Academy for Women Entrepreneurs (AWE) és un programa de Foment del Treball, el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà en el qual han pogut participar 30 dones emprenedores. L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, tours inspiradors i l’oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
Amb l’objectiu de conèixer més en detall els diferents projectes empresarials del programa, des de la revista “F de Foment” us aproparem de primera mà els perfils de les empresàries que han format part de la segona edició de la Academy for Women Entrepreneurs a través d’entrevistes amb les diferents professionals.
Avui parlem amb Aroa Ortega, creadora i artesana de Pomparoa.
Quin projecte vas presentar per poder formar part del programa AWE?
Pomparoa neix una mica abans de la pandèmia. Jo sempre he sigut usuària de productes més naturals, tradicionals, menys convencionals, amb menys ingredients sintètics pel cos. No només en matèria de cosmètica, també en l’alimentació entre altres hàbits de consum. D’aquí la curiositat d’aprendre a formular i a professionalitzar el que ja feia.
Per altra banda, cada vegada la gent es dedica més temps a sí mateixa. S’interessa pel seu benestar a llarg termini, i aquí, la cosmètica juga un paper molt important perquè ens preocupem més per saber què posem sobre la nostra pell. Ara, tothom que es cuida una mica, no vol derivats del petroli, no vol disruptors endocrins perquè s’ha demostrat que poden alterar el funcionament hormonal del nostre cos, més enllà de fer malbé a la capa més externa de la nostra pell.
Després de quasi quatre anys, Pomparoa (potser pivotarà de nom) som dos integrants que treballem aquest petit projecte des de l’inici i sempre hem tingut unes idees molt clares per desenvolupar però la manca de recursos fa que el ritme d’evolució sigui més lent. S’aposta molt per la tecnologia però l’artesania lligada a la matèria prima local, com és el nostre cas, no té la mateixa empenta pels inversors. La matèria prima és cara, parlem de vegetals, llavors, olis essencials, el procés de manufactura, com treballem nosaltres, també i per rematar, les certificacions no són àgils ni assequibles.
Pel que fa la nostra petita però agraïda extensió, a l’estiu de 2022 ens vam estrenar en el món de les celebracions, que cada cop busca oferir opcions més sostenibles i amb menys plàstics. Aquest any, ampliem aquesta possibilitat.
Dels quatre eixos del programa, quin és el que més t’ha ajudat a tirar endavant el teu projecte?
D’AWE ens quedem amb la possibilitat enorme d’apropar talent en femení, moltes vegades invisibilitzat al món empresarial. Amb AWE trobes punts en comú amb altres projectes que t’aporten perspectives diferents del que estàs treballant i així pots enriquir el que fas.
És un procés d’aprenentatge i suport mutu amb la resta de companyes. En el meu cas, en particular, faig menys equip perquè el sector és massa diferent. La majoria d’start ups són tecnològiques i la tecnologia va lligada a la cosmètica, sobretot, a nivell industrial, però menys, a nivell artesanal.
Com t’ha ajudat Foment a fer créixer la teva idea/projecte?
Foment ens ha ajudat a creure molt en el projecte i que el podem fer créixer i això és molt important quan ets petita i estàs en un període de gestació i tot el treball es tradueix en una o dues persones. Agraïm la disposició de posar-nos a l’abast informació útil per donar forma al projecte.
Quins són els reptes de futur més immediats per al teu projecte?
Un repte: estem treballant per acompanyar-vos a una manera diferents d’entendre el turisme local.
Què li demanaries a l’administració pública per fer créixer el teu projecte?
L’administració podria incentivar la creació de projectes personals per transformar-los en un projecte professional aplicant alguns avantatges durant els primer anys. Estem molt lluny d’altres països del nostre entorn i quan la matèria prima és costosa, hi hauria d’haver criteris diferents per ajudar.
No és el mateix desenvolupar un aplicatiu que necessites un aparell, una estratègia i una tècnica i ho pots fer des de qualsevol lloc, inclús a casa teva, que produir un producte pel qual necessites el coneixement, les eines i l’espai certificat per poder-ho col·locar al mercat. Falten espais de producció. Ara hi ha pocs que no siguin privats per llogar a un preu que es fa exageradament costós per començar.