Al Desdejuni del Fòrum Empresarial del Llobregat amb Tomàs Roy, director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, s’ha parlat sobre les principals actuacions que desenvolupa l’Agència, concretament en el nostre territori. L’acte ha estat presidit per Santiago Ballesté, president d’AEBALL, i José Antonio Alcaide, Tinent d’Alcaldia de l’Àrea de Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de L’Hospitalet.
Roy ha iniciat la seva intervenció afirmant que “ciberseguretat és una cosa de tots. A més, és un tema de candent actualitat perquè la societat i les empreses parlen contínuament sobre això: el que abans eren incidents ara són ciberdelictes, el que abans es coneixia com una guerra ara s’ha transformat també en una ciberguerra”. “Qui no ha rebut un SMS de frau bancari? A tothom li ha passat. Al món digital no hi ha garanties, si ets accessible per què no t’atacaran a tu. Per tant, la proximitat de la ciberseguretat en la vida de les persones és innegable”, ha afegit.
Com a director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, ha assenyalat la vocació de servei públic de l’Agència. En aquest sentit, ha destacat la seva capacitat per analitzar vulnerabilitats, la seva facultat per aportar valor i resoldre problemes, el seu paper a l’hora de detectar amenaces i la seva missió a l’hora de buscar oportunitats. “Oferim innovació i talent en la gestió d’incidents per resoldre un problema real”, ha matisat.
Per aquest motiu, ha animat a les empreses en matèria de prevenció, encoratjant-les per afrontar temes d’accidentibilitat i produir entorns resilients per donar resposta als incidents que poguessin materialitzar-se. En aquest sentit, segons ha especificat, les empreses han de determinar amenaces i exercir control del risc. De manera que “les empreses han de prendre mesures en matèria de ciberseguretat. Cap estarà exempta de sofrir un atac, per això han d’estar preparades. Només les que es preocupin d’aquest tema podran competir en el mercat, la resta es quedarà fora”, ha argumentat.
Al Desdejuni també s’ha comentat que no sempre les empreses utilitzen tots els fons que s’ofereixen en ciberseguretat. “En matèria de subvencions, el primer que arriba se les emporta. No funciona per mèrits ni per necessitat”, ha explicat. Roy ha avançat que el 30 de gener s’obre la convocatòria per sol·licitar serveis d’acompanyament en ciberseguretat. També ha fet al·lusió al tema que cal ajudar les empreses a obtenir certificacions. “És com una equació matemàtica: empresa que es certifica, empresa que es capacita i demostra així el seu talent oferint els seus serveis de manera efectiva”, ha indicat. Per aquest motiu “cal executar una estratègia de col·laboració per capacitar a les empreses, ja que la recuperació econòmica no passa només a través de l’administració, serà també a través de les empreses”, ha opinat.
Santiago Ballesté, president d’AEBALL, ha traslladat al director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya la importància d’empoderar estratègicament a les empreses per actuar de manera efectiva davant els ciberatacs. “La gestió del talent és fonamental per ser competitius”, ha argumentat.
Per part seva, M. Rosa Fiol, vicepresidenta i directora general d’AEBALL, ha incidit en la necessitat de convertir el risc en oportunitat. “Una correcta gestió de les vulnerabilitats i una precisa formació per capacitar a les plantilles permetrà fer front a aquesta mena d’amenaces. El teixit empresarial necessita implantar aquesta cultura, fa falta formació específica i accions estratègiques”, ha afirmat.
Roy ha conclòs la seva intervenció recordant que “apostar per la digitalització pot quedar en res si no s’ofereix un producte o un servei segur. Cal que les empreses no es focalitzin només en prevenció, sinó en actuació i capacitat de resposta. Som un país de pimes que han de tirar endavant sent competitives. Som a temps de prendre mesures”.