Prop d’una cinquantena d’empreses de diversos sectors de la comarca assisteixen a una nova jornada organitzada per la Unió Empresarial de l’Anoia que tenia per objectiu exposar i resoldre dubtes i inquietuds del teixit empresarial davant el nou impost sobre els envasos de plàstic no reutilitzables.
El passat 1 de gener va entrar en vigor l’impost especial sobre els envasos de plàstic no reutilitzables regulat en la Llei 7/2022, de 8 d’abril de 2022, de Gestió de Residus i Sòls Contaminats per al Foment de l’Economia Circular. Aquest impost està creat amb la finalitat de fomentar la prevenció de la generació de residus d’envasos no reutilitzables i impulsar el reciclatge dels residus de plàstic i contribuir en l’economia circular d’aquest material. En aquest sentit, l’impost grava la quantitat de plàstic no reciclat que contenen els envasos no reutilitzables a un tipus de 0,45€/kg plàstic no reciclat, i afecta a tot tipus d’envasos: primaris (envasos que acompanyen el producte en el moment de la venda), secundaris (col·lectius – envasos que agrupen diversos productes que ja tenen envàs primari) i terciaris (envasos per logística i transport).
El gravamen afecta també a articles de plàstic amb la funció de contenir, protegir, manipular, distribuir i presentar mercaderies (film de plàstic per protegir mercaderies en un palet, per exemple), productes semielaborats dels anteriors, productes de plàstic per tancament i comercialització o presentació (taps d’ampolla, per exemple) i productes que en la composició tinguin més d’un material que contingui plàstic (caixes de cartró amb acabat laminat o tapes de llibres amb acabat de laminat de plàstic, per exemple).
La sessió va comptar amb Montse Castillo, doctora en Química Ambiental per la Universitat de Barcelona i sòcia-fundadora i directora tècnica de RepaQ Packaging Consulting, una empresa dedicada a la consultoria tècnica i al desenvolupament de projectes vinculats al packaging alimentari amb la finalitat d’obtenir solucions d’envàs més sostenibles i funcionals.
Durant la sessió es varen compartir també els dubtes i les inquietuds que tenen les empreses; en aquest sentit, es va convidar a les empreses a fer un exercici d’anàlisi orientat a detectar els seus casos particulars i com els afecta l’impost al plàstic. Les empreses van agrair aquesta sessió que també va constar de l’accés als tràmits amb l’Agència Tributària, conèixer el règim sancionador previst en la normativa.