boca queda torçada.
Alçar braços: quan vols aixecar els braços veus que un dels dos no s’alça. Pot ser tant el braç dret com l’esquerre.
Parlar: parles de forma inconnexa i no et surten les paraules.
Quan tens o veus en algú un d’aquests símptomes, immediatament cal trucar al 112 i dir que tens un Ictus i s’activa ràpidament el protocol. A Catalunya comptem amb una xarxa d’hospitals amb unitats especialitzades amb ictus, amb un sistema d’interconnexió a comarques per tractar l’ictus de forma ràpida.
Per què és tan important actuar de forma immediata?
Quan pateixes un ictus, cada minut es moren dos milions de neurones, són zones mortes que després és difícil que es regenerin. Si s’actua entre les primeres 2-3 hores després dels símptomes és provable que quedin poques seqüeles perquè en els casos d’ictus isquèmics es poden aplicar ràpidament tècniques com la trombòlisi o la trombectomia mecànica per eliminar i desfer els coàguls.
Quin és el perfil de persones que pateixen un ictus i quins són els principals factors de risc?
L’ictus és la primera causa de mortalitat en les dones i la segona en els homes. Abans es donava principalment en majors de 55 anys però cada vegada va baixant més la franja d’edat. Fins i tot tenim casos (molt pocs) en nens i joves menors de 18 anys.
Els principals factors de risc són una tensió arterial alta, l’alcohol i el tabac. Hi podríem afegir un quart factor que seria el colesterol.
És important mantenir un estil de vida saludable: evitar el sedentarisme, apostar per una dieta mediterrània amb fruites, verdures i llegums i tenir també una bona salut mental i emocional, evitant l’estrès i l’angoixa.
La causa no és un sol factor, sinó la suma de diferents que fa que augmenti la probabilitat. A diferència d’altres malalties, l’ictus no avisa i et canvia radicalment la vida.
Hi ha símptomes que s’associen ràpidament a una malaltia. Falta més coneixement sobre l’ictus en aquest sentit?
Sí, i per això des de la Fundació Ictus treballem intensament en la divulgació. Per exemple a les escoles els ensenyem un joc de paraules perquè els nens i nenes sàpiguen com actuar: Riure + Alçar braços + Parlar + Ictus + De pressa = RÀPID.
És molt important que l’entorn familiar estigui informat i sàpiga com actuar perquè moltes vegades un mateix no pot trucar al 112. És millor anar ràpid encara que després el diagnòstic no sigui un ictus. Davant del dubte, trucar sempre al 112.
Quins són els objectius principals de la Fundació Ictus?
Treballem en tres aspectes principals. La difusió, amb programes de divulgació per escoles i empreses; el suport a pacients i a familiars a través del programa ABRIC, que compta amb un equip multidisciplinar (metge, assistent social, psicòlegs, etc.) i la tercera branca és la investigació, dins de projectes europeus, sobre noves tècniques mèdiques, farmacologia, nous procediments, etc.
També oferiu recursos per a empreses per tal de formar en prevenció i detecció de l’ictus.
Hem implementat el programa ‘Cuida el que més t’importa’ tant a empreses com a entitats, centres esportius, mercats, centres culturals com el Liceu… és important arribar també al món empresarial. Per exemple, si tens un ictus dins d’una gran superfície comercial, si el personal que t’atén coneix els símptomes, s’activarà el protocol de seguida. I el mateix passa en l’entorn familiar dels treballadors.
Treballem amb escoles, empreses, entitats i també sortim amb carpes al carrer per conscienciar la població. En breu també posarem en marxa una campanya amb Televisió de Catalunya.
A més, també oferim cursos d’especialització per a infermers amb la voluntat que el personal del centres hospitalaris s’especialitzin.
Com podem col·laborar les empreses o particulars amb la Fundació Ictus?
Ens interessa difondre el nostre missatge a les empreses a través dels serveis de prevenció. Que tots els treballadors coneguin els símptomes i que no dubtin a trucar al 112 davant de qualsevol indici. Cal fomentar la cultura de la promoció de la salut laboral, si tu cuides al treballador, el treballador també cuidarà l’empresa.
A través de la web es poden fer donacions de forma puntual o bé recurrent. I les empreses també poden col·laborar en temes de divulgació, investigació o suport a pacients.