L’Agrupació d’Industrials del Baix Vallès (AIBV) neix al 1974 a partir de la necessitat de les empreses del Baix Vallès (Mollet, Martorelles, Sant Fost, Parets, Montmeló i Montornès) d’agrupar-se en una entitat que actuï com a òrgan de coordinació, representació, gestió, foment i defensa dels interessos generals i particulars de les mateixes empreses associades.
L’AIBV té una gran implementació en el teixit empresarial del Baix Vallès, agrupa un potencial de més de 14.000 treballadors, i prop dels 2.200 milions d’euros en facturació. Per saber-ne més detalls, parlem avui amb Joan Moretó, president de l’AIBV.
Quina és la salut actual de les empreses del Baix Vallès?
Qualsevol generalització és sempre una simplificació i distorsió d’una realitat diversa. Ara bé, segurament la majoria de les empreses estan en una situació financera més fràgil que abans de la pandèmia. Malgrat que s’hagi recuperat la plena activitat en la majoria de sectors, l’endeutament que es va generar durant els mesos de confinament encara no s’ha amortitzat i ara, amb els interessos a l’alça, encara serà més costós d’amortitzar. L’impacte ha afectat a la solvència de les empreses més dèbils financerament.
Com ha afectat la guerra entre Rússia i Ucraïna a més de l’augment de preus de l’energia?
L’augment de preus s’ha produït en la majoria de matèries primeres, no només en l’energia. L’AIBV agrupa principalment indústries, que és el sector més afectat per la pujada de preus. Altres sectors, com molts serveis, només es veuran afectats en la mesura que la inflació repercuteixi en els salaris. La indústria, davant la dificultat de transmetre la pujada de preus de les matèries primeres a les seves vendes, sovint es veu abocada a una situació transitòria de marges negatius.
Quines són les principals necessitats i reivindicacions en aquests moments?
En aquest moment, els factors limitants del desenvolupament de les empreses no són tant la legislació vigent o l’actuació de l’administració pública, que són els factors sobre els quals es pot reivindicar una millora, sinó una manca greu de visibilitat del futur immediat.
Aquesta manca de visibilitat provoca l’aturada de molts projectes d’inversió o de desenvolupament, davant la incertesa. Situacions com el fracàs de la COP27 a fixar una via clara de reducció d’emissions de CO2 no ajuden gens a aclarir el futur.
Això no treu que reivindicacions històriques no ateses fins ara continuïn plenament en vigor.
El sector industrial sovint es queixa de la manca de mà d’obra qualificada. Les empreses de l’AIBV també es troben amb aquest problema?
No només se’l troben sinó que tendeix a empitjorar. Hi ha una menor fidelitat envers l’empresa i es produeix el salt d’una empresa a una altra més fàcilment.
Si es vol retenir el talent amb salaris més atractius, es generen conflictes interns amb treballadors d’altres àrees.
Com es podria solucionar?
Ajustant l’oferta formativa a la demanda real de la indústria. Transmetent als escolars en sessions específiques una visió realista del futur professional de les diverses vies formatives a les que podran optar.
Facilitant l’homologació de titulacions de ciutadans estrangers residents a casa nostra.
La lentitud de les gestions amb l’administració continuen sent un entrebanc per a la competitivitat de les empreses?
La lentitud de l’administració pública arriba a fer fracassar projectes empresarials o perdre oportunitats de negoci. Es tracta d’un problema de disseny de la pròpia administració.
D’una banda l’administració (i els seus funcionaris) no sofreix cap penalització immediata i directa per la seva ineficiència. D’altra banda, la incapacitat de modular àgilment les seves plantilles a la càrrega efectiva de treball es tradueix en terminis cada cop més llargs. Moltes empreses estarien disposades a pagar, durant el temps de tramitació, el salari del personal necessari per a donar resposta en el termini més breu possible als seus expedients.
Considereu que els fons Next Generation serviran per donar una empenta a les empreses del Baix Vallès?
Aconseguir rebre fons de Next Generation a la pràctica s’ha demostrat complicat i lent.
Ara bé, per aquelles empreses que se n’han sortit i ho han aconseguit, ha estat una ajuda important.
Quins són els principals projectes de futur de l’AIBV?
El desenvolupament dels APEU (Àrees de Promoció Econòmica-Urbana) en els polígons del seu àmbit.
Continuar desenvolupant, a través de la seva filial AFVB (Activitats Formatives del Baix Vallès), la formació dels treballadors de la comarca.
A través de la Borsa de Treball, col·laborar a reubicar els treballadors a l’atur.