Des de la seva arribada a Espanya, el 2011, Amazon s’ha convertit en un potent motor de creixement econòmic i, des de ben aviat, va decidir apostar per Catalunya com un dels centres estratègics per a les seves operacions. De fet, des que Amazon va triar Barcelona per a obrir el seu primer centre logístic a Catalunya el 2017, la companyia no ha deixat d’expandir la seva presència a la regió amb noves oficines corporatives, estacions logístiques i un centre d’Amazon Fresh.
La companyia també compta amb unitats que reuneixen professionals locals i atreuen talent internacional, com són el Tech Hub, enfocat a la intel·ligència artificial i al machine learning, i el Seller Support Hub, que dona acompanyament a pimes del sud d’Europa que venen a les botigues d’Amazon. Actualment, l’empresa disposa de més de 7.000 treballadors a Catalunya i ofereix oportunitats laborals molt diverses, amb salaris competitius i beneficis addicionals des del primer dia.
Però l’impacte positiu d’Amazon a Catalunya no es limita a la seva presència logística i corporativa. La companyia també és una aliada de la petita i mitjana empresa catalana. De fet, Catalunya és la comunitat autònoma amb el nombre més gran de pimes venent a Amazon, amb un total de 3.000. Aquestes empreses van exportar 200 milions d’euros el 2021 venent a través d’Amazon, sobretot a països com Alemanya, Itàlia i França. És a dir, un 40 % més que a l’exercici anterior.
A més, perquè el nombre de pimes amb capacitats digitals continuï creixent, Amazon ha signat un conveni amb ACCIÓ, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa, pel programa de formació Despega orientat a donar suport a les pimes catalanes que volen aprofitar-se dels avantatges que ofereix la digitalització per a expandir el seu negoci i exportar més. Gràcies a aquest acord, les pimes reben una formació intensiva en àrees com el comerç electrònic, el màrqueting digital o les exportacions. I, fins avui, gairebé 300 petites i mitjanes empreses catalanes han participat en aquest projecte.
Per altra banda, i a més d’oferir suport a les pimes locals, Catalunya també és escenari de la col·laboració entre el comerç electrònic i el comerç físic. Junts, aquests dos tipus de negocis poden i desenvolupen estratègies que permeten donar servei als clients d’una manera més àmplia. En col·laboració amb alguns comerços i botigues de barri a tota Catalunya, s’han establert milers de punts de recollida que, a més d’oferir als clients una forma segura de recollir els seus paquets quan ho desitgin, fa que els negocis locals es beneficiïn d’un major nombre de clients potencials que els visitin per a recollir les seves compres.
Com a empresa internacional, Amazon sempre està cercant noves ubicacions on el negoci i els equips puguin beneficiar-se d’un ecosistema favorable. I gràcies a la seva inigualable combinació de talent i bones condicions de vida, Catalunya ha estat un emplaçament incomparable per a Amazon, que ha aportat a la comunitat inversions, llocs de treball i una col·laboració amb agents públics i privats per a crear noves oportunitats de negoci.